StoryEditorOCM
KazališteMARULIĆEVI DANI

Večeras je u splitskom HNK predstava koju ne smijete propustiti. Tekst je proglašen - kazališnim fenomenom

Piše KULTURA SD
23. travnja 2023. - 09:26

Stigli smo i do trećeg dana Festivala hrvatske drame Marulićevi dani.

Selektorica festiala Kim Susulić i ove je godine napravila odličan izbor, pa splitsku publiku, ali i goste u našem gradu, večeras dočekuje drama Ivora Martinića ‘Moj sin samo malo sporije hoda‘.

Predstavu na splitsku pozornicu donosi Sarajevski ratni teatar (Sartr), s početkom u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Nakon uspješnog postavljanja u kazalištima u Hrvatskoj, Srbiji, Španjolskoj i Latinskoj Americi sarajevska je već 18. svjetska produkcija.

image
Jelena Janković

Drama je osvojila više od dvadeset kazališnih nagrada širom svijeta, te je tako jedna od najnagrađivanijih kazališnih predstava u povijesti hrvatskog kazališta. Redatelj predstave je Ivan Plazibat a uloge u ovoj emotivnoj drami o obiteljskim traumama u suočavanju s hendikepom 25-godišnjeg Branka tumače Snežana Bogićević, Jasna Diklić, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak i Enes Kozličić.

Kritika je ‘Moj sin samo malo sporije hoda‘ proglasila jednim "od najboljih, najslojevitijih dramskih komada recentne domaće autorske ponude" (Nataša Govedić). "Imamo modernoga, hrabroga i iznimno nadarenog autora, s osobitim osjećajem za ženske likove, autora koji donosi čehovljansku atmosferu u naše doba, nevjerojatno zreloga, sposobnog uočiti neuralgične trenutke doba u kojem živimo i vrlo originalnim jezikom prenijeti ih na scenu", povodom praizvedbe komada zapisala je Helena Braut.

Premijerom drame u Buenos Airesu započeo je Martinićev proboj na španjolsko govorno područje, predstava je odigrana više od 600 puta, te je prozvana "fenomenom nezavisnog kazališta", nagrađena je brojnim nagradama uključujući prestižnu ACE nagradu društva kazališnih kritičara Argentine za najbolju predstavu nezavisnog kazališta.

Predstava prati jedan dan u obitelji gospođe Mije koja pokušava organizirati sinu proslavu dvadeset i petog rođendana. Mama će napraviti tortu, tata će kupiti poklon, baka i sestra će pomoći mami, doći će i tetka i tetak, a sin će biti najsretniji na toj proslavi.

image
Jelena Janković

Poslije će otići s prijateljima proslaviti rođendan onako kako on želi. Tata će zagrliti mamu i svi će mirno zaspati. U tom snu će mama sanjati da je rođendanski dan prošao tako lako i da njen sin hoda.

Kao i u ostalim dramama nagrađivanog hrvatskog dramatičara Ivora Martinića, i u ‘Moj sin samo malo sporije hoda‘, drama se već dogodila, ništa bitno se ne događa i ne mijenja.

Dijalozi, ogoljeni do gotovo beznačajnih rečenica, govore o svađama, ljubavi i patnjama koje su se već dogodile, odnosima koji su završeni, ali još uvijek postoje.

Treba li bolje pozivnice za večerašnji dolazak u splitski teatar. I ne zaboravimo, i publika ocjenjuje predstave i odlučuje koja će biti proglašena najboljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:19