StoryEditor
Književnostgovor blagajni

Na top liste je ‘uša đava‘ - mrtva utrka na vrhu između Elene Ferrante i Tisje Kljaković Braić na iznozemnoj i domaćoj listi

Piše S.K.
22. studenog 2020. - 08:08

Portal Moderna vremena objavio je novu neovisnu top listu najprodavanijih knjiga u listopadu.

U kategoriji Književnost na vrhu je "Lažljivi život odraslih" Elene Ferrante, a u kategoriji Hrvatska književnost "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić.

U kategoriji Slikovnice na čelu je "Divlja simfonija" Dana Browna, dok je među knjigama za djecu i mlade konkurenciju pretrčao "Đuro Hodalica" Ante Tomića.

U nezgrapno spojenoj kategoriji Publicistika & Mentalni i duhovni razvoj vodi "Kako manje misliti" Christel Petitcollin. U razredu Djeca i roditelji obje strane zadovoljava naslov "Dječji mozak objašnjen roditeljima" Alvara Bilbaoa, čija bi hitoidnost mogla potaknuti i suprotan naslov, roditeljski mozak objašnjen djeci.

image
Pisac 'Da Vincijeva koda' prvi je u kategoriji Slikovnica
Moderna vremena

U kategoriji Biografije i memoari na čelu je "Budimir Lončar" Tvrtka Jakovine, kako i priliči šefu diplomacije, dok je u grupi Društvo, politika, povijest prvi "Sapiens" Yuvala N. Hararija. "Tijelo" Billa Brysona najprodavanije je u Popularnoj znanosti i tehnologiji, a među Putopisima i putovanjima to je "Život i smrt uz svetu rijeku" Jasena Boke. I zadnje, za mnoge ne najmanje važno, u kategoriji Hrana i kuharice prva je "Moja sretna hrana" Maje Brekalo.

VRUĆI STUDENI

Iz Modernih vremena napominju da su podaci dobiveni iz reprezentativnog uzorka koji čine 33 hrvatske knjižare od kojih se podaci prikupljaju već pola godine. Obuhvaćena je i internetska prodaja, dakle ukupno 47 posto prodaje knjiga u Hrvatskoj.

Podaci pokazuju da se nakon ponovnog otvaranja knjižara krajem travnja ili početkom svibnja prodaja u njima stabilizirala, a primjetno je, ističu, da na tržištu nedostaje veći broj novih naslova koji su uvijek bili zamašnjak prodaje knjiga.

image
Ako lažu odrasli, ne laže lista, Elena Ferrante na čelu je liste
 
Moderna vremena

Među naslovima koji se dobro prodaju navedeni su i "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić, "Prometejev sin" Jurice Pavičića, "Mali hotel na Islandu" Julie Caplin, biografija Chrisa Cornella "Total f*cking godhead" iz pera Corbina Reiffa, "Okruženi lošim šefovima" Thomasa Eriksona, dok su u kategoriji knjiga za djecu i mlade na listu ušle "Čovpas: Priča o dva gada" Dava Pilkeyja, "Velika knjiga emocija" Judi Abbot, "Carstvo oluja" Sarah J. Maas i druge knjige.

Ohrabruje i uspjeh nedavno završene akcije "Knjiga svima i svuda" kojom je Zajednica nakladnika i knjižara nastojala umrežiti sve nakladničke i knjižarske prodajne kanale u Hrvatskoj, a ostvareni prodajni rezultati vidjet će se u idućoj top listi knjiga, zaključuje se u istraživanju Modernih vremena. S.K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 12:32