stdClass Object ( [id] => 1112623 [title] => ‘Cavalleria rusticana‘ u Splitu živi 127 godina, nije puno kasnila za Rimom: donosimo uzbudljivu povijest i fotografije opernog remek djela, ovako su o njoj pisale novine 1894. [alias] => cavalleria-rusticana-u-splitu-zivi-127-godina-nije-puno-kasnila-za-rimom-donosimo-uzbudljivu-povijest-i-fotografije-opernog-remek-djela-ovako-su-o-njoj-pisale-novine-1894 [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U povijesti svjetske operistike "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija zauzima po mnogočemu istaknuto mjesto. Iako je autor niza glazbeno-scenskih djelâ, ni jedno mu nije zaživjelo na podjednak način.

"Cavalleria rusticana" (koja se u nekim našim prijevodima navodila kao "Seosko viteštvo") osigurala je svojem skladatelju besmrtnost, upisavši ga u prvi red pozornosti svake priče o operi.

Budući da je splitska publika oduvijek imala afinitet prema apeninskoj opernoj tradiciji, ne treba se čuditi što je ova opera u Splitu izvedena već četiri godine nakon rimske praizvedbe. Kako splitsko kazalište u to vrijeme nije imalo vlastiti ansambl, izvela ju je jedna češka putujuća operna družina: 21. travnja 1894.

Nepuna dva tjedna poslije lokalni tisak donosi ove riječi: "Kazalište je bilo najbolje posjećeno te je čitavu večer najživlje aplaudiralo a mora se priznati da je to bila jedna od najuspjelijih predstava ove stagione. Svi solisti su pjevali vrlo disponirano kao orkestar i sbor doprinieli su liepom uspjehu večeri" ("Narod", 4. V. 1894.).

U društvu s operom "I Pagliacci" Ruggera Leoncavalla izvedena je Mascagnijeva štićenica i u travnju 1901., za gostovanja Zagrebačke opere u Splitu. O tome žurnali svjedoče ovako: "Opet izvanredan uspjeh. Melodije u ovoj operi teku mirne, bistre i čiste, one znadu uznijeti čovjeka, znadu ga ganuti. One nemaju samo cilj, da se svide, one uz tu vrlinu imadu i karakter i snagu dramatičnu" ("Jedinstvo", 3. V. 1901.).

Jesen je 1907. i u Split navraća operna družina F. Miniciottija, koja je izvodi, a onda tri godine kasnije iznova se vraća Zagrebačka opera, te pod ravnanjem Srećka Albinija prezentira paket s Mascagnijevim i Leoncavallovim djelom.

Biljeg svečanosti

U međuraću je "Cavalleria rusticana" u Splitu izvedena 23. travnja 1924. Predstava nije bila savršeno izvedena, ali je ipak postigla dobar uspjeh. Ambro Novak ovako je zapisao: "Orhestar za 'Cavalleriu' nije dovoljno jak, i ako se dirigent g. Slatin mnogo trudio da tu jakost što većma iz njega izvuče, što je na nekim mjestima i postigao (…) Odobravanja mnogo, osobito gdji. Rak, koja se našla opkoljena cvijećem, i g. Slatinu, veoma zaslužnom dirigentu" ("Novo doba", 25. IV. 1924.)

Izvodila se ona i u listopadu 1930., kad je izvedena u pratnji Suppeove partiture "Lijepa Galatea". Dirigirao je Ivo Čižek.

Sljedeći put u Splitu se održala tek nakon Drugog svjetskog rata, na premijeri 12. veljače 1946., kojom će – u režiji Branka Mešega – dirigirati Silvije Bombardelli. Izvori kazuju kako je ova poratna izvedba opere "nosila biljeg svečanosti u znaku početka jednog novog stupnja u razvitku ne samo naše opere nego i našeg muzičkog života uopće" ("Slobodna Dalmacija", 17. II. 1946.).

---

image
'Cavalleria rusticana' iz 1949. (Ilija Žižak i Andrica Dumanić)
---


Napisao je to Sigmund Šteg. Glavne su uloge bile dodijeljene: Zlati Lulić-Radica (Santuzza), Mariju Đurancu (Turridu), Anti Marušiću (Alfio), Ani Engel (Lucia) i Mariji Gatin (Lola).

Godinu kasnije predstava je iznesena na otvoreno, na Trg Republike (Prokurative), u režiji Lidije Mansvjetove i scenografiji Rudolfa Bunka. Dirigent je ostao Silvije Bombardelli.

Dvije godine kasnije redateljica je bila sad već kućna umjetnica Lidija Mansvjetova, a isto bismo mogli kazati i za scenografa Rudolfa Bunka, ali ovaj put je dirigirao Jakov Voltolini. Premijera se održala 1. veljače 1949., i do travnja iste godine odvila se ukupno sedam puta.

U paketu s Leoncavallom

Prepuno je kazalište toplo primilo izvedbu, koja je bila korektno pripremljena i izvedena. O tome čitamo u kritici Ive Batistića: "Čitava izvedba bila je na znatnoj umjetničkoj visini. Osim malih nesigurnosti djelo je dobro uvježbano i dirigent Voltolini je uspio da ostvari ujednačenu izvedbu" ("Slobodna Dalmacija", 12. II. 1949.).

---

image
'Cavalleria rusticana', 1949.
---


Ovaj put je cast-lista izgledala ovako: Andrica Dumanić (Santuzza), Ilija Žižak (Turridu), Stopić (Alfio), Vjekica Marušić (Lucia) i Marija Gatin (Lola).

Iduća premijera održala se 1. ožujka 1955. Pjevači su bili: Andrica Dumanić (Santuzza), Ilija Žižak (Turridu), Ante Marušić (Alfio), Maja Božin (Lucia) i Tonka Štetić (Lola). Redatelj je Ante Marušić, scenograf Herbert Hofmann, a dirigiranja se prihvatio Vid Kuzmanić.

