StoryEditor
KazališteU Hrvatskom domu

Pogledali smo komičnu operu ‘Opsada Korčule‘. Imponira činjenica da je neki događaj iz hrvatske povijesti inspirirao engleske autore. A predstava?

Piše Karmen Širović
15. listopada 2021. - 15:07

Dok danas Turci osvajaju Hrvate sapunicama, nekoć su to pokušavali učiniti vojnim pohodima.

U hrvatskoj povijesti takvi pothvati ostavili su mnogo razloga za ponos, poput obrane Korčule 1571., koja je dva stoljeća poslije inspirirala libretista Johna O’Keefea i skladatelja Samuela Arnolda za komičnu operu „Opsada Korčule”.

Zub vremena nagrizao je partituru od koje su sačuvani samo fragmenti. Međutim, izvadak za čembalo s dionicama melodije i continua uz govoreni i pjevani tekst bili su dovoljni dirigentu, zborovođi i skladatelju Josipu degl’Ivelliju da se prihvati rekonstrukcije. Opera je adaptirana na hrvatski jezik, a sveprisutnom čembalu pridružuje se komorni orkestar kojim dominiraju gudači uz klarinete i trube.

image
Vesela predstava u Hrvatskom domu Split
Joško Šupić/Cropix

Novo čitanje opere bilo je spremno za obilježavanje 450. godišnjice opsade Korčule te je izvedeno u samom srcu tog povijesnog događaja 14. kolovoza 2021., a splitska publika u izvedbi je mogla uživati istog dana listopada u Hrvatskom domu Split.

Imponira činjenica da je neki događaj iz hrvatske povijesti inspirirao engleske autore za operu, iako su povijesne okolnosti okvir radnje koja se bazira na ljubavnim zgodama protagonista te neutaživoj želji za moći i vlašću.

Dolazak Turaka na Korčulu nije ni vjerno opisan, jer ga O’Keefe miješa s elementima pobjede Engleza protiv španjolske Armade, a povijesno neutemeljeni likovi, engleski mornari, simbolično predstavljaju arhiđakona Antuna Rozanovića, čije izvješće svjedoči o obrani Korčule od turske flote.

image
Joško Šupić/Cropix

Unatoč svestranom Arnoldovu opusu koji broji više od sedamdeset opernih naslova, u skladateljskom potpisu nedostaje mu finoće i inventivnosti.

To je najvjerojatnije posljedica brzine nastanka velikog broja djela koja je pisao, ali je zato u srž pogađao ukus publike! Njegova glazba uz suvremeno čitanje teksta i danas je aktualna, u što se mogla uvjeriti i publika u produkciji Opere BB.

Ovo prvo komorno operno kazalište u Hrvatskoj udružilo je snage sa studentima Muzičke akademije u Zagrebu, koji su, željni praktičnog djelovanja, 2017. osnovali Orkestar mladih glazbenika. Pod vodstvom Degl’Ivellija orkestar je pružio sigurno vodstvo izvođačima na sceni, koje su činili glumci i pjevači.

image
Joško Šupić/Cropix

Iako većina opera na suvremenim repertoarima uglavnom ne sadrži toliko govorenih dijelova, u „Opsadi Korčule” istaknuto mjesto pripada i glumcima, među kojima su posebno privlačili pozornost Denis Bosak (sluga Jakov) i Mladen Vujčić (Pompej). Scenografija Dženise Pecotić i Tihane Cizelj bila je minimalistička, ali se zato kičasta kostimografija vrlo živopisno uklopila u režiju Branke Cvitković.

Iako su u pjevačkom dijelu ansambla dominirali profesionalci s akademskom diplomom, poput proslavljene sopranistice Lidije Horvat Dunjko (Baba), Siniše Galovića (poteštat/gradonačelnik), Ronalda Brausa (Tom), Zvonimira Ivanovića (Sam) te sopranistica u uzletu profesionalnih karijera, Antonije Dunjko (brijačeva žena Tereza) i Anabele Barić (namjesnikova kći Stela), pjevački i glumački najvjerniji prikaz uloge donio je student druge godine pjevanja sa zagrebačke Muzičke akademije, tenor Emanuel Tomljenović.

image
Joško Šupić/Cropix

Arnoldovo majstorstvo očituje se u tretmanu pjevača pa je svaku ariju i glazbeni broj prilagodio karakternim posebnostima likova, što je najviše došlo do izražaja upravo u Tomljenovićevoj ulozi brijača Stipe.

Prirodnost u glumačkom izrazu uspješno je održavao i za vrijeme svakog pjevačkog broja uz odličnu dikciju, koja je krasila većinu protagonista pa je razumijevanje teksta bilo kontinuirano.

Vesela i dobro uigrana izvođačka postava podsjetila je na to kako je većina publike nekoć uživala u operi; umjetničke i estetske vrijednosti nisu prioritet, već zabava u lepršavom, protočnom i humorističnom ozračju.

image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2021 12:00