StoryEditor
Kulturaleptirov učinak

Marina Vujčić večeras u Splitu na ‘Bookvici’ kod Patricije Horvat predstavlja novi roman 'Pedeset cigareta za Elenu' pa odlijeće u Zagreb na premijeru drame 'Susjed' prema svome romanu

Piše Jasenka Leskur
5. prosinca 2019. - 13:47

Ovog četvrtka 5. prosinca s početkom u 20.30 jedna od najčitanijih hrvatskih književnica Marina Vujčić predstavit će na književnoj večeri “Bookvica” u splitskom klubu Quasimodo svoj novi roman “Pedeset cigareta za Elenu” u izdanju Frakture.

U potki romana Marine Vujčić je teorija kaosa, takozvani leptirov učinak, koji autorica istražuje na razini “malog” čovjeka i njegove svakodnevice, pitajući se može li bezazlena noćna šetnja jedne osobe sudbonosno utjecati na živote drugih ljudi, koje i ne poznaje.

Voditeljica “Bookvice” Patricija Horvat razgovarat će s autoricom o tajni njezine popularnosti, temama koje je privlače i njihovu istraživanju, o oživljavanju likova, problemima suvremenog društva koja stavlja u prvi plan u svojim djelima, statusu spisateljica u današnjem društvu i aktualnoj temi koeficijenata, a spomenut će i raznovrsne aktivnosti, osim pisanja romana, kojima se autorica bavi na književnom polju.

- Veselim se “Bookvici” jer sam veliki fan te tribine, na koju sam dolazila i kao autorica i kao urednica nekoliko puta. Patricija Horvat od “Bookvice” je napravila kultno mjesto susretanja splitskih čitatelja s autorima, na koje uvijek dođu i kolege pisci podržati jedni druge. Veselim se susretu i s njima i sa svojim čitateljima, kojih je u Splitu popriličan broj - kaže književnica uoči dolaska u Split, u kojem se neće dugo zadržati jer je u subotu u zagrebačkom Studiju Exit na repertoaru premijera monokomedije “Susjed”, rađena prema njezinu romanu:

- To će mi u mjesec dana biti druga predstava rađena u profesionalnom kazalištu po mojoj drami ili romanu – u studenome sam u Zadru imala priliku pogledati izvedbu svoje “Čekaonice” u produkciji albanskog kazališta Teatar Migjeni u režiji Fatosa Berishe, i to je za mene baš bio svečan trenutak jer sam oduševljena kako je ta drama postavljena. Jako se veselim i “Susjedu” u interpretaciji Vesne Tominac Matačić jer će sigurno biti uzbudljivo vidjeti kako je oživjela Katarinu Bauković, junakinju s kojom sam se zbilja sjajno provela pišući taj roman. Sigurna sam da će Vesna pronaći pravi glas njezine ranjivosti i izgubljenosti, kao i blagog ludila do kojeg ju je usamljenost dovela - veli književnica. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 11:25