StoryEditorOCM
OstaloIzložba u klubu ‘Kocka‘

Glorija Lizde preispituje pojmove ženskog i ženstvenog kroz inscenirane fotografije koje se temelje i na općenitim vjerovanjima o tome tko, odnosno što je žena

Piše R.K.
26. listopada 2021. - 19:58

Polazeći od maksime Simone de Beauvoir: "Ženom se ne rađa. Ženom se postaje", u radu "Postajanje: Mitovi o ženskosti" Glorija Lizde preispituje pojmove ženskog i ženstvenog kroz inscenirane fotografije koje se temelje na društveno prihvaćenim mitovima, legendama i općenitim vjerovanjima o tome tko, odnosno što je žena.

Ta maksima je preuzeta iz najpoznatije knjige Simone de Beauvoir: "Drugi spol", prvi put objavljene 1949., koja je prevedena na 40-ak jezika i smatra se jednim od kapitalnih djela 20. stoljeća. Knjiga se bavi identitetom i drugošću žene te ih predstavlja kroz brojne perspektive: biološku, psihoanalitičku, marksističku (…).

Autorica se bavi proživljenim iskustvom žene, njezinim formativnim godinama, položajem i preporučenim putem oslobađanja kroz obrazovanje i rad. Ova knjiga je temelj razvoja rodnih studija jer, kako kaže Judith Butler –​ Beauvoirina formulacija "Ženom se ne rađa, nego postaje ženom" prvi put u povijesti razdvaja pojmove "spola" i "roda".

Tom čuvenom izjavom Beauvoir je ukazala na činjenicu da je ženski spol određen ne biološkom već društvenom definicijom te da se shvaćanje sebe kao žene formira pod utjecajem okoline. Simone de Beauvoir je smatrala da su žene definirane kao "drugi spol" od strane patrijarhata pripisivanjem lažne aure "misterije", a stereotipiziranje u društvu uvijek provodi dominantna grupa.

Ona kritizira klasifikaciju prema kojoj je muškarac apsolutan i transcendentan, a žena nedovršena i osakaćena. Prema Elizabeth Wright možemo govoriti o ženskom (ukazujući na prirodu) ili o ženstvenom (ukazujući na kulturu) pa prema tome možemo razmišljati što je dio našeg identiteta, a što je naučeno, društveno i kulturno uvjetovano, zapisuje Natasha Kadin u predgovoru izložbe "Postajanje: Mitovi o ženskosti", koja se održava do 2. studenoga u Galeriji kluba Kocka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. veljača 2023 04:59