StoryEditor
Kulturauspjela premijera i fritule

‘Katin tajni začin’ Gradskog kazališta lutaka začarao najmlađe Splićane: tijekom prosinca bit će izveden čak 44 puta, za gotovo sedam tisuća gledatelja, a većina izvedbi već je rasprodana

2. prosinca 2019. - 17:11

Posljednja premijera ove godine u Gradskom kazalištu lutaka Split, “Katin tajni začin”, autorice i redateljice Ane Prolić, prigodna je i za prosinački program prikladna predstava za mlađu djecu, koja unutar čvrste, klasične dramske strukture sadrži dovoljno šarma i začina.

Od početka kazališne sezone na jesen, dogodilo se da su svi splitski teatri imali barem jednu predstavu na splitskom dijalektu, a pridružio im se sada i GKL. Ana Prolić smjestila je radnju u današnji Split, upravo u predbožićno vrijeme, u jednu splitsku obitelj koja se nosi s karakterističnim socijalnim problemima: neplaćenim računima, pokušajem brze zarade, kamatama i odvojenošću djeteta od roditelja koji su potražili bolju budućnost i veće plaće u inozemstvu.

Čitko i jasno, ali nipošto banalno, ova pričica o djetetu koje će zbog ljubavi nadvladati strah i tegobe upozorit će jednostavnim jezikom na složene i opasne emocionalne i egzistencijalne situacije, od samoće do neopreznog zaduživanja.

Dječje junake bliske Kati, one koji su u škripcu nadrasli strah i neiskustvo, nalazimo u brojnim djelima dječje književnosti, od Andersenovih do onih Ivane Brlić Mažuranić. Temeljna je ideja da se onima dobre volje i čista srca ne može dogoditi zlo i da im nastojanja moraju uroditi uspjehom. Tom idejom vodila se i Ana Prolić.

U “Katinu tajnom začinu” valja napraviti dobre fritule i prodati ih na božićnom štandu kako bi se namirilo lihvara, pa su zgode i nezgode s tijestom poslužile za niz ljupkih i duhovitih scenskih efekata.

Originalnu aromu predstavi daje uvođenje jedne jedine lutke, simbola skrivenije, snažnije i ležernije karakterne crte djevojčice koju je strah već zgrabio oštrim noktima.

Ana Marija Veselčić odigrala je spretno i korektno naslovni lik. S dječjim ulogama ima dosta iskustva pa ga je i primijenila, a fizički joj izgled ide naruku. Alin Antunović animirala je lutku, Katino drugo ja i svojevrsnog anđela čuvara na interesantan način. Postupak je blizak teatru u crnom, ali glumica ima otkriveno lice, pa lutki, uz animaciju, daje život i karakter ekspresijom lica i govorom. Dvije glumice i lutka (koju je izradila Danira Matošić) doimaju se na trenutke kao posve samostalni likovi, da bi se potom lako spojile u jednu osobu.

Ritam predstave živ je i brz, a pridonosi tome i povremeno isprepletanje usporednih radnji na sceni (scenski pokret osmislio je Damir Klemenić uz glazbu Damira Šimunovića).

U ostalim ulogama nastupili su Andrea Majica, Franjo Đaković, Maro Drobnić i Sanja Vidan, čija je kreacija none osobito uspjela, s velikom količinom dobrote i prstohvatom naivnosti i smušenosti.

Preporuke za “Katin tajni začin” valjda ne trebaju. Predstava će se tijekom prosinca na sceni GKL-a izvesti čak 44 puta, a za gotovo sedam tisuća gledatelja većina izvedbi je već rasprodana. •

Izdvojeno

12. srpanj 2020 09:28