StoryEditor
Kazalište‘za nju‘

Deset ulomaka u Baletnoj gala večeri u srijedu navečer, a talentirani Aaron Kok pleše i koreografira na glazbu Nine Simone

Piše Jasenka Leskur
23. veljače 2021. - 20:59
Solist splitskog Baleta HNK Aaron KokNikola Vilic/Cropix

Na repertoaru splitskog HNK u srijedu i četvrtak, 24. i 25. veljače, je Baletna gala večer sa deset ulomaka iz naslova klasične baletne literature kao i suvremenog plesnog izraza. Kao koreografi pojavljuju se Aaron Kok, Daniel Cardoso i Igor Gluškov, a klasične koreografije prenijeli su plesači i baletni majstori HNK Split Elena Nikolaeva i Lev Šapošnikov.

Mladom solistu Baleta Aaronu Koku, školovanom na plesnoj akademiji u Nizozemskoj, ovo je prvo predstavljanje u ulozi koreografa, a izvest će se dva njegova djela: u prvom pleše i on, uz Ivana Boika i Jurgena Rahimija, u koreografiji 'Tri mušketira' uz 'Cancan' Jacquesa Offenbacha.

U pitanju je, kaže, njegova slobodna interpretacija Dumasova istoimena romana, ali uz komični aspekt. Drugi je solo kojeg će otplesati Irina Čaban Bilandžić uz pjesmu Nine Simone 'Plain Gold Ring'.

- Nina Simone za mene je sjajna jazz umjetnica iz 50-ih godina i mislio sam da Ira Čaban može savršeno utjeloviti auru pjesme – objašnjava talentirani plesač koji je solo namjenjen kolegici, prvakinji splitskog Baleta, potom i nazvao – 'Za nju'.

Kaže da inspiraciju crpi od plesača u ansamblu, što ga navodi na razmišljanje o pričama koje bi želio ispričati pokretom. Trenutno ga najviše zanima nastavak karijere plesača, ali bi volio nastaviti pričati svoje plesne priče i u buduće. U što ne treba sumnjati, s obzirom da ravnatelj Ilir Kerni ističe njegov talent kojemu želi dati prostora. Štoviše, može se očekivati uskoro i cjelovečernja baletna predstava čiju će koreografiju potpisati upravo Aaron Kok!

Na Baletnoj gala večeri – koja je uvijek po guštu splitske publike - vidjet će se također: točku iz baleta 'Paquita' koju uz ansambl plešu solisti Bojana Lipovšćak i Daniel Hoek; potom poznatu solo točku, svojevremeno kreiranu za veliku Anu Pavlovu, 'Smrt labuda' koju pleše Irina Čaban Bilandžić; duet 'Adagio' iz baleta 'Spartak' otplesat će solisti Nozomi Miura i Ivan Boiko; varijaciju Gopaka iz baleta 'Taras Buljba' otplesat će Daniel Erchov Zayas; pas de deux Kitri i Basilija iz baleta 'Don Quixote' otplesat će Eva Karpilovska i Aaron Kok.

Od modernih koreografija, ansambl od četiri plesača i plesačice izvest će jedan od plesnih brojeva baletne predstave 'Correr o fado' Daniela Cardosa, duet iz baleta 'Sylvia' otplesat će Hazuki Tanase i Jurgen Rahimi; a Nozomi Miura i Yuto Mutai plešu duet ' Souls Touching' koju je koreografirao Igor Gluškov.

Svjetlo i ton na Baletnoj gala večeri oblikuju Branimir Bokan i Petar Ivanišević. Obje izvedbe započinju u 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 21:01