StoryEditorOCM
KazališteOPROŠTAJNA

Glamurozna plesna premijera, djelo poznatog francuskog koreografa izvest će se prvi put u Splitu za kraj sezone u HNK

26. svibnja 2023. - 12:23

Zadnja premijera ove kazališne sezone u splitskom HNK je baletna - u subotu, 27. svibnja na programu je autorska večer velikog francuskog koreografa Angelina Preljocaja čija se djela izvode prvi put pred splitskom publikom: "La stravaganza/ Noces".

Ravnatelj splitskog Baleta Ilir Kerni - kome je ovo oproštajna baletna predstava na kraju četverogodišnjeg mandata - na konferenciji za novinare je izrazio veliko zadovoljstvo što se njegov boravak u Splitu završava baš sa ovim iznimo popularnim koreografom, jednim od najvećih danas, koji je surađivao sa kazališnim kućama u New Yorku, Milanu i Parizu, između ostalih.

- Sezonu završavamo glamurozno, budući da je Angelin Preljocaj jedno od najvećih imena u današnjoj koreografiji. Nakon sezone u kojoj smo izveli šest naslova, od klasike do suvremenog plesa, želim se prije svega zahvaliti plesačima koji su napravili sjajan posao.

image
Tom Dubravec/Cropix

Smatram da je splitski Balet dobio na vrijednosti izvedenim naslovima i renomiranim koreografskim imenima. Uspjeli smo dovesti uistinu velika koreografska imena što nije lako. Dobro je to i za plesače i za kazalište. Ova je premijera jedna od Preljocajovih najljepših kreacija, splitska će publika vidjeti jedan drugi koreografski svijet. Plesači su u ovaj rad jako puno uložili i jako su puno naučili. Rijetki su plesači s ovakvim rasponom od klasike do modernog stila i zbog toga sam sretan, zadovoljan i izuzetno ponosan, - izjavio je na medijskoj konferenciji ravnatelj splitskog Baleta Ilir Kerni.

"La stravaganza" je imala premijernu izvedbu u New Yorku 1997., a "Noces" u Val-de -Marneu 1989. godine. Obje na splitsku pozornicu prenosi asistentica francuskog koreografa i bivša plesačica Claudia De Smet. Angelin Preljocaj je zauzet novim projektom i ne dolazi u Split no s punim povjerenjem je posao prepustio svojoj asistentici, a s njom je doputovao i oblikovatelj svijetla na predstavi.

- Veliko mi je zadovoljstvo prenositi ova dva baleta bogate povijesti izvođenja na brojnim svjetskim baletnim scenama, tim više što sam i sama plesala u baletu "Noces". Oba komada su tjelesno vrlo zahtjevna i složena.

U relativno kratkom vremenskom razdoblju plesači su morali usvojiti novi, njima nepoznat stil. "Noces" se bazira na glazbi Stravinskog, vrlo složenoj partituri. U devet tjedana rada plesači su napravili odličan posao i koreografije stvarane za jednu drugu trupu sad su postale njihove, oni su im dali neki svoj kolorit i život. Angelin Preljocaj sljedeće godine obilježit će 40 godina postojanje plesne trupe koja nosi njegovo ime.

Trupa je od 80-ih godina prošlog stoljeća narasla i postala svjetski relevantna, kao što je narastao i Preljocajev svjetski ugled. Najveći dio njegovih koreografija nastao je za njegovu trupu no surađuje i s drugim baletima kao što su, primjerice, New York City ballet, Opéra de Paris, La Scala di Milano. Rad s novim plesačima uvijek donosi mu novu inspiraciju i otkrivanje novih stvari – rekla je Claudia De Smet.

image

Posljednja premijera u sezoni baleta, La stravaganza Noces predstavljena je u Kazalisnoj kavani u HNK Split
 

Tom Dubravec/Cropix

Članovi ansambla Eva Karpilovska, Erik Ahl, Matea Milas i Aaron Kok naglasili su svoje zadovoljstvo usvajanjem koreografskog jezika velikog Angelina Preljocaja. Radili su vrlo naporno, a u sjećanju će im ostati i posebno iskustvo plesa unutar grupe u pripremi ove premijere.

U "La stravaganzi", prvom dijelu baletne večeri Angelina Preljocaja, francuskog plesača i koreografa, nastupit će plesači Baleta HNK Split: Imogen Moss, Minori Nakayama, Eva Karpilovska, Aubin Le Marchand, Yuto Mutai, Erik Ahl, Ania Bartkowski, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Elliot Adams, Oji Fujini i Aaron Kok, a "Noces" će izvesti: Ania Bartkowski, Eva Karpilovska, Matea Milas, Imogen Moss, Minori Nakayama, Aaron Kok, Yuto Mutai, Erik Ahl, Jake Milston i Leonardo Suoza.

Nakon premijere 27. svibnja reprize su na progamu 28. i 29. svibnja. Sve izvedbe započinju u 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:01