Sljedećih godina "Cavalleria" se obnavljala nekoliko puta, ali ju je tisak slabo kritički pratio.

Postavljena je zajedno sa svojom "sjenom" – operom "I Pagliacci". Premijera od 14. ožujka 1957. nije se pohvalila novinskom recenzijom, a dolaskom sustavnog kritičara, Željka Rapanića, okolnosti su se izmijenile nabolje.

Tako on tri godine poslije piše: "'Cavalleria' je bila dosta sirova, bez dotjeranih preliva, kojima obiluje ova opera. Velikoj molitvi pred crkvom nedostajalo je gradacije i napetosti. Zbor je bio ispod prosjeka, koji obično zadovolji" ("Slobodna Dalmacija", 27. II. 1960.). Redatelj je bio Tomislav Kuljiš, a pod dirigentskim vodstvom Vida Kuzmanića pjevali su: Andrica Dumanić (Santuzza), Attilio Planinšek (Turridu), Ante Marušić (Alfio), Maja Božin (Lucia) i Mirjana Dulčić (Lola).

---

image
'Cavalleria rusticana', 1960.
---


Za produkciju premijerno upriličenu 24. studenog 1963. u kazališnoj zgradi u Splitu, režiju je potpisao Tito Strozzi, dok je dirigirao Silvije Bombardelli. Ovo su bili solisti: Andrica Dumanić (Santuzza), Attilio Planinšek (Turridu), Duško Kukovec (Alfio), Maja Božin (Lucia) i Mila Vešović (Lola).

Izlazak u Splitsko ljeto

Budući da je splitski Teatar u veljači 1970. stradao u požaru, premijera od 30. ožujka 1973. održana je u dvorani Doma Brodogradilišta "Split". Zanimljivo je i to što je u ovoj prilici bila izvedena kao cjelovečernja predstava, što baš i nije čest slučaj.

Željko Rapanić prenosi ovakve dojmove: "Dragutin Savin dirigirao je predstavom nastojeći oživiti ono što ansambl može dati: snagu zbora (bio je mjestimice i lijepo uigran), snagu orkestra i 'strastvenost' opernog verizma. U ovo posljednje idu i raspjevane kantilene i dramatski prizori. Ni jednoga ni drugoga nije manjkalo" ("Slobodna Dalmacija", 3. IV. 1973.). Pjevači su također sjajno iznijeli svoje zadaće, a među njima posebnog su učinka polučili Attilio Planinšek (Turridu), Jasenka Galin (Santuzza) i Ante Matanović (Alfio). U ostalim ulogama nastupiše: Biserka Anić-Belković (Lola) i Tonka Štetić (Lucia). Dragutin Savin, osim što je dirigirao, potpisao je i režiju, dok se scenografijom pozabavio Herbert Hofmann, a kostimima Mirjana Mladinov.

Za vrućih mjeseci opera je iznesena i na Splitsko ljeto. Bio je to prvi put da se "Cavalleria rusticana" pojavljuje na splitskom festivalu na otvorenom, na Peristilu, i održat će se na njemu još samo sljedeće dvije godine.

---

image
'Cavalleria rusticana', 1960. (Ante Marušić i Tonka Štetić)
---


Nevrijeme je htjelo da se zamišljena simbioza s operom "I Pagliacci" razdere, pa je Mascagnijevo remek-djelo izvedeno 24. srpnja 1973., a Leoncavallovo dan kasnije. Štoviše, "Cavalleria" je morala biti prekinuta, pa je trenutačni kritik najutjecajnijeg splitskoga glasila, Josip Mirošević, zapisao: "Da je bar ono što smo te večeri u početku te predstave slušali bilo nezanimljivo ili osrednje, nakon svega ne bismo imali za čim žaliti. Ovako smo, izgleda, ostali prikraćeni za jednu zaista dobru, ako ne i izvrsnu izvedbu" ("Slobodna Dalmacija", 30. VII. 1973.).

Mirošević sugerira Meštrovićev kaštelet kao znatno bolju izvedbenu destinaciju negoli što je to "nametljivi Peristil". U polovnoj predstavi nastupili su: Mila Kirinčić (Santuzza), Ciro Pirotta (Turridu), Zlatko Foglar (Alfio), Tonka Štetić (Lola) i Biserka Anić-Belković (Lucia). Na Peristilu je redateljski i dirigentski nastupio Dragutin Savin.

Zadnji put održana 2013.

Na Splitskom ljetu "Cavalleria rusticana" i "I Pagliacci" zadržali su se još samo 1974. i 1975. Ali, obnovila se predstava u obnovljenoj kazališnoj zgradi 21. studenog 1981. Režije se prihvatio teatrolog Vlatko Perković, dirigirao je Berislav Skenderević, a scenografiju i kostimografiju izradila je Jagoda Buić.

Glazbena kritičarka Mirjana Škunca ovako je ocijenila tu premijeru: "Jedinstveni u isticanju značenja drame u navedenim partiturama, osnovnu inicijativu ovom zahtjevnom pothvatu dali su dirigent Berislav Skenderović i redatelj dr Vlatko Perković. Oni su u oba djela dosljedno proveli paralelni tok, rast i isprepletanje razvojnih linija glazbeno-scenskog spektakla i intimne tragike pojedinih likova naglašujući u 'Cavalleriji' prvu a u 'I pagliacci' drugu razvojnu liniju.

---

image
Ratomir Kliškić i Dušanka Simonović u 'Cavalleriji' iz 1981.
---


Vlatku Perkoviću, kojemu je ovo debi u domeni opere, kao dramskom redatelju sigurno nije bilo teško osjetiti dramski podtekst navedenih opera, ali su ugodno otkriće njegov glazbeni sluh i smisao kojima svoju redateljsku zamisao razvija u punom skladu s glazbenim pulsiranjem djela" ("Slobodna Dalmacija", 2. XII. 1981.). Angažirani su bili odreda kvalitetni solisti: Filka Dimitrova Pletikosić (Santuzza), Viktor Bušljeta (Turridu), Ante Matanović (Alfio), Mirjana Donadini (Lola) i Nada Vrkljan (Lucia).

