StoryEditor
Kazalištedaske koje sve znače

Noć kazališta u Splitu, fotografije Saše Burića govore o teatarskom srcu splitske publike, jačem i od pandemije i od bure

Piše R. Kragić
21. studenog 2020. - 23:03
Epidemiološke mjere u splitskom Kazalištu lutakaSaša Burić/Cropix

U subotu je, u nikad težim i u nikad nekazališnijim uvjetima, u Hrvatskoj i još jedanest srednjoeuropskih država održana 12. Noć kazališta. Pandemija koronavirusa prorijedila je ansamble, uvela promjene repertoara, neke natjerala na odustajanje te događanja preusmjerila na virtualne platforme, a desetkovala publiku.

Ipak, i u takvim okolnostima, Noć kazališta održana je u teatrima mnogih hrvatskih gradova. Manifestacija je otvorena u 17.30 sati projekcijom dječje predstave “Gradski i seoski miš” Dječjeg kazališta Dubrava.

image
Mjerenje temperature u GKM-u Split
 
Saša Burić/Cropix

U Splitu je Noć kazališta počela u 18 sati izvedbom Andersenove "Palčice" koju je dramatizirao i režirao Branimir Rakić, a u kojoj su nastupili Andrea Majica, Ivan Medić i Milana Buzolić-Vučica.

Gradsko kazalište mladih u Teatrinu je ponudilo SF cabaret "Split in Space" pisca i redatelja Ivana Lea Leme, koji je uz to narator i pjevač. U raspjevanoj viziji splitske budućnosti igraju Ivo Perkušić, Matija Grabić, Siniša Novković i Ana Gruica Uglešić. Potencijalno hitoidna predstava mora se nažalost zadovoljiti minimalnim brojem gledatelja.

image
Publika u GKL-u Split
Saša Burić/Cropix

Hrvatsko narodno kazalište Split - inače uporno u kazališnoj borbi protiv pandemije - odgodilo je program za Noć kazališta, dvije izvedbe baletne predstave "Petar i vuk" te komedije "Lepurica". Kako su rekli, napravili su to u svrhu prevencije i zaštite zdravlja publike i umjetničkog ansambla.

Što se tiče ostalih dalmatinskih teatara, dubrovačko Kazalište Marina Držića odigralo je dvije izvedbe predstave "Who the f*** is Biba" Igora Weidlicha u režiji Borisa Kovačevića.

image
U HNK Split predstave je omela korona, a ispred teatra bura
Saša Burić/Cropix

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, znajući da nas je pjesma održala, odlučilo se za muzički program. Mezzosopranistica Nera Gojanović uz klavirsku pratnju Gordana Pavića otpjevala je "Glazbene suvenire".

Hrvatsko narodno kazalište Zadar odigralo je "Tri verzije života" Yasmine Reza. U režiji Nina Kleflin igrali su Tamara Šoletić, Alen Liverić, Žana Bumber i Davor Jureško.

Hrvatsko kazalište je i ovim skromnijim programom pokazalo svoju snagu. Izgledno se nadati da će iduće, trinaesto, izdanje Noći kazališta biti sretnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 13:15