StoryEditorOCM
KazališteVicko Bilandžić

Nakon urušavanja scenografije ‘Aide‘ oglasio se i intendant. Nije ovo prva nesreća, bilo ih je tijekom godina

Piše Jasmina Parić
30. srpnja 2024. - 16:40

Dogodine ćemo morati pronaći nova tehnička rješenja za izvedbe "Aide" na Peristilu. Bit ćemo spremni i ako ikakva opasnost bude postojala nećemo ni koristiti kulise koje su u ponedjeljak uklonjene s pozornice, kazao nam je Vicko Bilandžić, intendant HNK Split i ravnatelj Splitskog ljeta nakon urušavanja operne scenografije u ponedjeljak navečer.

Napomenimo, "Aida" u ovoj inscenaciji, u režiji Dražena Siriščevića, s kostimima Juraja Zigmana i scenografijom Slavena Raosa ovoga ljeta navršila je desetu godišnjicu.

Deset godina nije bilo nikakvih problema a onda se kulisa, visoka trostrana prizma teška nekoliko stotina kilograma srušila na scenu - srećom praznu - par minuta prije početka izvedbe.

Šuplji scenski element dohvatio je reful bure, kaže Bilandžić.

-Trebalo je na licu mjesta odlučiti što napraviti. Na prvom mjestu bila je sigurnost ljudi na pozornici. Mi smo kulisu mogli i podignuti i vratiti u prvotni položaj, ali, pogledao sam vremensku prognozu i vidio da će vjetar jačati. Također, mogli smo obje fiksirati za pozornicu - za peristilske stupove ih, naravno, ne smijemo vezati - ali, u tom slučaju ne bi se mogle okretati. Svaka ploha je drugačije dekorirana i izguble bi funkciju da se učvrste.

Stoga sam odlučio ukloniti i onu koja se srušila i onu koja je ostala - jer bi ta mogla izvođačima stvarati osjećaj nesigurnosti i predstavljati opasnost.

Kao što ste vidjeli, svi smo priskočili, i tehnika i ostali zaposlenici koji su se tu zatekli, kako bismo raščistili scenu. U isto vrijeme odlučivalo se o pojačanim svjetlosnim efektima kako bi se nadoknadio dio izgubljenog ugođaja, kazao je intendant.

Za ‘dlaku‘ izbjegnuta tragedija na Peristilu! Srušila se scenografija par trenutaka prije ‘Aide‘, nastala je panika...

Bilandžić napominje uz to da su kao što je uobičajeno, obavljene sve sigurnosne provjere i ispoštovane sve procedure koje su propisane i za nastupe na otvorenom i za one u kazališnoj zgradi gdje na cugovima nad glavama izvođača visi i nekoliko tona opreme.

Ali, ovoga puta bura se pokazala jačom, zaključuje.

Inače, u 70 godina Splitskog ljeta znale su se događati nezgode ali, ne prečesto. Katkad bi kiša prekinula predstavu ili je čak i odgodila.

Jednom je jak vjetar rastrgao scenografiju na Katalića brigu malo prije premijere, pa je predstava održana u zgradi. Jednom je intendant Goran Golovko prekinuo premijeru "Mletačkog trgovca" na Institutu također zbog vjetra - valovi su zapljuskivali dio publike a reflektori su se opasno ljuljali premda ni jedan nije pao.

Kulisa iz opere srećom nikoga nije prignječila a dogodine će morati biti drugačije osigurana da ne bi tko pod njom ostao zakopan kao Aida I Radames u zadnjem činu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 21:54