Na tragu spomenutog uspjeha iznjedrila se i dosta sretna izvedba desetljeće potom, ovaj put u novoj državi. Vlatko Perković imao je priliku korigirati, preinačiti, nadopuniti, približiti ili udaljiti svoju redateljsku metu, a dirigentsko vodstvo bilo je povjereno genijalcu Lorisu Voltoliniju. Mijo Adžić (scena) i Naida Kromić (kostimi) supstituirali su Bunkovu ingenioznu vizuru.

Nova solistička slika izgledala je ovako: Ivanka Boljkovac (Santuzza), Constantin Cepraga (Turridu), Valentin Enčev (Alfio), Biserka Anić (Lucia) i Cecilia Car (Lola). Premijera je održana 1. veljače 1992.

---

image
'Cavalleria rusticana', 1992.
---


Žurnalistički arbitar Miljenko Grgić bio je oduševljen: "Impresionirao je orkestar, sjajnom zvučnošću i gipkošću svojega gudačkog dijela. Toliko nježnosti i sugestivne izričajne snage, toliko profinjenosti i lakoće odavno nismo čuli" ("Slobodna Dalmacija", 3. III. 1992.).

Zadnja izvedba "Cavallerije" u Splitu bila je poluscenska produkcija u kojoj je također dirigirao maestro Loris Voltolini, a za redateljske intervencije bio je zadužen Goran Golovko. Premijera, pri kojoj se Mascagnijevu djelu pridodala i Puccinijeva "Messa di Gloria", održana je 12. travnja 2013. Solisti su bili Kristina Kolar (Santuzza), Domagoj Dorotić (Turiddu), Siniša Hapač (Alfio), Barbara Sumić (Lucia) i Terezija Kusanović (Lola).

