StoryEditor
Književnostvečer u quasimodu

Na Bookvici predstavljena nova knjiga Borisa Dežulovića; Viktor Ivančić: Crkva je kod nas državna depandansa za spiritualna pitanja

Piše Jasmina Parić
16. siječnja 2020. - 22:00
Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Ivica IvaniševićJakov Prkić/HANZA MEDIA

U krcatom klubu Quasimodo - koji se ispunio već sat vremena prije promocije - na prvoj Bookvici ove godine, predstavljena je knjiga Borisa Dežulovića "Summa atheologiae: Nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg".

Predgovor je napisao profesor Claudio Battistelli s Papinskog sveučilišta Gregoriana koji je između ostalog ustvrdio kako emancipirano kršćanstvo ne bi bilo moguće bez izazova negacije Boga.

O knjizi, objavljenoj u izdanju Ex Librisa, koja sadrži stotinjak kolumni nastalih u zadnjih dvadesetak godina govorio je autor, i njegovi prijatelji i kolege Ivica Ivanišević i Viktor Ivančić.

Ivančić je ustvrdio kako se ova knjiga i ne bavi Bogom, nego katoličkom crkvom u Htvatskoj.

- Srž knjige je kritika religijske institucije, on piše protiv etno-katolicizma i identifikacije crkve s državom. Crkva je kod nas državna depadansa za spiritualna pitanja - rekao je Ivančić.

Dežulović je govorio o svojim raspravama s profesorom Battistellijem koje vodi već godinama, i o svojoj babi Kati koja ga je slala na vjeronauk kod don Ivana Grubišića gdje je primio i sve sakramente. To je bilo, rekao je, u vrijeme kada se nije smjelo ići u crkvu, pa smo bili ilegalci.

Ivica Ivanišević nazvao je Dežulovića "inverznim Zdravkom Tomcem" i dodao da je knjiga zrcalo njegove teološke naobrazbe.

On polemizira, argumentira, a katkad je okrutan poput inkvizitora.

- Takozvani normalni katolici - to su oni koji kažu da vjeruju, ali im smeta institucija - često mi kažu da sam ja bolji katolik od mnogih jer se borim za slabijega, govorim protiv zla. Glupo je ipak da se čovjek mora opravdavati kako nije kršćanin, a brani kršćanska načela, samo zato jer je crkva na ta načela položila šapu - rekao je autor.

Promociju je moderirala Patricija Horvat, voditeljica Bookvice, a na poziv autora riječ je uzeo i Sinan Gudžević pisac i prevoditelj, kojega je Dežulović nazvao filološkom cjepidlakom. On je u naslovu odmah pronašao pogrešku.

Na kraju je Dežulović pročitao svoj esej "Ima li Boga" koji je više puta tijekom večeri najavio. Tekst eseja glasi: "Nema". Po sotonističkom uzusu, može se čitati i naopako, pa će dobiti posve novo značenje, "Amen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 00:34