StoryEditorOCM
GlazbaJednoglasna odluka

Pijanist iz Omiša dobitnik je Nagrade HGM-a ‘Ivo Vuljević‘: ‘Osjećaj za ljepotu tona prirođeni je dar Lovre Marušića‘

Piše Hina
19. studenog 2021. - 10:39

Ovogodišnja 34. Nagrada Hrvatske glazbene mladeži "Ivo Vuljević" jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda pripala je mladom pijanisti Lovri Marušiću, a svečano uručenje održat će se 8. prosinca, objavila je Hrvatska glazbena mladež (HGM).

Ocjenjivački sud je u obrazloženju istaknuo kako je "osjećaj za ljepotu tona prirođeni dar pijanista Lovre Marušića i on ga iskazuje prirodno poput disanja, premda uvijek svjestan da intuicija nije dovoljna te da um i znanje itekako podupiru taj dar pri građenju umjetničke interpretacije". 

"Intenzitet doticaja s tipkom uvijek u funkciji zvuka koji će proizvesti, osjećaj za kantilenu, naracija usklađena s interpretiranim stilskim značajkama, uravnoteženi smisao za građenje cjeline i, dakako, bogata i izražajna tonska ljestvica – sve su to značajke pijanista Lovre Marušića", istaknuli su članovi ocjenjivačkoga suda.

image
Ante Cizmic/Cropix

Marušić je nositelj više nagrada i pobjednik na više uglednih natjecanja, od kojih je posljednje, ono u Clevelandu, među najvećima. Naime, na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu- 2021 Cleveland International Piano Competition- u SAD-u osvojio je srebrnu medalju.

Svoj izniman talent Marušić je njegovao tijekom svog školovanja kod prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu, profesora Rubena Dalibaltayana i Ljubomira Gašparovića u Zagrebu, Natalije Trull u Moskvi i Grigoryja Gruzmana u Weimaru.

Marušić djeluje kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

image
Ante Cizmic/Cropix

Ugledna nagrada nazvana po dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću i počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži (HGM) dodjeljuje se više od tri desetljeća kako bi se podupro rad mladih nadarenih umjetnika, istaknula njihova glazbena ostvarenja i promovirala umjetnost.

Dodjelu Nagrade Ivo Vuljević koju organizira HGM u suradnji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije i HAZU podupiru, između ostalih i Ministarstvo kulture, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, HAZU i Hrvatski dom Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 03:41