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRADICIJA S APENINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TRADICIJA S APENINA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-12 11:50:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-14 10:18:16 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-07-14 09:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18562016.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18561980.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18561982.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18561992.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18562018.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18562026.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18562036.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18562038.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18562070.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18562100.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18562122.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18562150.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Cavalleria rusticana', 1949.","Ratomir Kli\u0161ki\u0107 i Du\u0161anka Simonovi\u0107 u 'Cavalleriji' iz 1981.","Nada Vrkljan i Filka Dimitrova (1981.)","'Cavalleria rusticana' iz 1949. (Ilija \u017di\u017eak i Andrica Dumani\u0107)","'Cavalleria rusticana', 1949.","'Cavalleria rusticana', 1949.","'Cavalleria rusticana', 1955. (Ilija \u017di\u017eak i Ante Maru\u0161i\u0107)","'Cavalleria rusticana', 1955.","'Cavalleria rusticana', 1960. (Ante Maru\u0161i\u0107 i Tonka \u0160teti\u0107)","'Cavalleria rusticana', 1960.","'Cavalleria rusticana', 1992.","'Cavalleria rusticana', 1992."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x805","hd_18562016_1920.jpg":"1920x1080","k_18562016_1280.jpg":"1280x1280","k_18562016_1024.jpg":"1024x1024","k_18562016_640.jpg":"640x640","k_18562016_480.jpg":"480x480","k_18562016_340.jpg":"340x340","k_18562016_220.jpg":"220x220","o_18562016_1280.jpg":"1280x805","o_18562016_1024.jpg":"1024x644","o_18562016_640.jpg":"640x402","o_18562016_480.jpg":"480x301","o_18562016_340.jpg":"340x213","o_18562016_220.jpg":"220x138","h_18562016_1280.jpg":"1280x854","h_18562016_1024.jpg":"1024x683","h_18562016_640.jpg":"640x427","h_18562016_480.jpg":"480x320","h_18562016_340.jpg":"340x227","h_18562016_220.jpg":"220x147","pp_18562016_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562016_1024.jpg":"805x1024","pp_18562016_640.jpg":"503x640","pp_18562016_480.jpg":"377x480","pp_18562016_340.jpg":"267x340","pp_18562016_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1285x1285","hd_18561980_1920.jpg":"1920x1080","k_18561980_1280.jpg":"1280x1280","k_18561980_1024.jpg":"1024x1024","k_18561980_640.jpg":"640x640","k_18561980_480.jpg":"480x480","k_18561980_340.jpg":"340x340","k_18561980_220.jpg":"220x220","o_18561980_1280.jpg":"1280x1280","o_18561980_1024.jpg":"1024x1024","o_18561980_640.jpg":"640x640","o_18561980_480.jpg":"480x480","o_18561980_340.jpg":"340x340","o_18561980_220.jpg":"220x220","h_18561980_1280.jpg":"1280x854","h_18561980_1024.jpg":"1024x683","h_18561980_640.jpg":"640x427","h_18561980_480.jpg":"480x320","h_18561980_340.jpg":"340x227","h_18561980_220.jpg":"220x147","pp_18561980_1280.jpg":"1006x1280","pp_18561980_1024.jpg":"805x1024","pp_18561980_640.jpg":"503x640","pp_18561980_480.jpg":"377x480","pp_18561980_340.jpg":"267x340","pp_18561980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1285x1285","hd_18561982_1920.jpg":"1920x1080","k_18561982_1280.jpg":"1280x1280","k_18561982_1024.jpg":"1024x1024","k_18561982_640.jpg":"640x640","k_18561982_480.jpg":"480x480","k_18561982_340.jpg":"340x340","k_18561982_220.jpg":"220x220","o_18561982_1280.jpg":"1280x1280","o_18561982_1024.jpg":"1024x1024","o_18561982_640.jpg":"640x640","o_18561982_480.jpg":"480x480","o_18561982_340.jpg":"340x340","o_18561982_220.jpg":"220x220","h_18561982_1280.jpg":"1280x854","h_18561982_1024.jpg":"1024x683","h_18561982_640.jpg":"640x427","h_18561982_480.jpg":"480x320","h_18561982_340.jpg":"340x227","h_18561982_220.jpg":"220x147","pp_18561982_1280.jpg":"1006x1280","pp_18561982_1024.jpg":"805x1024","pp_18561982_640.jpg":"503x640","pp_18561982_480.jpg":"377x480","pp_18561982_340.jpg":"267x340","pp_18561982_220.jpg":"173x220"},{"size0":"826x1280","hd_18561992_1920.jpg":"1920x1080","k_18561992_1280.jpg":"1280x1280","k_18561992_1024.jpg":"1024x1024","k_18561992_640.jpg":"640x640","k_18561992_480.jpg":"480x480","k_18561992_340.jpg":"340x340","k_18561992_220.jpg":"220x220","o_18561992_1280.jpg":"1280x1983","o_18561992_1024.jpg":"1024x1586","o_18561992_640.jpg":"640x991","o_18561992_480.jpg":"480x743","o_18561992_340.jpg":"340x526","o_18561992_220.jpg":"220x340","h_18561992_1280.jpg":"1280x854","h_18561992_1024.jpg":"1024x683","h_18561992_640.jpg":"640x427","h_18561992_480.jpg":"480x320","h_18561992_340.jpg":"340x227","h_18561992_220.jpg":"220x147","pp_18561992_1280.jpg":"1006x1280","pp_18561992_1024.jpg":"805x1024","pp_18561992_640.jpg":"503x640","pp_18561992_480.jpg":"377x480","pp_18561992_340.jpg":"267x340","pp_18561992_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x819","hd_18562018_1920.jpg":"1920x1080","k_18562018_1280.jpg":"1280x1280","k_18562018_1024.jpg":"1024x1024","k_18562018_640.jpg":"640x640","k_18562018_480.jpg":"480x480","k_18562018_340.jpg":"340x340","k_18562018_220.jpg":"220x220","o_18562018_1280.jpg":"1280x819","o_18562018_1024.jpg":"1024x655","o_18562018_640.jpg":"640x409","o_18562018_480.jpg":"480x307","o_18562018_340.jpg":"340x217","o_18562018_220.jpg":"220x140","h_18562018_1280.jpg":"1280x854","h_18562018_1024.jpg":"1024x683","h_18562018_640.jpg":"640x427","h_18562018_480.jpg":"480x320","h_18562018_340.jpg":"340x227","h_18562018_220.jpg":"220x147","pp_18562018_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562018_1024.jpg":"805x1024","pp_18562018_640.jpg":"503x640","pp_18562018_480.jpg":"377x480","pp_18562018_340.jpg":"267x340","pp_18562018_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x804","hd_18562026_1920.jpg":"1920x1080","k_18562026_1280.jpg":"1280x1280","k_18562026_1024.jpg":"1024x1024","k_18562026_640.jpg":"640x640","k_18562026_480.jpg":"480x480","k_18562026_340.jpg":"340x340","k_18562026_220.jpg":"220x220","o_18562026_1280.jpg":"1280x804","o_18562026_1024.jpg":"1024x643","o_18562026_640.jpg":"640x402","o_18562026_480.jpg":"480x301","o_18562026_340.jpg":"340x213","o_18562026_220.jpg":"220x138","h_18562026_1280.jpg":"1280x854","h_18562026_1024.jpg":"1024x683","h_18562026_640.jpg":"640x427","h_18562026_480.jpg":"480x320","h_18562026_340.jpg":"340x227","h_18562026_220.jpg":"220x147","pp_18562026_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562026_1024.jpg":"805x1024","pp_18562026_640.jpg":"503x640","pp_18562026_480.jpg":"377x480","pp_18562026_340.jpg":"267x340","pp_18562026_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x931","hd_18562036_1920.jpg":"1920x1080","k_18562036_1280.jpg":"1280x1280","k_18562036_1024.jpg":"1024x1024","k_18562036_640.jpg":"640x640","k_18562036_480.jpg":"480x480","k_18562036_340.jpg":"340x340","k_18562036_220.jpg":"220x220","o_18562036_1280.jpg":"1280x931","o_18562036_1024.jpg":"1024x744","o_18562036_640.jpg":"640x465","o_18562036_480.jpg":"480x349","o_18562036_340.jpg":"340x247","o_18562036_220.jpg":"220x160","h_18562036_1280.jpg":"1280x854","h_18562036_1024.jpg":"1024x683","h_18562036_640.jpg":"640x427","h_18562036_480.jpg":"480x320","h_18562036_340.jpg":"340x227","h_18562036_220.jpg":"220x147","pp_18562036_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562036_1024.jpg":"805x1024","pp_18562036_640.jpg":"503x640","pp_18562036_480.jpg":"377x480","pp_18562