StoryEditor
Glazbadan državnosti

Na koncertu Orkestra HNK Split ispred teatra publika zauzela sva mjesta, sjedilo se i ispred crkve Gospe od Zdravlja

Piše Jasmina Parić
30. svibnja 2020. - 13:45
Orkestar HNK Split održao je besplatni koncert ispred zgrade kazališta kao poklon građanima povodom Dana državnostiJoško Šupić/hanza media

U petak navečer, uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split izveo je svečani javni koncert u čast hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na Trgu Gaje Bulata, ispred zgrade splitskog kazališta.

Izvedbom je ravnato maestro Jure Bučević, a na programu koncerta koji je trajao nešto više od pola sata bila su djela Wolfganga Amadeusa Mozarta: uvertira opere "Figarov pir" i Simfonija br. 31 u D - duru (Pariška). Koncert je bio poklon HNK Split građanima.

image

 
Joško Šupić/hanza media

Prostor pred teatrom lijepo se popunio: zauzeto je svih 120 sjedalica postavljenih u propisanom razmaku, a publika je okružila trg i sjedila i na stepenicama pred crkvom Gospe od Zdravlja.

Ovaj mali koncert na otvorenom prvi je glazbeni nastup HNK nakon izbijanja pandemije ali i svojevrsni uvod u Splitsko ljeto koje je najavio intendant Srećko Šestan.

image
Intendant kazalista Srećko Šestan i gradonačelnik Andro Krstulović Opara 
Joško Šupić/hanza media

On jekazao kako smo pobijedili u prvom poluvremenu, te se nada da drugoga neće ni biti: najavio je da će pripreme za 66 Splitsko ljeto biti gotove ovih dana i da će festival, premda u reduciranom obliku, zadržati kvalitetu na koju je Split navikao.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara također je pozdravio okupljene. Rekao je da je još ljepše što se koncert održava na otvorenom, pod vedrim nebom, nego u zgradi i ćestitao umjetnicima i kreativcima koji ni za vrijeme nepogode koja nas je sustigla nisu mirovali.Publiku je pak pozvao da nakon koncerta i šetnje gradom, kada dođu kući, izvjese hrvatske zastave na svoije prozore i tesase kako bi obilježili Dan državnosti.

item - id = 1023829
related id = 0 -> 1023656
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 11:19