StoryEditorOCM
KulturaBillie Joan

Nas je osvojila! Mlada splitska kantautorica prkosi trendovima golišave i p(l)itke estrade: Ne treba ugađati masama, nego utabati nove staze

12. ožujka 2017. - 19:38

Kantautorica Ivana Pezo, umjetničkog imena Billie Joan, mlada je umjetnica čiji je glazbeni izričaj fokusiran na društvenu i socijalnu tematiku, ukomponiran u jedinstveni indie folk zvuk. Prvi doticaji s glazbom bili su joj Bruce Springsteen i Bob Dylan, koji su joj vječna inspiracija.

Pjeva na engleskom jeziku, a tvrdi kako bi svoj glazbeni stil zamijenila nekim drugim samo kad bi joj netko zaprijetio životom. Komunikacija s ljudima, problemi s kojima se susreću motivacija su joj za stihove. Evo tko je zapravo Billie Joan...

Javnosti ste poznati kao mlada, talentirana kantautorica, specifična glasa. Što vas u glazbi najviše inspirira?
- Vjerojatno to što funkcionira kao vremeplov, album koji slušam u određenom periodu života kasnije mi služi kao podsjetnik na to razdoblje. Bez glazbe mi je svijet siv, a s njom pun boja.

Što vas inspirira u stvaranju te iste? Opiši nam nastajanje pjesama...
- Ideje se nametnu same, kroz komunikaciju s ljudima, kroz događanja u svijetu i kod nas dobijem poriv da se nekako izrazim a da to ne zvuči kao da sam popila svu pamet svijeta. No stojim iza svega što napišem, a jezična barijera dobro dođe kada se radi o osjetljivijim temama koje su mi osobno najdraže.


Malo je klubova u Splitu za ovakvu glazbu

U razgovoru, spomenuli ste kako je splitska glazbena scena poprilično siromašna i nekvalitetna unatoč brojnim mladim snagama koji imaju što pokazati. Što vas najviše nervira na našoj estradi?
- Ima mnogo izvrsnih bendova i samostalnih izvođača koji se tek probijaju i trebaju im demo natjecanja, akustične večeri, treba im publika, no broj klubova u Splitu koji su voljni podržati scenu na takav način mogu izbrojiti na prste jedne ruke. Okolnosti se mijenjaju, doduše, i ne vjerujem da će tako ostati.

A dok estrada pravi prostor za kojekakve rock pozere i dame sa što manje odjevnih predmeta na sebi, ona prava "podzemna“ glazbena scena u Hrvatskoj cvjeta svakim danom. Čast mi je biti dio male ali bitne izdavačke kuće i kreativnosti koja u njoj buja. Mnogi Drugi, eto, The Yellow Buzz, sve su to prave snage scene, svatko sa
svojim smjerom ali bez kompromisa.

Kako je izgledalo nastajanje debitantskog albuma "Barren Land“, sinjske nezavisne izdavačke kuće "Juda Records“, pod vodstvom Mile Mijača iz grupe M.O.R.T.?
- Lakše je kad se radi s nekim tko se i sam bavi glazbom pa zna kakve sumnje more svakog glazbenika kojem je imalo stalo do onog što stvara, ali s malo volje i truda postižu se rezultati. Zadovoljna sam postignutim, možda album neće biti po svačijem ukusu, no znam da ima svoju vrijednost, inače ne bi ni išao vani.

Što Billie Joan radi kad nije s glazbom?
- Predajem engleski izvanrednim učenicima u izvrsnoj privatnoj školi "Inicijativa“, koja je pravi izbor za svakoga tko želi u brzom roku svladati engleski. U slobodno vrijeme bicikliram po brdovitom Splitu.


Bob ne štedi nikoga

Što bi vas moglo natjerati da promijenite svoj glazbeni izričaj i zapjevate u nekom drugom smjeru?
- Možda kada bi mi netko baš zaprijetio životom... Puno puta su mi rekli da je Hrvatska neplodno tlo za vrstu glazbe koju ja sviram, još pogotovo ako je na engleskom, ali ne treba se žrtvovati da bi ugodio masama. Treba utabati nove staze.

Kako je prošao nastup u zagrebačkom KSET-u? Kad ćemo vas u Splitu moći poslušati?
- Nastup i cijela atmosfera bili su izvrsni, no ne mogu ni biti drugačiji jer Juda Records izdaje samo odabrane! Nastupat ću u svom gradu definitivno, a tko želi znati kad i gdje, tu je Facebook stranica Billie Joan.

Znamo da su vam Bruce Springsteen i Bob Dylan uzori. Koji vam je omiljeni domaći izvođač?
- Ne uzori, više utjecaji. Omiljeni izvođači/ce iz regije, pored sinova Juda Recordsa su Nina Romić, Queen of Sabe, Ivana

Picek, Irena Žilić
, Lovely Quinces, Ana Čurčin, Auguste, Stray Dogg, Olivera Popović, sinjski M.O.R.T, splitski bend Film Noir, riječki Jonathan, pa Repetitor, Rollin Humes, Svemir, Phaneron, Mixed up Mary, Punčke, Nellcote, pa kantautori Clouie, J.R August, Vedran Toughra Ivorek, Marshmallow Notebooks, Branimir Norac, Ivan Škrabe, Vladimir Kuzman, Denis Katanec i još mnogo, mnogo njih...

Nemojte se ljutiti, ali morate izabrati jednog. Bruce ili Bob?
- Bob jer ne štedi nikoga.

Dajte nam neku dobru pjesmu i izvođača koji su idelani za nadolazeće proljeće.
- Bon Iver i sve pjesme s novog albuma '22 a Milion'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 15:14