036_340.jpg":"267x340","pp_18562036_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x943","hd_18562038_1920.jpg":"1920x1080","k_18562038_1280.jpg":"1280x1280","k_18562038_1024.jpg":"1024x1024","k_18562038_640.jpg":"640x640","k_18562038_480.jpg":"480x480","k_18562038_340.jpg":"340x340","k_18562038_220.jpg":"220x220","o_18562038_1280.jpg":"1280x943","o_18562038_1024.jpg":"1024x754","o_18562038_640.jpg":"640x471","o_18562038_480.jpg":"480x353","o_18562038_340.jpg":"340x250","o_18562038_220.jpg":"220x162","h_18562038_1280.jpg":"1280x854","h_18562038_1024.jpg":"1024x683","h_18562038_640.jpg":"640x427","h_18562038_480.jpg":"480x320","h_18562038_340.jpg":"340x227","h_18562038_220.jpg":"220x147","pp_18562038_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562038_1024.jpg":"805x1024","pp_18562038_640.jpg":"503x640","pp_18562038_480.jpg":"377x480","pp_18562038_340.jpg":"267x340","pp_18562038_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x1056","hd_18562070_1920.jpg":"1920x1080","k_18562070_1280.jpg":"1280x1280","k_18562070_1024.jpg":"1024x1024","k_18562070_640.jpg":"640x640","k_18562070_480.jpg":"480x480","k_18562070_340.jpg":"340x340","k_18562070_220.jpg":"220x220","o_18562070_1280.jpg":"1280x1056","o_18562070_1024.jpg":"1024x844","o_18562070_640.jpg":"640x528","o_18562070_480.jpg":"480x396","o_18562070_340.jpg":"340x280","o_18562070_220.jpg":"220x181","h_18562070_1280.jpg":"1280x854","h_18562070_1024.jpg":"1024x683","h_18562070_640.jpg":"640x427","h_18562070_480.jpg":"480x320","h_18562070_340.jpg":"340x227","h_18562070_220.jpg":"220x147","pp_18562070_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562070_1024.jpg":"805x1024","pp_18562070_640.jpg":"503x640","pp_18562070_480.jpg":"377x480","pp_18562070_340.jpg":"267x340","pp_18562070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x1036","hd_18562100_1920.jpg":"1920x1080","k_18562100_1280.jpg":"1280x1280","k_18562100_1024.jpg":"1024x1024","k_18562100_640.jpg":"640x640","k_18562100_480.jpg":"480x480","k_18562100_340.jpg":"340x340","k_18562100_220.jpg":"220x220","o_18562100_1280.jpg":"1280x1036","o_18562100_1024.jpg":"1024x828","o_18562100_640.jpg":"640x518","o_18562100_480.jpg":"480x388","o_18562100_340.jpg":"340x275","o_18562100_220.jpg":"220x178","h_18562100_1280.jpg":"1280x854","h_18562100_1024.jpg":"1024x683","h_18562100_640.jpg":"640x427","h_18562100_480.jpg":"480x320","h_18562100_340.jpg":"340x227","h_18562100_220.jpg":"220x147","pp_18562100_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562100_1024.jpg":"805x1024","pp_18562100_640.jpg":"503x640","pp_18562100_480.jpg":"377x480","pp_18562100_340.jpg":"267x340","pp_18562100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x779","hd_18562122_1920.jpg":"1920x1080","k_18562122_1280.jpg":"1280x1280","k_18562122_1024.jpg":"1024x1024","k_18562122_640.jpg":"640x640","k_18562122_480.jpg":"480x480","k_18562122_340.jpg":"340x340","k_18562122_220.jpg":"220x220","o_18562122_1280.jpg":"1280x779","o_18562122_1024.jpg":"1024x623","o_18562122_640.jpg":"640x389","o_18562122_480.jpg":"480x292","o_18562122_340.jpg":"340x206","o_18562122_220.jpg":"220x133","h_18562122_1280.jpg":"1280x854","h_18562122_1024.jpg":"1024x683","h_18562122_640.jpg":"640x427","h_18562122_480.jpg":"480x320","h_18562122_340.jpg":"340x227","h_18562122_220.jpg":"220x147","pp_18562122_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562122_1024.jpg":"805x1024","pp_18562122_640.jpg":"503x640","pp_18562122_480.jpg":"377x480","pp_18562122_340.jpg":"267x340","pp_18562122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x786","hd_18562150_1920.jpg":"1920x1080","k_18562150_1280.jpg":"1280x1280","k_18562150_1024.jpg":"1024x1024","k_18562150_640.jpg":"640x640","k_18562150_480.jpg":"480x480","k_18562150_340.jpg":"340x340","k_18562150_220.jpg":"220x220","o_18562150_1280.jpg":"1280x786","o_18562150_1024.jpg":"1024x628","o_18562150_640.jpg":"640x393","o_18562150_480.jpg":"480x294","o_18562150_340.jpg":"340x208","o_18562150_220.jpg":"220x135","h_18562150_1280.jpg":"1280x854","h_18562150_1024.jpg":"1024x683","h_18562150_640.jpg":"640x427","h_18562150_480.jpg":"480x320","h_18562150_340.jpg":"340x227","h_18562150_220.jpg":"220x147","pp_18562150_1280.jpg":"1006x1280","pp_18562150_1024.jpg":"805x1024","pp_18562150_640.jpg":"503x640","pp_18562150_480.jpg":"377x480","pp_18562150_340.jpg":"267x340","pp_18562150_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7969134 Threads: 6 Questions: 1591705726 Slow queries: 4863267 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112321104 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/cavalleria-rusticana-u-splitu-zivi-127-godina-nije-puno-kasnila-za-rimom-donosimo-uzbudljivu-povijest-i-fotografije-opernog-remek-djela-ovako-su-o-njoj-pisale-novine-1894-1112623 [printLink] => /kultura/kazaliste/cavalleria-rusticana-u-splitu-zivi-127-godina-nije-puno-kasnila-za-rimom-donosimo-uzbudljivu-povijest-i-fotografije-opernog-remek-djela-ovako-su-o-njoj-pisale-novine-1894-1112623?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 643729 [name] => Splitsko ljeto 2021. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-14 12:16:39 [main_article_id] => 0 [alias] => splitsko-ljeto-2021 [link] => /tag/splitsko-ljeto-2021 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 642194 [name] => Cavalleria rusticana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-25 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => cavalleria-rusticana [link] => /tag/cavalleria-rusticana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRADICIJA S APENINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Cavalleria rusticana‘ u Splitu živi 127 godina, nije puno kasnila za Rimom: donosimo uzbudljivu povijest i fotografije opernog remek djela, ovako su o njoj pisale novine 1894. [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-12-54-28-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18562016.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => 'Cavalleria rusticana', 1949. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18562016.jpg [title] => 'Cavalleria rusticana', 1949. ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18561980.jpg [title] => Ratomir Kliškić i Dušanka Simonović u 'Cavalleriji' iz 1981. ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18561982.jpg [title] => Nada Vrkljan i Filka Dimitrova (1981.) ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18561992.jpg [title] => 'Cavalleria rusticana' iz 1949. (Ilija Žižak i Andrica Dumanić) ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18562018.jpg [title] => 'Cavalleria rusticana', 1949. ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18562026.jpg [title] => 'Cavalleria rusticana', 1949. ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18562036.jpg [title] => 'Cavalleria rusticana', 1955. (Ilija Žižak i Ante Marušić) ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18562038.jpg [title] => 'Cavalleria rusticana', 1955. ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18562070.jpg [title] => 'Cavalleria rusticana', 1960. (Ante Marušić i Tonka Štetić) ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18562100.jpg [title] => 'Cavalleria rusticana', 1960. ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18562122.jpg [title] => 'Cavalleria rusticana', 1992. ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18562150.jpg [title] => 'Cavalleria rusticana', 1992. ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U povijesti svjetske operistike "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija zauzima po mnogočemu istaknuto mjesto. Iako je autor niza glazbeno-scenskih djelâ, ni jedno mu nije zaživjelo na podjednak način.

