StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Danteov vrh‘ vs. ‘Vulkan‘: Od viška lava ne boli

11. veljače 2022. - 17:57

Najčešće postavljano filmsko pitanje 1997. bilo je "Danteov vrh" ili "Vulkan". Pitanje je aktualno i danas, četvrt stoljeća kasnije, u godini kad prestižni studijski blockbusteri "Dante's Peak" i "Volcano" slave 25. obljetnicu, i to dok u kinima igra novi film katastrofe "Moonfall".

Podsjetimo se, Universalov "Danteov vrh" je krenuo u kina baš u ovo doba 1997., 7. veljače, a konkurentski "Vulkan" studija 20th Century Fox dva i pol mjeseca kasnije, 25. travnja. Žanr filma katastrofe bio je u ponovnom uzletu nakon "Dana nezavisnosti", "Twistera" i "Dnevnog svjetla", pa nije čudno da je Hollywood poželio eruptirati vulkan... ne jedan, nego dva – iznad malog američkog gradića i u samom Los Angelesu.

FILM: Dante's Peak/Volcano; film katastrofe; SAD, 1997. REŽIJA: Roger Donaldson/Mick Jackson ULOGE: Pierce Brosnan, Linda Hamilton/Tommy Lee Jones, Anne Heche OCJENA: *** ½ (prvi), ** ½ (drugi)

"Dante's Peak" i "Volcano" bili su tzv. filmovi blizanci ("Robin Hood: Princ lopova" – "Robin Hood", "Legendarni Tombstone" – "Wyatt Earp") koji su inicirali dvostruki udar asteroida 1998. ("Deep Impact" – "Armageddon"). Naravno, bilo je važno koji će vulkan prije grunuti u kinima i koji će film okupiti bolju ekipu ispred i iza kamere. Natjecanje je bilo toliko da je u prvi film ubačena rečenica "Svakako je bolje od L.A.-a".

U "Danteovu vrhu" glavne uloge igraju tada aktualni 007 Pierce Brosnan ("Zlatno oko", "Sutra nikad ne umire") i Linda Hamilton ("Terminator", "Terminator 2"), a film je režirao iskusni žanrovac Roger Donaldson ("Bounty", "Bez izlaza", "Vrsta") i producirala ga legendarna Gale Anne Hurd ("Aliens", "Bezdan", "Podrhtavanje", "Duh i tama").

"Vulkan" je imao friškog oskarovca Tommyja Leeja Jonesa ("Bjegunac", "Pod opsadom", "JFK"), te glumicu i glumca u usponu Anne Heche ("Donnie Brasco") i Dona Cheadlea ("Kralj pornića"), pod redateljskom palicom Micka Jacksona ("Tjelohranitelj").

Prednost je tu na strani "Dante's Peak" u odnosu na "Volcano", iako su i Brosnan i Jones podjednako dobri junaci, neovisno o tome što potonji gotovo reprizira ulogu iz "The Fugitive" i opet šerifuje. Ustvari, "Danteov vrh" je, općenito govoreći, većinski u prednosti nad "Vulkanom", zaključno s time da je kvalitetniji kao film i ima bolje vizualne efekte.

Bio je skuplji, ali i zaradio 50-ak milijuna dolara više u svjetskim kinima od njegova takmaca. "Score" publike na Rotten Tomatoesu je 38 posto naspram 31, dok je kritika za "Volcano" (50 naprama 38%), što je prilično iznenađujuće. Jer, "Dante's Peak" je "Žestoki udar" u usporedbi s "Vulkanom" kao svojevrsnim "Armagedonom" s lavom.

Prvi film je više sporogoreći, realističniji, dramskiji, ozbiljniji, intimniji, s bolje profiliranim likovima, drugi nabrijaniji, nevjerojatniji i neozbiljniji (vulkan ispod Los Angelesa!?), akcijskiji, bučniji, ali Jackson nije Donaldson, kamoli Michael Bay, da scene spektakla budu kreativne, a efekti još uvijek dobrodržeći.

Tema je, dakle, slična (erupcija vulkana), ali pristup vulkanskoj destrukciji je drukčiji, uz neizbježne žanrovske klišeje, koliko god da se filmovi podudarali u ponekim trenucima, kao u dirljivim scenama žrtvovanja (spašavanje onesviještenog vozača vlaka u tunelu pod lavom), i psima u opasnosti, u kojima "Danteov vrh" također odnosi pobjedu (baka uskače u kipuće jezero kiseline kako bi gurnula čamac do obale i spasila unuke i nevjestu).

