StoryEditor
Književnostobjavljivati se mora

U Godini čitanja Ministarstvo kulture nakladnicima, knjižnicama, piscima i prevoditeljima odobrilo potpore u iznosu višem od 30 milijuna kuna

Piše R.KRAGIĆ
21. siječnja 2021. - 14:58
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen KoržinekBruno Konjević/Cropix

Ministarstvo kulture i medija započelo je s objavom rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu.

Godinu čitanja, kažu, započeli su s objavom rezultata programa književno-nakladničke, knjižarske i knjižnične djelatnosti čija je realizacija u manjoj mjeri onemogućena novonastalim uvjetima pandemije.

Za časopise i elektroničke publikacije zaprimljene su 124 prijave 54 nakladnika, a ministarstvo sufinancira 71 program u ukupnom iznosu od tri milijuna i 859 tisuća kuna.

Za programe potpore izdavanju knjiga zaprimljena je 191 nakladnička prijava, a sufinancirat će se 77 programa, odnosno objavljivanje najmanje 465 vrijednih novih knjiga u iznosu nešto većem od osam milijuna kuna. Gledano pojedinačno, Fraktura je dobila najviše novca - 360 tisuća kuna, Sandorf i VBZ po 10 tisuća manje, Naklada Ljevak 330 tisuća kuna, a Hena com i Disput po 300 tisuća.

Za organizaciju književnih programa u okviru knjižarske djelatnosti zaprimljeno je 19 prijava za programe u u 8 knjižara u Zagrebu, Karlovcu, Osijeku, Rijeci i Puli. Prošlo je osam programa u iznosu od 160 tisuća kuna, uz ostavljenu mogućnost odobravanja dodatnih sredstava ovisno o epidemiološkoj situaciji.

SOCIJALNA OSJETLJIVOST ZA PISCE

Za knjižničnu djelatnost stiglo je 399 prijava, a financiranje je odobreno za 365. Za akcije i manifestacije u knjižničnoj djelatnosti odobreno je 108 programa u iznosu od 566 tisuća kuna, za nabavu knjižne i neknjižne građe odobreno je 227 programa u iznosu 16 milijuna i 120 tisuća kuna, dok su za radionice, seminare i stručno usavršavanje knjižničara odobrene 593 tisuće kuna u 30 programa.

Od četiri dalmatinske velike knjižnice za nabavu građe Dubrovačke knjižnice dobile su 260 tisuća kuna, šibenska knjižnica 320 tisuća, splitska 600 tisuća, a zadarska 580 tisuća kuna.

U četvrtak je Ministarstvo kulture i medija objavilo rezultate Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva. Od prijavljenih 220 autorskih projekata odabrano je 89 kojima će se dodijeliti potpora u ukupnom iznosu od 2 milijuna i 205 tisuća kuna.

O potporama je odlučivalo povjerenstvo u sastavu Dario Grgić, Maša Kolanović, Boris Perić, Olja Savičević Ivančević i Dinko Telećan, a za dječju književnost povjerenstvo u sastavu Dubravka Zima (predsjednica), Ranka Javor i Marijana Hameršak.

Autorima i prevoditeljima odobrene potpore će se isplaćivati u mjesečnim iznosima od 7 tisuća kuna bruto, počevši od kraja siječnja, a uz udovoljavanje kriterijima književne kvalitete, rekli su iz ministarstva, posebna se pažnja posvetila programima samostalnih umjetnika i autora koji su nezaposleni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 16:37