"Cavalleria rusticana" (koja se u nekim našim prijevodima navodila kao "Seosko viteštvo") osigurala je svojem skladatelju besmrtnost, upisavši ga u prvi red pozornosti svake priče o operi.

Budući da je splitska publika oduvijek imala afinitet prema apeninskoj opernoj tradiciji, ne treba se čuditi što je ova opera u Splitu izvedena već četiri godine nakon rimske praizvedbe. Kako splitsko kazalište u to vrijeme nije imalo vlastiti ansambl, izvela ju je jedna češka putujuća operna družina: 21. travnja 1894.

Nepuna dva tjedna poslije lokalni tisak donosi ove riječi: "Kazalište je bilo najbolje posjećeno te je čitavu večer najživlje aplaudiralo a mora se priznati da je to bila jedna od najuspjelijih predstava ove stagione. Svi solisti su pjevali vrlo disponirano kao orkestar i sbor doprinieli su liepom uspjehu večeri" ("Narod", 4. V. 1894.).

U društvu s operom "I Pagliacci" Ruggera Leoncavalla izvedena je Mascagnijeva štićenica i u travnju 1901., za gostovanja Zagrebačke opere u Splitu. O tome žurnali svjedoče ovako: "Opet izvanredan uspjeh. Melodije u ovoj operi teku mirne, bistre i čiste, one znadu uznijeti čovjeka, znadu ga ganuti. One nemaju samo cilj, da se svide, one uz tu vrlinu imadu i karakter i snagu dramatičnu" ("Jedinstvo", 3. V. 1901.).

Jesen je 1907. i u Split navraća operna družina F. Miniciottija, koja je izvodi, a onda tri godine kasnije iznova se vraća Zagrebačka opera, te pod ravnanjem Srećka Albinija prezentira paket s Mascagnijevim i Leoncavallovim djelom.

Biljeg svečanosti

U međuraću je "Cavalleria rusticana" u Splitu izvedena 23. travnja 1924. Predstava nije bila savršeno izvedena, ali je ipak postigla dobar uspjeh. Ambro Novak ovako je zapisao: "Orhestar za 'Cavalleriu' nije dovoljno jak, i ako se dirigent g. Slatin mnogo trudio da tu jakost što većma iz njega izvuče, što je na nekim mjestima i postigao (…) Odobravanja mnogo, osobito gdji. Rak, koja se našla opkoljena cvijećem, i g. Slatinu, veoma zaslužnom dirigentu" ("Novo doba", 25. IV. 1924.)

Izvodila se ona i u listopadu 1930., kad je izvedena u pratnji Suppeove partiture "Lijepa Galatea". Dirigirao je Ivo Čižek.

Sljedeći put u Splitu se održala tek nakon Drugog svjetskog rata, na premijeri 12. veljače 1946., kojom će – u režiji Branka Mešega – dirigirati Silvije Bombardelli. Izvori kazuju kako je ova poratna izvedba opere "nosila biljeg svečanosti u znaku početka jednog novog stupnja u razvitku ne samo naše opere nego i našeg muzičkog života uopće" ("Slobodna Dalmacija", 17. II. 1946.).

---

image
'Cavalleria rusticana' iz 1949. (Ilija Žižak i Andrica Dumanić)
---


Napisao je to Sigmund Šteg. Glavne su uloge bile dodijeljene: Zlati Lulić-Radica (Santuzza), Mariju Đurancu (Turridu), Anti Marušiću (Alfio), Ani Engel (Lucia) i Mariji Gatin (Lola).

Godinu kasnije predstava je iznesena na otvoreno, na Trg Republike (Prokurative), u režiji Lidije Mansvjetove i scenografiji Rudolfa Bunka. Dirigent je ostao Silvije Bombardelli.

Dvije godine kasnije redateljica je bila sad već kućna umjetnica Lidija Mansvjetova, a isto bismo mogli kazati i za scenografa Rudolfa Bunka, ali ovaj put je dirigirao Jakov Voltolini. Premijera se održala 1. veljače 1949., i do travnja iste godine odvila se ukupno sedam puta.

U paketu s Leoncavallom

Prepuno je kazalište toplo primilo izvedbu, koja je bila korektno pripremljena i izvedena. O tome čitamo u kritici Ive Batistića: "Čitava izvedba bila je na znatnoj umjetničkoj visini. Osim malih nesigurnosti djelo je dobro uvježbano i dirigent Voltolini je uspio da ostvari ujednačenu izvedbu" ("Slobodna Dalmacija", 12. II. 1949.).

