StoryEditor
Kazalištespuštena zastava

Svečano zatvoreno 66. Splitsko ljeto: Judite pripale maestru Ivi Lipanoviću i prvacima drame Snježani Sinovčić Šiškov i Trpimiru Jurkiću

14. kolovoza 2020. - 23:13
Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov, Jure Bučević (preuzeo je nagradu umjesto Ive Lipanovića), Jadran Kapor i Siniša KekezNikola Vilić/HANZA MEDIA

Uz dodjelu tradicinalnih nagrada Judita našeg lista za najbolja umjetnička ostvarenja i vatromet koji je priređen kao iznenađenje publici, na Sustipanu je svečano zatvoreno 66. Splitsko ljeto.

Juditu je u području glazbenog programa dobio maestro Ivo Lipanović za dirigiranje Verdijevom operom "Lombardijci", a dramsku su osvojili prvaci drame HNK Split Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić za režiju i izvedbu predstave "Francuzca" Ilije Zovka.

image
Maestro Ivo Lipanović i Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Laureatima su Judite, predstavljene statuetama koje je osmislio pok. Vasko Lipovac, uručili Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije, glavnog medijskog pokrovitelja festivala, i urednik redakcije kulture Siniša Kekez.

image
Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov i Siniša Kekez
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

O nagradama su odlučivali žiriji u sastavu Marija Ramljak, dirigentica, Vesna Coufal Jaić, profesorica solo pjevanja i izv. prof. dr. sc. Goran Sučić, predsjednik žirija za glazbeni program, te Alin Antunović, glumica, Vinko Mihanović, glumac, i Jasmina Parić, novinarka i kazališna kritičarka, predsjednica žirija, za dramski program.

- Premda rijetko izvođeno djelo u svijetu, Verdijeva opera "Lombardijci u prvom križarskom pohodu", u mediteranskom Splitu zaživjela je čak dvaput, 1994. godine u zgradi HNK kao hrvatska praizvedba te ove 2020. godine na Peristilu, obje pod ravnanjem i zaslugom cijenjenog dirigenta Ive Lipanovića.

Interpretacija ove kompleksne povijesne domoljubne opere velike energije i zanosa, u kojoj se izmjenjuju impresivni nastupi moćnog zbora i orkestra s romantičnim patetičnim arijama i duetima zahtijeva promišljeno glazbeno vodstvo i interpretativnu zrelost dirigenta što je u ovoj izvedbi i postignuto.

Kada dodamo i ekspresivnost Lipanovićeve dirigentske geste, pozornost publike zadržana je do posljednjeg takta. Odabrani renomirani solisti, uigrani orkestar i zbor splitske opere bili su dostojni protagonisti Verdijeve glazbene misli vođeni prominentnom i koherentnom vizijom sjajnog hrvatskog dirigenta Ive Lipanovića. Nagrada Judita potvrda je njegove velike umjetničke osobnosti i karizme te mu od srca čestitamo, stoji u obrazloženju glazbenog žirija.

Dramski je žiri svoju odluku ovako protumačio:

- Prvaci drame splitskog HNK Snježana Sinovčić-Šiškov i Trpimir Jurkić odali su predstavom "Francuzica" počast pokojnom kolegi Iliji Zovku i vratili u život kvalitetan tekst pisan iskreno i vješto, uz blagi humor s okusom tuge.

Sami su realizirali gotovo čitav projekt, od odabira naslova do režije, glume i pronalaska novog scenskog prostora u Splitu, dvorišta Nadbiskupskog sjemeništa koje se pokazalo idealnim za izvedbu.

"Francuzica" nudi ugođaj mirnoće i diskrecije, oslikavajući susret sredovječlnih, usamljenih ljudi, slabo vidljiih u šarenoj gužvi i galami svakodnenice.

Snježana Sinovčić-Šiškov kreirala je svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je svoga Petra donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera, stoji u obrazloženju žirija koji je izrazio čestitke i mlađim glumačkim snagama koje su iznijele glavninu programa, a posebno timu predstave "Gordana neće doći".

Prije dodjele nagrada na sustipanskoj je pozornici izveden i balet "Correr o fado".

image
Zadnja predstava Correr o fado
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Svečanost zatvaranja vodila je glumica Andrea Mladinić koja je posebno pozdravila izaslanicu predsjednika Vlade RH, Nikolinu Brnjac, ministricu turizma i sporta, izaslanicu predsjednika sabora, zastupnicu Danicu Baričević, splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu te župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana koji je proglasio festival zatvorenim.

Zastavu Splitskog ljeta spustili su članovi KUD-a Jedinstvo Lucija Gugić i Toni Vranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 11:06