StoryEditor
Kulturagost u meštrovićevu gradu

Jedan od najvećih kipara današnjice izlaže u Splitu: zavirite u umjetnički svijet ovog iznimnog 70-godišnjaka čija djela krase brojne privatne i javne prostore diljem svijeta

17. listopada 2019. - 00:46

Ponosan sam i zahvalan na prilici da prvi put u životu izlažem u vašoj zemlji i da se taj moj debi dešava baš u vašem lijepom gradu.

Kazao je to Tony Cragg, britanski kipar, jedan od trenutno najcjenjenijih u svijetu, otvarajući svoju trodijelnu izložbu u Zavodu HAZU, u Galeriji umjetnina te u galeriji Kula, koja je izložbu i organizirala, radeći na njoj čitave dvije protekle godine. Zacijelo, riječ je o jednoj od najvrjednijih izložbi koje je Split ikad ugostio.

- Prvi put sam u Splitu, ali se nadam da ću vrlo skoro naći vremena vratiti se i ostati ovdje više dana kako bih potvrdio sve ono što sam lijepog o ovom gradu čuo od svojih prijatelja, kazao je Cragg pred prepunom dvoranom palače Milesi te je zahvalio Duji Mrduljašu, vlasniku Kule na pozivu i na trudu oko izložbe.

Djela Tonyja Cragga krase brojne privatne, ali i javne prostore širom svijeta, a iz jednog takvog parka skulptura iz Njemačke dopremljeno je 14 skulptura u Split te 49 crteža toga autora. Tri velike skulpture, teške nekoliko tona i vrijedne nekoliko stotina tisuća funti, ako ne i više, postavljene su u dvorištu Galerije umjetnina, četiri skulpture izložene su u samoj Kuli, a ostale su u srijedu navečer po prvi put pokazane publici u Zavodu HAZU-a.

Uz to, publika u Splitu do 17. studenoga može vidjeti i crteže ovog umjetnika, a budući da je poznato kako Cragg kao temelj svoga rada na kipovima postavlja upravo crtež, Splićani doista imaju rijetku priliku upoznati reprezentativan presjek ovoga iznimnog, danas 70-godišnjeg umjetnika.

- Galerija Kula i Galerija umjetnina, u uzornome privatno-javnom partnerstvu, predstavljaju slojevite skulpture napravljene iz jednog komada, a koje ipak zadržavaju iluziju slojevitosti kroz svoja horizontalna proširenja, rekao je Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina. - Skulpture su tipične za stvaralačke postupke Tonyja Cragga, koji njegov rad pozicioniraju u područje između prirode i tehnologije, između mističnog i svjetovnog, između uzvišenog i smiješnog, naglasio je Franceschi.

O djelu Tonyja Cragga govorio je i dr. sc. Dalibor Prančević, docent na Filozofskom fakultetu, a u ime HAZU umjetnika je pozdravio akademik prof. dr. sc. Radoslav Tomić, dok je umjesto gradonačelnika Splita izložbu formalno otvorio pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić.

Od nagrade Turner do viteške titule

Rođen u Liverpoolu, Tony Cragg, između ostaloga, dobitnik je i nagrade Turner, prestižnog priznanja za umjetnike mlađe od 50 godina za iznimne doprinose suvremenoj umjetnosti, a Cragg ju je dobio još daleke 1988. Prije tri godine kraljica Elizabeta II. dodijelila mu je viteški naslov za doprinos umjetnosti Ujedinjenog Kraljevstva te za doprinos razvoju prijateljskih odnosa Britanije i Njemačke gdje Cragg živi već tridesetak godina.

Tamo je otvorio jedinstveni park skulptura u gradu Wuppertalu, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje se se u kultiviranome krajoliku, osim njegovih djela, nalaze i djela Richarda Deacona, Thomasa Schüttea, Wilhelma Mundta, Norberta Krickea i drugih.

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 15:29