---

image
'Cavalleria rusticana', 1949.
---


Ovaj put je cast-lista izgledala ovako: Andrica Dumanić (Santuzza), Ilija Žižak (Turridu), Stopić (Alfio), Vjekica Marušić (Lucia) i Marija Gatin (Lola).

Iduća premijera održala se 1. ožujka 1955. Pjevači su bili: Andrica Dumanić (Santuzza), Ilija Žižak (Turridu), Ante Marušić (Alfio), Maja Božin (Lucia) i Tonka Štetić (Lola). Redatelj je Ante Marušić, scenograf Herbert Hofmann, a dirigiranja se prihvatio Vid Kuzmanić.

Sljedećih godina "Cavalleria" se obnavljala nekoliko puta, ali ju je tisak slabo kritički pratio.

Postavljena je zajedno sa svojom "sjenom" – operom "I Pagliacci". Premijera od 14. ožujka 1957. nije se pohvalila novinskom recenzijom, a dolaskom sustavnog kritičara, Željka Rapanića, okolnosti su se izmijenile nabolje.

Tako on tri godine poslije piše: "'Cavalleria' je bila dosta sirova, bez dotjeranih preliva, kojima obiluje ova opera. Velikoj molitvi pred crkvom nedostajalo je gradacije i napetosti. Zbor je bio ispod prosjeka, koji obično zadovolji" ("Slobodna Dalmacija", 27. II. 1960.). Redatelj je bio Tomislav Kuljiš, a pod dirigentskim vodstvom Vida Kuzmanića pjevali su: Andrica Dumanić (Santuzza), Attilio Planinšek (Turridu), Ante Marušić (Alfio), Maja Božin (Lucia) i Mirjana Dulčić (Lola).

---

image
'Cavalleria rusticana', 1960.
---


Za produkciju premijerno upriličenu 24. studenog 1963. u kazališnoj zgradi u Splitu, režiju je potpisao Tito Strozzi, dok je dirigirao Silvije Bombardelli. Ovo su bili solisti: Andrica Dumanić (Santuzza), Attilio Planinšek (Turridu), Duško Kukovec (Alfio), Maja Božin (Lucia) i Mila Vešović (Lola).

Izlazak u Splitsko ljeto

Budući da je splitski Teatar u veljači 1970. stradao u požaru, premijera od 30. ožujka 1973. održana je u dvorani Doma Brodogradilišta "Split". Zanimljivo je i to što je u ovoj prilici bila izvedena kao cjelovečernja predstava, što baš i nije čest slučaj.

Željko Rapanić prenosi ovakve dojmove: "Dragutin Savin dirigirao je predstavom nastojeći oživiti ono što ansambl može dati: snagu zbora (bio je mjestimice i lijepo uigran), snagu orkestra i 'strastvenost' opernog verizma. U ovo posljednje idu i raspjevane kantilene i dramatski prizori. Ni jednoga ni drugoga nije manjkalo" ("Slobodna Dalmacija", 3. IV. 1973.). Pjevači su također sjajno iznijeli svoje zadaće, a među njima posebnog su učinka polučili Attilio Planinšek (Turridu), Jasenka Galin (Santuzza) i Ante Matanović (Alfio). U ostalim ulogama nastupiše: Biserka Anić-Belković (Lola) i Tonka Štetić (Lucia). Dragutin Savin, osim što je dirigirao, potpisao je i režiju, dok se scenografijom pozabavio Herbert Hofmann, a kostimima Mirjana Mladinov.

Za vrućih mjeseci opera je iznesena i na Splitsko ljeto. Bio je to prvi put da se "Cavalleria rusticana" pojavljuje na splitskom festivalu na otvorenom, na Peristilu, i održat će se na njemu još samo sljedeće dvije godine.

---

image
'Cavalleria rusticana', 1960. (Ante Marušić i Tonka Štetić)
---


Nevrijeme je htjelo da se zamišljena simbioza s operom "I Pagliacci" razdere, pa je Mascagnijevo remek-djelo izvedeno 24. srpnja 1973., a Leoncavallovo dan kasnije. Štoviše, "Cavalleria" je morala biti prekinuta, pa je trenutačni kritik najutjecajnijeg splitskoga glasila, Josip Mirošević, zapisao: "Da je bar ono što smo te večeri u početku te predstave slušali bilo nezanimljivo ili osrednje, nakon svega ne bismo imali za čim žaliti. Ovako smo, izgleda, ostali prikraćeni za jednu zaista dobru, ako ne i izvrsnu izvedbu" ("Slobodna Dalmacija", 30. VII. 1973.).

Mirošević sugerira Meštrovićev kaštelet kao znatno bolju izvedbenu destinaciju negoli što je to "nametljivi Peristil". U polovnoj predstavi nastupili su: Mila Kirinčić (Santuzza), Ciro Pirotta (Turridu), Zlatko Foglar (Alfio), Tonka Štetić (Lola) i Biserka Anić-Belković (Lucia). Na Peristilu je redateljski i dirigentski nastupio Dragutin Savin.

Zadnji put održana 2013.

Na Splitskom ljetu "Cavalleria rusticana" i "I Pagliacci" zadržali su se još samo 1974. i 1975. Ali, obnovila se predstava u obnovljenoj kazališnoj zgradi 21. studenog 1981. Režije se prihvatio teatrolog Vlatko Perković, dirigirao je Berislav Skenderević, a scenografiju i kostimografiju izradila je Jagoda Buić.

Glazbena kritičarka Mirjana Škunca ovako je ocijenila tu premijeru: "Jedinstveni u isticanju značenja drame u navedenim partiturama, osnovnu inicijativu ovom zahtjevnom pothvatu dali su dirigent Berislav Skenderović i redatelj dr Vlatko Perković. Oni su u oba djela dosljedno proveli paralelni tok, rast i isprepletanje razvojnih linija glazbeno-scenskog spektakla i intimne tragike pojedinih likova naglašujući u 'Cavalleriji' prvu a u 'I pagliacci' drugu razvojnu liniju.

