StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Twister‘: Zameo ih uragan

5. srpnja 2022. - 17:26

Krave koje lete uhvaćene u kovitlacu masivnog tornada jedan su od najprepoznatljivijih prizora iz blockbustera devedesetih. Pardon, krava, ne krave. Iako je Melissa uzviknula "Imamo krave", a Jo dodala "evo još jedna" nakon ponovnog preleta zbunjene i prestrašene domaće životinje, ovaj put s desne na lijevu stranu ekrana, Bill je zaključio "Mislin da je ista".

Naravno, prizor leteće krave pripada "Twisteru" (1996.), velikom hitu otprije 26 ljeta. Nakon uspjeha "Twistera" neki novi vjetrovi zapuhali su u "disaster movie" žanru koji je do kraja devedesetih postao popularan kao u sedamdesetima ("Aerodrom", "Posejdonova avantura", "Pakleni toranj"...) s filmovima "Dan nezavisnosti", "Dnevno svjetlo", "Danteov vrh", "Vulkan", "Titanic", "Armagedon" i "Oluja svih oluja".

FILM: Twister; film katastrofe; SAD, 1996. REŽIJA: Jan De Bont ULOGE: Bill Paton, Helen Hunt OCJENA: ****

"Twister" je bio prvi u tom novom valu, a ostao je i ponajbolji, iza "Titanica" i "The Perfect Storm", izgledajući kao pravo remek-djelo ako ga se usporedi s njegovim nedostojnim nasljednikom "Oluja stoljeća" i recentnim filmovima katastrofe poput "San Andreasa" i "Geostorma" ("Pakao na horizontu" i "Greenland" ipak su nešto iznad tri prethodno navedena naslova). Publika je bila gladna spektakla i nekog blockbustera početkom ljeta 1996.

Nakon umjerenog uspjeha "Slomljene strijele" i "Konačne odluke", "Twister" je stigao kao naručen da otvori ljetnu sezonu, što je napravio s praskom i postao drugi najveći kinohit sezone i godine, iza "Independence Daya", a ispred "Nemoguće misije", "Hridi" i "Brisača".

Imao je dobru reklamu kao drugijenac poznatog snimatelja Jana De Bonta ("Umri muški", "Crna kiša", "Lov na Crveni Oktobar", "Smrtonosno oružje 3", "Sirove strasti") u ulozi redatelja nakon akcijskog trilera "Speed", k tome novi "disaster movie" poslije dugo godina i prvi film o tornadu otkako je vjetar otpuhao Dorothy iz Kanzasa u klasiku "The Wizard Of Oz", i to u produkciji Stevena Spielberga i prema scenariju Michaela Crichtona ("Jurassic Park").

Spielbergov osjećaj za poletnu obiteljsku avanturu veću od života i dobre karaktere koji se u toj avanturi sjedinjuju prilično je opipljiv u "Twisteru" i na tren se može učiniti da je on sam režirao film. De Bont je probudio u sebi Spielberga, kao što je skladatelj Mark Mancina probudio u sebi Johna Williamsa.

Prolog ambijentiran u lipanj 1969. veoma je "spielbergovski" s malom obitelji pod prijetnjom tornada. Familija iz Oklahome sklanja se u podrum, ali uragan je snažan i odnosi oca farmera pred očima njegove supruge i kćerkice. Dvadeset i pet godina kasnije, curica je izrasla u Jo (dotadašnja TV zvijezda Helen Hunt), lovkinju na oluje koja je opsesivno posvećena tome da predvidi putanju tornada i spasi mnoge živote preuranjenim upozorenjem.

Nekoć je lovila oluje sa suprugom Billom Hardingom (Bill Paxton u rijetkoj glavnoj ulozi; "Aliens", "Blizu tame", "Istinite laži"), sada voditeljem prognoze vremena zaručenim za liječnicu Melissu Reeves (Jamie Gertz; "Izgubljeni dječaci"). Bill posjećuje Jo kako bi joj dao da potpiše papire za razvod i pronalazi je u lovu na tornada s bivšim "storm chaser" timom, Dustinom Davisom, Robertom Nurrickom... (Philip Seymour Hoffman, Alan Ruck...) koji se još uvijek natječe s "korporativnim" konkurentom Jonasom Millerom (Cary Elwes) i njegovom ekipom.

Jo je dovršila instrument za proučavanje tornada sa stotinama senzora zvan "Dorothy", na čemu je radila s Billom. Kao netko tko je "ljudski barometar" i "zna što oluja misli", Bill ne može odoljeti da se ne pridruži bivšoj ženi i timu kako bi isprobali "Dorothy" i nadmašili Jonasa koji im je preoteo patent.

