StoryEditor
KnjiževnostVirtualna čajanka

Pet zaljubljenica u čitanje iz Splita, Zagreba, Novog Sada, Sarajeva i Kranja na Facebooku pričali o ‘Američkoj prašini‘, ni gledatelji nisu šutjeli

Piše S. Kekez
21. studenog 2020. - 11:18
Na Književnoj čajanci sudjelovali su Alis Marić, Lenka Gospodnetić, Ena Hasečić, Alenka Štrukelj i Tatjana Ivanov Kožul, uz moderatoricu Ivanu RakamarićKnjiževna čajanka

U sjeni Mjeseca knjige, "Internetlibera", Dana sjećanja i pandemijskih šokova nekako je po strani ostao zanimljiv nesvakidašnji književni događaj, prva Virtualna čajanka “Što se čita?”.

U njoj se okupilo pet knjiških blogerica i zaljubljenica u čitanje iz Zagreba, Splita, Novog Sada, Sarajeva i Kranja. Iz Zagreba je sudjelovala Alis Marić, autorica popularnoga bloga "Čitaj knjigu", koja je i dogovorila suradnju s FlixBusom, na čijoj se Facebook stranici događaj mogao pratiti.

Iz Sarajeva se javila Ena Hasečić, autorica bloga "Ena u zemlji knjiga", iz Slovenije je sudjelovala Alenka Štrukelj, voditeljica bloga "Literarna lekarna", dok je iz Novoga Sada virtualno doputovala Tatjana Ivanov Kožul. Iz Splita je sudjelovala novinarka Slobodne Dalmacije i strastvena čitateljica Lenka Gospodnetić, uz moderatoricu Ivanu Rakamarić.

Razgovaralo se o knjizi "Američka prašina" Jeanine Cummins koju je gotovo uoči debate objavilo Znanje u prijevodu Mirjane Čanić Kukilo. Roman problematizira tematiku meksičkih i srednjoameričkih migranata koji pokušavaju prijeći u SAD. Prati situiranu meksičku knjižarku i novinara, koja silom prilika pred narkokartelima i sama postaje migrantska. Za pripremu teme, koja je i u Hrvatskoj aktualna, a migranti se tretiraju kao hodajuća opasnost, autorica se dugo i temeljito pripremala. "Knjigu nisam samo pročitala - proživjela sam je. Roman mi je uistinu otvorio srce", napisala je o "Američkoj prašini" na blagajnama knjižara utjecajna Oprah Winfrey.

- Mislim da je knjiga izvrsna iako je jako potresna i nije za čitanje prije spavanja niti će biti prvi izbor za božićni poklon. Osobno me najviše potresao bijeg sa sinom ilegalno u vlakovima gdje se pogiba ili se ostaje invalid, a najdirljivija mi je bila ljudska dobrota u prenoćištima. Razgovor na čajanci bio je ugodan, tek je Slovenka imala sitnijih problem s jezikom. Knjigu su svi pohvalili, a ja sam bila malo kritična. Smatram da je ovo dobar volonterski projekt, kao i svaki koji knjigu približava ljudima i rado bih nastavila suradnju u njemu. Lijepo je kad s nekim možeš popričati o knjigama", zaključuje Lenka Gospodnetić o projektu koji će zasigurno imati još virtualnih kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 12:38