Brosnanov lik, vulkanolog ("otprilike kao Mr. Spock, samo bez ušiju") iz geološkog ureda SAD-a, gubi djevojku u uvodnoj sceni nakon što se na njihovo vozilo u bijegu sruči vulkanski geler tijekom erupcije vulkana u Kolumbiji. Zbog toga on puše i na hladno kad seizmički zapisi očitaju aktivnost oko Dante's Peaka, "drugog najpoželjnijeg američkog grada za život ispod 20.000 stanovnika", jer ima osjećaj da će uskoro postati jako vruće, a podizanje panike ne odgovara mnogima iz ekonomsko-turističkih razloga.

Redatelj Donaldson se fura na "Ralje", pri čemu je neugašeni/uspavani vulkan morski pas veličine planine koji će pokazati svoje zube kad se do kraja probudi i pretvori mali američki grad u moderne Pompeje nakon što iz grotla bljune pepeo, lavu itd. "Ova planina je bomba koja će uskoro eksplodirati", čujemo dok Donaldson zateže tenziju i prolongira eksploziju, postupno otkrivajući rane znakove nadolazeće kataklizme i držeći se recepta Brosnanova vulkanologa za žablju juhu, pardon katastrofu.

"Staviš li žabu u kipuću vodu, ona će iskočiti. Staviš li je u hladnu i polako zagrijavaš, ostat će i uginuti", kaže on. Donaldson polako zagrijava film umjesto da ga odmah ubaci u kipuću vodu, što radi Jackson. Rijeka lave poteći će centrom Los Angelesa i prolijevati se po njegovim bulevarima unutar prvih pola sata, a grad učestalo bombardirati meteorske vulkanske bombe, dižući u zrak zgrade i prometala.

"Volcano" se ponaša kao akcijski film u kojem je Los Angeles pod opsadom vulkana umjesto terorista, pa se Amerikanci moraju ujediniti neovisno o boji kože i rasnim tenzijama protiv zajedničkog neprijatelja jer ionako "svi izgledaju isto" prekriveni pepelom koji u "Danteovu vrhu" izgleda poput sive kiše/mećave.

Takva taktika je uposlena valjda kako bi publika zaboravila na to da L.A. nema vulkan pod nogama. "Lava? Ovdje u Los Angelesu", čudi se Jonesov gradski povjerenik za hitne slučajeve nakon što mu Hecheina geologinja i seizmologinja počne baljezgati o pomicanje tektonske ploče ispod geološki nestabilna grada.

U samoobrambene, autoironične svrhe uposlene su i izjave "Vidite li ovo sranje?!" i "Vulkan ovdje? Nevjerojatno zvuči!", kao i konstatacija Cheadleova lika "Katastrofa je moj život". No, situacija je ozbiljna i "Vulkan" ima veće uloge: kako spriječiti daljnje nadiranje lave koja će "uništiti sve što dotakne" i evakuirati milijun ljudi?

Tako što busevi služe kao barikade, grade se zidovi, lavu polijevaju galoni vode iz helikoptera i vatrogasnih šmrkova, a po potrebi se ruši i neboder da preusmjeri putanju vrele narančaste rijeke prema moru. Na papiru to zvuči blockbusterski super, ali na ekranu (više) nije toliko impresivno zato što se Jackson, za razliku od Donaldsona, više oslanjao na piksele i računalnu sliku namjesto praktične efekte u scenama masovn(ij)e destrukcije.

Erupcija vulkana se čekala u "Dante's Peak", ali i dočekala. Jednom kad planina eksplodira, kontrastirajući sivo-crni pepeo piroklastičnog oblaka i narančastu lavu svojim snježnobijelim vrhovima, pucaju brane, stvaraju se poplave i ljuljaju se mostovi, protagonisti zaglave u lavi, a vulkanski udar za minutu mete sve pred sobom, kuće i stabla, dok vulkanolog pokušava biti brži od njega u terencu.

To su redom prilično uzbudljive scene "velike božje predstave", uzbudljivije takoreći od svega što nudi "Volcano" koji čitavo vrijeme draži pravom erupcijom vulkana koji bi natkrilio Los Angeles ("Još nije zapravo eruptiralo!"), ali ne odlazi "do kraja" da je zapravo i upriliči, što bi jedan Bay sigurno napravio. Konačan odgovor na pitanje "Danteov vrh" ili "Vulkan" jest "Dante's Peak", no fanovi "disaster movie" žanra svejedno mogu upriličiti vulkanski maraton i pogledati oba filma. Od viška lava ne boli.

Legenda o splitskom Marjanu kao vulkanu

U vrijeme izlaska ovih filmova ponovno je postala popularna nikad dokazana legenda da je splitska park-šuma Marjan nekoć bila vulkan. Scenarij se sam nudio za hrvatski film katastrofe a la "Volcano", ali do dana današnjeg on nije snimljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 15:39