"Nitko nije dokučio kako funkcioniraju tornada", Bill govori Melissi. Zato je "Dorothy" i stvorena, da se ubaci u centar uragana, odnosno da je netko postavi ispred nadolazeće pijavice na njezinu putanju kako bi vjetar usisao senzore i pobjegne odatle što prije.

U svakom idućem lovu na tornado, Bill se podsjeća da je živio za to i zbližava s Jo, ali i udaljava od Melise koja shvaća da gubi zaručnika jer se "ne može natjecati s ovim". Susreti s tornadima su još uvijek spektakularni i računalnim efektima tek povremeno popuca poneki piksel.

"Kako je bilo?", Dustin pita Jo nakon prvog bliskog susreta s tornadom. "Vjetrovito", odgovara ona, podsjećajući na odgovor Dustina Hoffmana nakon prvog poljupca u "Kišnom čovjeku" ("vlažno"). Za nju je adrenalinski susret s tornadom afrodizijak, kao i za Billa, pa i gledatelja kad vidi sile prirode u obliku dvostruke pijavice po imenu "Sestre" i uragana "razine 5" zvanog "Prst Božji" čiji vjetar brsti dijelove kuće kao lišće.

Osim legendarne scene s letećom kravom, izdvaja se i sekvencija s cisternom koja se zavrti zrakom i doleti pred junake i eksplodira, kao što će kasnije na cestu doletjeti i kuća kroz koju će Bill projuriti s vozilom. Odlična je i metafilmska sekvencija kad se tornado obruši na kanzaški gradić s "drive-in" kinom gdje se prikazuje "Isijavanje" Stanleyja Kubricka.

Dolazak tornada nagoviješten je lelujajućim zastorima koji preuzimaju ulogu one titrave čaše vode pod topotom T-Rexa u "Jurskom parku". "Dolaziiii", povikne Dustin. "Već je ovdje", zaključi Bill koji je u ranijoj sceni imao jako lijep "zatišje pred buru/uragan" trenutak kad je, u širokom kadru, promatrao kako se nebo zasivljuje.

Vjetar se tada okomi na platno kina točno kad na ekranu Jack Nicholson zavitla sjekirom i počne razvaljivati vrata ("Here's Johnny!"). Platno nestaje u komadićima baš kad Nicholson proviri kroz rupu na vratima i De Bont tada stvara nadrealan momenat, ionako podarujući zbivanjima mrvu bajkovitosti "Čarobnjaka iz Oza" (senzori "Dorothy" lete kao krijesnice u središtu tornada).

Vizualni efekti su i dalje većinski uvjerljivi zato što je mahom samo uraganski vjetar kompjutorski generiran, ali ne i sve ono što se nalazi na njegovu putu uništenja, poput automobila, kombajna, traktora, kuća i staja s preoštrim oruđem da bi poslužile kao sklonište.

Akcijske scene su osvježavajuće jer se destrukcija odvija daleko od velikih američkih gradova kao "template" lokacija kasnijih blockbustera, od "Dana nezavisnosti" do "Transformersa" i "Osvetnika". Tračak "americane" opstoji u "Twisteru" zasigurno i zbog krasne klasične fotografije Jacka N. Greena, stalnog suradnika Clinta Eastwooda (peti "Prljavi Harry", "Gušter", "Neograničena moć") koji je kasnije opet surađivao s De Bontom na "Brzini 2", a ilustrativno za ovaj film snimio "Nepomirljive", "Savršeni svijet" i, najilustrativnije, "Mostove okruga Madison".

Jer, u srcu "Twistera", spektakla o tornadima, krije se fina ljubavna priča o (bivim) supružnicima koju je Crichton supotpisao sa suprugom Anne-Marie Martin, što je dodatno osvježenje De Bontova hita i izdvaja ga od slično žanriranih blockbustera. "Kad si rekao da si lovio tornado, mislila sam da je to metafora", Melissa kaže Billu. Međutim, tornado u "Twisteru" i jest metafora. Metafora za sve bračne oluje, tj. ljubav nedokučivu poput uragana.

De Bont nestao kao redatelj

Jan De Bont je nakon ovog filma i "Speed 2" režirao još samo horor "Progonjeni" i drugi dio akcijskih avantura Lare Croft. P.S. "Twister" se prikazuje 5., 7. i 12. srpnja na kanalu Fox Movies.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 00:31