StoryEditor
Kazališteprojekt za pet

Opera ‘Figarov pir‘, diplomska predstava dviju splitskih studentica, napunila dvorane, oduševila publiku i profesore

31. listopada 2020. - 08:00
'Figarov pir' triput je napunio Dom kulture 'Zvonimir' u Solinu  privatni album

Na Glazbenom odjelu splitske Umjetničke akademije ustanovljena je već neko vrijeme simpatična praksa da se neki ispiti - pa i oni diplomski - pripreme u obliku malih opera.

Profesor Giorgio Surian, nacionalni prvak i bas svjetskog renomea koji je već ranije ovakve projekte ostvarivao sa svojim zagrebačkim studentima, prenio je tu praksu i na splitsku akademiju s kojom redovito surađuje. Nakon lanjskog Donizettijeva "Ljubavnog napitka", ovoga su mjeseca priredili mali Mozartov "Figarov pir", a tom prigodom su dvije studentice, sopranistica Neda Aleksić i mezzosopranistica Nikolina Zovko i diplomirale.

Giorgio Surian režirao je "Figarov pir" po već ustaljenom obrascu - djelo uvijek skrati toliko da traje najviše sat do sat i petnaest minuta, a sačuva fabulu i najpoznatije dijelove.

Bilo je u planu da se održe dvije izvedbe u Solinu, u Domu kulture "Zvonimir", ali zbog epidemioloških je mjera broj sjedala ograničen, a zainteresiranih je bilo mnogo, pa je organizirana i treća. Potom su mladi glazbenici "gostovali" u institutu Medils, na poziv akademika Miroslava Radmana.

Mentori studentima na ovom projektu uz Suriana bili su profesorica Cynthia Hansell-Bakić, docentica Terezija Kusanović, te docentica Žana Marendić Bučević i izvanredni profesor, dirigent Hari Zlodre koji su nam opisali iskustva s četiriju izvedbi, ali i iznijeli ideje o tome kako studentskim predstavama produljiti život.

GRADE I ŽUPANIJO, ŠTO SE ČEKA?

- U Solinu je ravnatelj Tonći Ćićerić morao dio publike vratiti kući jer za svih nije bilo mjesta, pa smo organizirali dodatnu izvedbu. U Medilsu imaju lijepu dvoranu, prikladnu i za glazbene izvedbe, a imali smo međunarodnu publiku, biologe iz čitavog svijeta. Indijski ambasador Raj Srivastava odmah nas je pozvao na gostovanje u Zagreb, a Miroslav Radman je rekao: Ova dvorana je ubuduće vaš dom, za sve studente akademije, kada god poželite.

Mislim zato da su u ovom, za umjetnost veoma nepovoljnom trenutku male kazališne forme dobrodošle i da ih treba podržati - kaže maestro Zlodre i apelira na gradske i županijske institucije da napokon počnu pratiti djelovanje mladih umjetnika koji se ovdje obrazuju i formiraju.

- Studentske bi izvedbe mogle gostovati u manjim mjestima gdje nema kazališta, a također bi bile odlična dopuna satovima glazbenog odgoja. Veoma su edukativne. Režirane su spretno i jednostavno, a opet su gotovo profesionalne. Za "Figarov pir" je od scenskih elemenata korištena samo jedna fotelja i plahta, ali smo kostime posudili iz splitskog HNK-a, a na videu teče kratak opis radnje i situacija u kojima se likovi nalaze.

Uz to, ubuduće bismo željeli u naš rad uključiti i studente s drugih odsjeka, u prvom redu likovnjake kod izrade scene i kostima. Sada se studentske opere izvode samo uz klavirsku pratnju Zorana Velića - on je "orkestar", ali planiramo formirati i pravi, studentski orkestar. U prvom redu zbog tih mladih ljudi, jer se na ovaj način među njima razvija zajedništvo u stvaranju umjetničkog djela - dodaje Žana Marendić Bučević.

U PLANU 'ČAROBNA FRULA'

Profesor Surian, koji u ulozi redatelja posebno pazi i na glumu i psihološko profiliranje likova, također je zadovoljan postignutim. Ujedinili su se oko Mozarta svi kao jedan, kaže, i to je još važnije od kvalitete izvedbe - a bila je dobra.

Potvrdio je to i José van Dam, znameniti belgijski bariton koji je Figara pjevao na najuglednijim svjetskim pozornicama. Ovaj umjetnik veliki je prijatelj Splita i sjedio je sa Surianom među publikom u Solinu, ali studentima su to kazali tek nakon izvedbe - da se ne prestraše.

- Već pomalo pripremamo idući projekt, najambiciozniji do sada, najavljuju naši sugovornici. Bit će to Mozartova "Čarobna frula", radit će se u suradnji s zagrebačkom akademijom, a profesori planiraju ostvariti svoje ideje i formirati akademski orkestar za tu priliku te uključiti mlade umjetnike u izradu kostima. "Čarobna frula", sa svojim fantastičnim likovima i začaranim svijetom, bit će im pravi izaov.

U međuvremenu će u Split kao predavač stići i bas Ante Jerkunica koji je karijeru gradio u Berlinskoj operi - i diljem svijeta - pa će studentima pomoći s izgovorom njemačkog.

A imaju li Kraljicu noći? Veoma je malo koloraturnih sopranistica koje ovu ulogu mogu kvalitetno otpjevati.

- Kako ne? Imamo čak dvije ili tri, izmjenjivat će se, uvjereno kažu profesori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

31. listopad 2020 11:22