StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Uncharted‘: Mladi Indiana Jones iz videoigre

17. veljače 2022. - 18:08

"Ako je nešto izgubljeno, može se naći." – "Uncharted" (2022.)

Lančić s prstenom vijori u zraku na velikoj visini. Kad se plan proširi, vidimo da se lančić nalazi oko vrata Nathana Drakea (Tom Halland), a on visi naopačke u polunesvijesti zakačen nogom za teret koji je ispao kroz otvorena teretna vrata zrakoplova.

Ovakvo predstavljanje junaka u letu posljednji smo put vidjeli u "Predatorima" s Adrianom Brodyjem, no uvodna akcijska "s-neba-pa-u-rebra" scena u filmu "Uncharted", trećem blockbusteru 2022. nakon "Moonfalla" i "Smrti na Nilu", koreografski je puno kompleksnija, na mahove ovjekovječena iz Drakeova očišta. Dok se Brodyjev lik osvijestio obrušavajući se prema zemlji i aktivirao padobran u posljednjem trenu, Nathan je, dakle, ispao iz teretnog aviona zajedno s teretom, ali to nije sve.

FILM: Uncharted; akcijska avantura; SAD, 2022. REŽIJA: Ruben Fleischer ULOGE: Tom Holland, Mark Wahlberg DISTRIBUCIJA: Con Film OCJENA: *** ½

Nakon što se trgne, Drake se pokušava popeti natrag u zrakoplov skačući s jednog tereta na drugi koji struji zrakom zakačen za vrata, a usput se bori s negativcima i izbjegava stvari koje nastavljaju ispadati iz aviona.

Međutim, kad se napokon nekako domogne stražnjeg izlaza zrakoplova, pokupit će ga crveni kabriolet zakačen za teret s padobranom i nanovo izbaciti izvan aviona...

Po uzoru na videoigru, "Uncharted" preslikava okršaj Jamesa Bonda protiv negativca na zrakoplovnom teretu iz "Daha smrti" i avion-scenu "Brisača" u eru digitalizirane "green screen" akcije i zrak-zemlja-zrak ludorija "Brzih i žestokih". Digitalija i zeleni ekrani su opažljivi istreniranom oku, ali "Uncharted" je ekranizacija videoigre pa je nekako prirodnije da akcija bude pikselizirana, voljeli je ili ne, a i sekvencija je prilično uzbudljiva i uvlači gledatelja u film, toliko da ne može dočekati nastavak scene ispadanja iz aviona (Nathan sad treba uhvatiti automobil s padobranom), mudro ostavljen za kasnije u "cliffhangerskom" stilu.

S ovako spektakularnim i vratolomnim scenama otvarali su se Bond-filmovi, što ima smisla. "Uncharted" je proizašao iz Hollandove ideje za mladog Jamesa Bonda koju studio Sony/Columbia Pictures nije usvojio, ali zato je zvijezdi "Spider-Mana" dozvolio da bude mladi Drake u tzv. origin priči heroja popularne Playstationove akcijsko-avanturističke videoigre koja u tom smislu rasteže "young Indy" prolog trećeg "Indiane Jonesa" na cjelovečernjak.

Utoliko, film će biti test Hollandove zvjezdanosti, pokazatelj je li 25-godišnji glumac više od "Spider-Mana", tj. može li nositi još jednu visokobudžetnu studijsku blockbustersku franšizu. Dosad nije bio/mogao (krupni podbačaj blockbustera "Chaos Walking"), ali sudeći po više no solidnom otvaranju "Uncharteda", s vikend-zaradom od 21,5 milijun dolara iz 15 međunarodnih kinotržišta pred američku kinopremijeru i masovnu kinodistribuciju u ostatku svijeta, čini se da može.

Brojke su čak i nešto veće u usporedi s kinostartom Marvelovih "Black Widow", "Vječnika" i "Shang Chija". Naravno, sigurno ne odmaže to što je posljednji "Spider-Man" s Hollandom, "Put bez povratka", pomeo i još mete box-office (sa 759 milijuna dolara utrška trenutno treći najveći hit u povijesti u američkim kinima i šesti u svjetskima s 1.8 milijardi), premda je to i dvosjekli mač za glumca.

Treba, naime, proći barem pola filma da u dopadljivom Hollandu prestanemo vidjeti Spider-Mana i počnemo ga gledati kao Nathana koji je nerd za povijest, radi kao barmen i džepari u slobodno vrijeme prije nego što se otisne u pustolovinu o kojoj je s bratom maštao od malena.