---

image
Ratomir Kliškić i Dušanka Simonović u 'Cavalleriji' iz 1981.
---


Vlatku Perkoviću, kojemu je ovo debi u domeni opere, kao dramskom redatelju sigurno nije bilo teško osjetiti dramski podtekst navedenih opera, ali su ugodno otkriće njegov glazbeni sluh i smisao kojima svoju redateljsku zamisao razvija u punom skladu s glazbenim pulsiranjem djela" ("Slobodna Dalmacija", 2. XII. 1981.). Angažirani su bili odreda kvalitetni solisti: Filka Dimitrova Pletikosić (Santuzza), Viktor Bušljeta (Turridu), Ante Matanović (Alfio), Mirjana Donadini (Lola) i Nada Vrkljan (Lucia).

Na tragu spomenutog uspjeha iznjedrila se i dosta sretna izvedba desetljeće potom, ovaj put u novoj državi. Vlatko Perković imao je priliku korigirati, preinačiti, nadopuniti, približiti ili udaljiti svoju redateljsku metu, a dirigentsko vodstvo bilo je povjereno genijalcu Lorisu Voltoliniju. Mijo Adžić (scena) i Naida Kromić (kostimi) supstituirali su Bunkovu ingenioznu vizuru.

Nova solistička slika izgledala je ovako: Ivanka Boljkovac (Santuzza), Constantin Cepraga (Turridu), Valentin Enčev (Alfio), Biserka Anić (Lucia) i Cecilia Car (Lola). Premijera je održana 1. veljače 1992.

---

image
'Cavalleria rusticana', 1992.
---


Žurnalistički arbitar Miljenko Grgić bio je oduševljen: "Impresionirao je orkestar, sjajnom zvučnošću i gipkošću svojega gudačkog dijela. Toliko nježnosti i sugestivne izričajne snage, toliko profinjenosti i lakoće odavno nismo čuli" ("Slobodna Dalmacija", 3. III. 1992.).

Zadnja izvedba "Cavallerije" u Splitu bila je poluscenska produkcija u kojoj je također dirigirao maestro Loris Voltolini, a za redateljske intervencije bio je zadužen Goran Golovko. Premijera, pri kojoj se Mascagnijevu djelu pridodala i Puccinijeva "Messa di Gloria", održana je 12. travnja 2013. Solisti su bili Kristina Kolar (Santuzza), Domagoj Dorotić (Turiddu), Siniša Hapač (Alfio), Barbara Sumić (Lucia) i Terezija Kusanović (Lola).

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

'Cavalleria rusticana', 1949.

Ratomir Kliškić i Dušanka Simonović u 'Cavalleriji' iz 1981.

Nada Vrkljan i Filka Dimitrova (1981.)

'Cavalleria rusticana' iz 1949. (Ilija Žižak i Andrica Dumanić)

'Cavalleria rusticana', 1949.

'Cavalleria rusticana', 1949.

'Cavalleria rusticana', 1955. (Ilija Žižak i Ante Marušić)

'Cavalleria rusticana', 1955.

'Cavalleria rusticana', 1960. (Ante Marušić i Tonka Štetić)

'Cavalleria rusticana', 1960.

'Cavalleria rusticana', 1992.

'Cavalleria rusticana', 1992.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/cavalleria-rusticana-u-splitu-zivi-127-godina-nije-puno-kasnila-za-rimom-donosimo-uzbudljivu-povijest-i-fotografije-opernog-remek-djela-ovako-su-o-njoj-pisale-novine-1894-1112623 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8cdb5d6fcd77fd90700f79b56c677cb0c14620a2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Cavalleria+rusticana%E2%80%98+u+Splitu+%C5%BEivi+127+godina%2C+nije+puno+kasnila+za+Rimom%3A+donosimo+uzbudljivu+povijest+i+fotografije+opernog+remek+djela%2C+ovako+su+o+njoj+pisale+novine+1894.&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fcavalleria-rusticana-u-splitu-zivi-127-godina-nije-puno-kasnila-za-rimom-donosimo-uzbudljivu-povijest-i-fotografije-opernog-remek-djela-ovako-su-o-njoj-pisale-novine-1894-1112623 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fcavalleria-rusticana-u-splitu-zivi-127-godina-nije-puno-kasnila-za-rimom-donosimo-uzbudljivu-povijest-i-fotografije-opernog-remek-djela-ovako-su-o-njoj-pisale-novine-1894-1112623 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRADICIJA S APENINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KazališteTRADICIJA S APENINA

‘Cavalleria rusticana‘ u Splitu živi 127 godina, nije puno kasnila za Rimom: donosimo uzbudljivu povijest i fotografije opernog remek djela, ovako su o njoj pisale novine 1894.

Piše Siniša Vuković
14. srpnja 2021. - 11:54

U povijesti svjetske operistike "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija zauzima po mnogočemu istaknuto mjesto. Iako je autor niza glazbeno-scenskih djelâ, ni jedno mu nije zaživjelo na podjednak način.

"Cavalleria rusticana" (koja se u nekim našim prijevodima navodila kao "Seosko viteštvo") osigurala je svojem skladatelju besmrtnost, upisavši ga u prvi red pozornosti svake priče o operi.

Budući da je splitska publika oduvijek imala afinitet prema apeninskoj opernoj tradiciji, ne treba se čuditi što je ova opera u Splitu izvedena već četiri godine nakon rimske praizvedbe. Kako splitsko kazalište u to vrijeme nije imalo vlastiti ansambl, izvela ju je jedna češka putujuća operna družina: 21. travnja 1894.

Nepuna dva tjedna poslije lokalni tisak donosi ove riječi: "Kazalište...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:54