StoryEditor
KulturaPremijera na Sceni 55

'Obitelj' je brutalna, puna nasilja i psovki; Nije za mlađe od 16, ali neka i publika malo osjeti bol!, kaže redatelj Ivan Plazibat

7. ožujka 2019. - 14:58

Stiže nam nova premijera u HNK Split, mala dramska forma koja će u režiji Ivana Plazibata igrati na Sceni 55.

Premijera je zakazana za subotu 9. ožujka, nosi naslov "Obitelj", a autor teksta je suvremeni britanski dramatičar Dennis Kelly.

Komad je to za tri lica, a nastupa troje mladih splitskih glumaca: Goran Marković, Ana Marija Veselčić i Stipe Radoja.

U pitanju je svojevrsni triler, a autor Kelly, kako kaže Plazibat, veoma ga je vješto napisao prije deset godina.

- Dennis Kelly nagrađivan je i izvođen po čitavom svijetu. Komad koji postavljamo u Splitu pogotovo je omiljen u Njemačkoj, ali igra po čitavoj Europi.

Kellyjevi dramski tekstovi našli su put do svih kontinenata, ali, valja istaknuti da je on i vrstan autor TV serija, a to iskustvo u pravilu nosi sa sobom čisto, oštro dramsko pismo i zanatski vješto napisan zaplet.

"Obitelj" jest triler, ali u srži drame nije glavno pitanje tko je krivac, nego - što se zapravo dogodilo. Prava je to rašomonska priča - najavljuje Ivan Plazibat.

Redatelj dodaje da je djelo, nakon Britanije, prvo osvojilo Njemačku i Austriju - "oni ga igraju kao ludi"- a potom i ostale teatre u Europi.

Vrlo je vjerojatno da je takav interes potaknuo i motiv koji obilježava dramu: mržnja prema imigrantima, problem straha od nepoznatog i pitanje može li taj strah poslužiti kao okidač za zločin.

Budući da je u zadnjih desetak godina pitanje odnosa prema imigrantima postalo aktualnije nego ikada, Kellyjevu su dramu neki nazvali i proročanskom.

O radnji Plazibat govori malo, štoviše, radije bi da oni koji dolaze pogledati predstavu tekst ne pročitaju unaprijed jer bi tako ostali uskraćeni za iznenađenja i neobične obrate u priči koji ih čekaju. Ipak, prvu scenu možemo prepričati.

Mirnu ali svečanu večeru mladog bračnog para prekida dolazak čovjeka oblivenog krvlju. Čovjek u krvavoj majci brat je mlade žene. Ispričat će im u prvom momentu nešto neuvjerljivo, i odmah će biti jasno da je upleten u zločin.

Potraga za istinom vodi sve dublje prema situacijama gdje sve izvjesnosti i sigurnosti građanskog života odjednom postaju upitne. Jer ulozi su veliki: mir ili istina, pravda ili zločin, obitelj ili samoća.

Dosta je otvoriti novine

- Riječ je o "friškom" zločinu, koji se upravo dogodio, i mi ćemo na sceni biti uključeni u prvih nekoliko sati koji mu slijede. Dramu odlikuje jedinstvo vremena i prostora.

Okupljeni ljudi nastojat će situaciju "normalizirati" te napraviti izbore i kompromise s čijim će posljedicama živjeti u godinama koje su pred njima.

Na pozornici ćemo imati tri mozga koji grozničavo rade, kaže Plazibat, napomenuvši da je Kellyjevoj "Obitelji" srodna filmska dramaturgija Tarantina i Hanekea.

Plazibat veli da je nažalost dovoljno pogledati naslovnice novina i portala da se uvjerimo koliko se tekst jasno naslanja na našu svakodnevicu.

Kada krv i zločin prodru u dom, postavlja se pitanje: što učiniti, budući da je i to zadnje utočište razoreno? Teško je dati odgovor; kod velikih, životnih dilema odgovori nikada nisu ni čisti ni jednoznačni ni jednostavni.

Redatelj napominje da će u glumi tražiti hiperrealizam, ali ovih zadnjih nekoliko dana do premijere sve to treba fino izbrusiti:

- U ovom trenutku izvedba je u veoma krhkoj fazi. Postavili smo je, možemo je i odigrati, ali je treba do kraja ispuniti osobnošću, energijom i mislima, jer, ovo je djelo u kome glumac mora veoma brzo razmišljati.

Sada surfamo na valu, čiji intenzitet ja određujem, kako bismo dobili nešto najsličnije životu.

Tekst je brutalan, iako se javljaju i momenti nježnosti; upravo završavamo jednu scenu, malu ali bitnu, koja traje četiri i pol minute.

To je scena potpunog ogoljavanja, krajnje ranjivosti, kod koje želim da se sve to vidi, ali opet ne na pladnju nego uz dozu suzdržanosti.

Prepoznat ćete koja je to scena čim je vidite. Kod tih finesa svatko od glumaca daje svoj obol: Stipe Radoja koji tumači brata donosi energiju, Goran Marković iskustvo i mirnoću, a Ana Marija Veselčić instinkt.

Redatelj na kraju napominje da predstavu, što zbog scena nasilja, što zbog vrlo eksplicitnog jezika, ne bi preporučio mlađima od 16 godina.

- Da, u komadu ima nasilnih scena. Mislili smo, kada već govorimo o toj temi, da ne smijemo ostati samo na govoru.

Neka i gledatelji malo osjete bol! A uz to, u tekstu je puno psovki. Jezik kojim govore naši likovi u "Obitelji" kombinira standardni s jezikom ulice.

To je bilo jedino logično rješenje, zbilja bi bilo užasno izvještačeno da se ta familija svađa literarnim rečenicama, zaključuje Plazibat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 06:21