StoryEditor
KulturaDani klasične gitare

Gitaristički virtuoz Aniello Desiderio, 'Il fenomeno', na večerašnjem koncertu u Muzeju grada Splita pokazat će zašto puni najznačajnije koncertne dvorane svijeta

Piše Jakov Kosanović
30. listopada 2019. - 15:25

Ovogodišnje izdanje Dana klasične gitare, koji počinju u utorak 29. listopada i traju do subote 3. studenoga zvučno je i u međunarodnim okvirima, budući da će Splićani imati priliku čuti nekolicinu međunarodno priznatih glazbenika.

Tu u prvom redu mislimo na dolazak jednog od najboljih gitarista današnjice, talijanskog glazbenika Aniella Desiderija, za kojega se od djetinjstva prilijepio nadimak “Il fenomeno”. Dakle, postao je “fenomen” od kada je u dobi od osam godina prvi put održao solo koncert. Danas ih održava više od stotinu godišnje, u najznačajnijim koncertnim dvoranama svijeta. U okviru splitskog Festivala, Desiderio će svirati u srijedu 30. listopada u 19.30 u Muzeju grada Splita, a fenomenalno je da je u tako gustom rasporedu našao vremena i za “Slobodnu”.

S gitarom nastupate doslovce od najranijeg djetinjstva, dakle, barem 40 godina... Je li život u umjetnosti isključivo privilegij za umjetnika u zrelim godinama ili može imati i svoje otegotne okolnosti kad vas zovu fenomenom od osme godine života?

- Ne vjerujem da postoje otegotne okolnost, barem ih ja u svojoj karijeri nisam osjetio. Važno je imati talent koji će netko prepoznati u ranoj životnoj dobi. Još je važnije taj talent razviti, te rasti kao čovjek i umjetnik.

Skupili ste više prvih nagrada na različitim natjecanjima diljem svijeta nego što nekoliko osoba može držati u rukama. I svirali ste u najprestižnijim koncertnim dvoranama globusa. Očito dajete puno i publici i prostoru u kojemu nastupate. Što dobivate zauzvrat?

- Za mene je najvažnije darovati sve što imam u sebi publici koja me sluša. Tada mi često oni uzvrate potpunom tišinom, iznimnom pažnjom i dubokim pogledom. Najdraže mi je kad mi nakon koncerta ljudi priđu i kažu – hvala!

Čitali smo da ste svojedobno imali projekt “Passione Napoletana” s braćom Gennarom i Gaetanom. Svirali ste temperamentnu napuljsku glazbu, od serenada preko tanga do tarantelle. Nešto je mlađi projekt “Quartetto Furioso”, u kojemu s njima svirate Vivaldija i Piazzollu. Što od toga prevladava kod obiteljskih susreta?

- Koji god od ta dva programa bio, uvijek mi je zadovoljstvo svirati s braćom, Gennarom na violini i Gaetanom na klaviru, bilo na koncertnim pozornicama ili kad se okupimo kod kuće. Posebno volimo projekt “Vivaldi/Piazzolla” i nastavljamo ga predstavljati po cijelom svijetu.

Trenutno predajete gitaru na Glazbenoj akademiji u Avellinu. Dakle, glazbu izvodite, snimate i znanje o njoj prenosite drugima. Što je od toga vama najprivlačnije?

- Te tri stvari su neodjeljive. Svirati i snimati znači davati se drugima. Podučavati znači i učiti od drugih.

S kojim programom dolazite u Split?

- Izvest ću španjolski program, osim posljednje skladbe kubanskoga skladatelja Lea Brouwera “Rito De Los Orishas”. Prijeći ću od baroka pa sve do naših dana, svirajući skladbe Sanza, Albeniza, Llobeta, Ruiz Pipo, De Falle, Rodriga i naravno Brouwera. To su sve skladbe koje omogućuju gitari da zazvuči na najbolji mogući način i siguran sam da će publika u prekrasnom Splitu dobro prihvatiti ovaj program. •

Projekt sa Zoranom Dukićem

Nedavno ste s hrvatskim gitaristom Zoranom Dukićem pokrenuli projekt “Od A do Z”. O čemu se točno radi?

- To je susret dvaju umjetnika na sceni, koji izvode glazbu koju obožavaju. Zoran je jedan od mojih omiljenih kolega gitarista. Mi smo prijatelji već dugi niz godina, a mnogi su nam rekli da imamo puno toga zajedničkog. Upravo smo se vratili s turneje po Kini i bilo je prekrasno muzicirati zajedno s njim.

#MUZEJ GRADA SPLITA#ANIELLO DESIDERIO#DANI KLASIČNE GITARE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 22:48