No, glumčeva mladenačka energija i akrobatska posvećenost ulozi je neupitna. U "Spider-Manima" je Holland skriven ispod maske pa gledatelj nije ni siguran što izvodi on, što kaskader, ali ovdje je sam odradio većinu akcijskih scena, naročito u prvoj polovici dok je akcija mahom kaskaderska, ne kompjutorska.

Tijekom potjere po krovovima i fontanama Barcelone pokazao je "parkourske" vještine i vješao se po neonskoj rasvjeti u aukcijskoj kući nakon što Drake krene u avanturu s Victorom "Sullyjem" Sullivanom (Mark Wahlberg), partnerom njegova misteriozno nestalog brata.

Nathan i Sully u društvu Chloe (Sophia Ali) tragaju za jedinstvenim zlatnim oltarskim križem koji ih može odvesti do izgubljenog 16-stoljetnog blaga s brodova Fernanda Magellana vrijednog pet milijardi dolara u današnjem novcu, na što cilja i Moncada (Antonio Banderas u novoj ulozi negativca nakon "Čuvaj me s leđa 2") sa svojim podanicima poput ratoborne Jo Braddock (Tati Gabrielle) i krupnog Škota (Steven Waddington).

Čak i prije nego što vidimo njihove putešestvije ovjekovječene na karti svijeta preko putanje aviona i Drake upita Chloe "Kad si odlučila postati Indiana Jones?" dok se nalaze u katakombama, jasno je da "Uncharted" tipuje na globtrotersku akcijsku avanturu u stilu "Otimača izgubljenog kovčega".

Magiju "Indiana Jones" filmova ne uspijeva doseći kao algoritamski studijski proizvod, niti biti u rangu klasika poput "Lova ne zeleni dijamant", "Dragulja s Nila" i, još više, "Gooniesa" čiju pustolovnost također pokušava emulirati (brodovi s blagom u pećini), ali "Uncharted" je bolji, zabavniji i/li spektakularniji od "Nacionalnog blaga 1&2", treće "Mumije", posljednjih "Pirata s Kariba" i "Krstarenja džunglom" kad smo kod modernijih akcijskih avantura sa ili bez humora. Film dobro, štoviše i bolje, stoji (i) u usporedbi s ostalim ekranizacijama videoigara.

Dosezi "videogame" filmova prilično su niski i "Uncharted" je svakako iznadprosječan i s lakoćom se odmah penje u gornji gejmersko-filmski dom, zajedno s novim "Tomb Raiderom", "Warcraftom", "Monster Hunterom", "Maxom Payneom" i "Princom Perzije" kao solidnim/pristojnim/nelošim ostvarenjima te vrste, ostavljajući daleko iza sebe većinu slabih nastavaka "Resident Evila", uključujući posljednji "Početak", kao i nedavni "Mortal Kombat", "Rampage", "Need For Speed", "Hitman", "Assassins Creed", "Tekken"...

Fanovi videoigara (na filmu) trebali bi biti zadovoljni, posebice poklonici lepršavih blockbustera. Teško će "Uncharted" ući u anale žanra, što bi htio s obzirom na Moncadino pitanje "Tko je spreman stvoriti malo povijesti?", film ne otkriva toplu vodu akcijske avanture, znade biti generičan studijski proizvod, glumljen na autopilotu (Wahlberg, Banderas) i s gdjekad nasilu postignutom "buddy" kemijom (Nathan i Sully), ali češće ide u pravom nego krivom smjeru i ostaje na kursu.

Zasluga je to više-manje pouzdanog Rubena Fleischera, znanog po naslovima "Dobrodošli u zemlju zombija", "Gangsterski odred", "Venom" i "Povratak u zemlju zombija", koji umije ubaciti humor u akciju (Drake ne razumije što mu Škot govori) i režirati zbivanja pregledno, povremeno i kreativno.

Dodatni plus filma jest što se akcija odvija po danu da gledatelj može vidjeti sve što se događa, kao i to da avionska scena nije jedini "highlight". Klimaktična potjera s helikopterima koji nose brodove s blagom jednako je spektakularna, možda i spektakularnija. Dok podiže s mora u nebo klasični piratski okršaj a la "Cutthroat Island", "Uncharted" je zacrtao smjer buduće franšize.

Nemojte odmah otići iz kinodvorane kad krene odjavna špica

Da Sony misli ozbiljno s "Uncharted" franšizom, potvrđuju i dvije ekstra scene, jedna netom kad krene odjavna špica i druga oko polovice iste. Nemojte odmah otići iz kinodvorane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 10:57