StoryEditor
Kulturaljeto do novoga ljeta

Koncerti klasične glazbe u Dubrovniku ne staju s Igrama, svirat će se do 25. listopada

Piše Bruno Lucić
19. rujna 2019. - 10:10

Iako je ljetna festivalska sezona odavno završila, reklo bi se da u Dubrovniku, kad je riječ o kulturi, "svjetla još nisu ni približno ugašena". Bilo je nakon završetka 70. Dubrovačkih ljetnih igara otvaranja izložbi, promocija knjiga, pjesničkih večeri, ali ipak dominira klasična glazba, i to ponajviše zahvaljujući Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

– Sedmo izdanje Međunarodnoga glazbenog festivala "Dubrovnik u pozno ljeto" ove je godine dovelo neka poznata glazbena imena i dugogodišnje prijatelje orkestra. Uvertira u festival bio je ciklus četiri pijanistička recitala pod nazivom "Orlando Piano Week". Tu su i dva nastupa renomiranog švedskog zbora "Romeo i Julija", koji ne koristi samo pjevanje, nego i glumu, glazbu, koreografiju i prekrasne kostime, kako bi publici donijeli jedinstveni doživljaj rane glazbe.

U četvrtak, 19. rujna, nastupa austrijski gudački kvartet "Symphony4Vienna", koji čine članovi Bečkog simfonijskog orkestra. U Dvoru će nastupiti s pijanisticom Jasminkom Stančul, a ta istaknuta glazbenica zaključiti će simfonijski program u petak. Službeno zatvaranje bit će u utorak, 24. rujna, kada će Naira Asatrian održati koncert od kojeg prihod odlazi Općoj bolnici Dubrovnik, ističe Renata Roman Dobroslavić, u DSO-u zadužena za PR i marketing.

Međutim, ljubitelji klasične glazbe imat će i u nastavku jeseni priliku uživati u koncertima.
– Koncertna sezona nastavlja se drugim ciklusima i festivalima koje je priredio DSO. Nakon nastupa u povodu Svjetskog dana turizma 27. rujna, počinje drugo izdanje festivala "Stradun Classic". Festival je nastao na inicijativu dubrovačke klarinetistice Marije Pavlović, koja živi i radi u Belgiji. Ove će godine, kada Dubrovnik obilježava 600 godina od postavljanja Orlandova stupa, nastupiti pet dobitnika nagrade "Orlando".

Pozvano je pet svjetski priznatih nositelja nagrade, pijanistica Martina Filjak, čelistica Monika Leskovar, mezzosopranistica Renata Pokupić, hornist Radovan Vlatković i sama Marija Pavlović – kaže Renata Roman Dobroslavić. Njima će se, napominje, pridružiti vrhunski glazbenici kao što su violinist Daniel Rowland, oboist Tom Owen, fagotist Pieter Nuytten, hornist Boštjan Lipovšek, violinistica Vineta Sareika i kontrabasist Zoran Marković. Oni će održati nekoliko koncerata komorne glazbe na kojima će nastupiti i pojedini članovi DSO-a, a nastupit će i s orkestrom kojim će ravnati šef dirigent Marc Tardue te singapurski dirigent Darrell Ang.

– Ove godine imamo i svjetsku premijeru violinskoga koncerta "Bucolique" Ludomila Rogowskog na prvoj večeri festivala, koja nosi naziv "Slavenska večer" i donosi program Papandopula, Berse i Dvořáka. Nakon završetka "Stradun Classica", pred nama je još jedno izdanje ciklusa "Jesenji glazbeni moskar" od 15. do 25. listopada – zaključuje Roman Dobroslavić.

#DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

Izdvojeno

06. srpanj 2020 06:31