StoryEditor
Kultura'Split Reality'

Marginalci iz filmskih priča Saše Ljubičića u srijedu navečer u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Piše PSD.
9. listopada 2019. - 15:30

Što spaja Miljenka Smoju, Gorana Ivaniševića, Darka Hudelista i Amerikanca koji je ostao šokiran katastrofalnim stanjem splitske infrastrukture? Pa njihove izjave o Splitu, koji je, za spomenutog putnika namjernika, tek Afrika sa strujom, a za Zagrepčanina Hudelista vražji otok kojim odzvanjaju Šunjine bombe, rašpe i livorveri. Pa opet, prvi reket Splita i ostatka svita priznao je: "Da se ovdi nisan rodija, bija bi k.... od ovce", i tako još jednom podvukao da je stari, umorni grad, zaista poseban na svoj način i u svjetskim okvirima.

Inspiriran ovim poznatim izjavama, koje se mogu prišiti samo njegovu rodnome mjestu, a da se pri tome nitko ne osjeti povrijeđenim, novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić napisao je knjigu "Split Reality". Satkana je od osamnaest filmskih priča o marginalcima u srazu s "najluđim gradom na svitu". "Split Reality", TV show na papiru, ima svoju dramsku i scensku dinamiku koja se polako zgušnjava između prve i treće scene, da bi se u četvrtoj, na pozornici života, sublimirao realitet trenutka koji živimo.

Protagonisti tragikomičnih situacija su Splićani iz centra grada, ali i s njegove periferije, i to redom luzeri: biznismeni u pokušaju, grobari koji pljačkaju pokojnike, striperi i vikend prostitutke, dileri koji drogu prenose dronovima, policajci, a zapravo "reketari" vlasnika kafića, i na kraju, ali neizostavno, korumpirani člankopisci koji senzacionalistički izvještavaju o svima njima.

Knjigu će predstaviti novinari Slobodne Dalmacije Damir Pilić i Damir Šarac, izdavač Zoran Bošković iz naklade "Bošković" i sam autor.

Ulomke iz izmaštanih štorija o splitskoj šarenoj svakodnevici pročitat će dramski umjetnik Ivo Perkušić, a predstavljanje libra kratkih priča pisanog na slengu i ikavici moderirat će Rada Veštić. Splitska književna večer u Gradskoj knjižnici Marka Marulića započet će u 18.30 sati, a bit će, po želji autora knjige, posvećena prerano preminulom fotoreporteru i novinaru Slobodne Dalmacije, strastvenom knjigoljupcu Mariju Todoriću. S.D.


Protagonisti tragikomičnih situacija sugrobari koji pljačkaju pokojnike, striperi i vikend prostitutke, dileri koji drogu prenose dronovima, policajci, a zapravo 'reketari' vlasnika kafića, i na kraju, ali neizostavno, korumpirani člankopisci koji senzacionalistički izvještavaju o svima njima

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 23:04