StoryEditor
Film & TVZagreb film festival

Trudit ćemo se vratiti festival iz ‘novog normalnog‘ na staro, kaže Boris T. Matić, direktor ZFF-a čije 18. izdanje počinje ‘online‘ ove nedjelje

Piše Marko Njegić
7. studenog 2020. - 20:59

Osamnaesti Zagreb Film Festival, prvi u "online" izdanju, održava se od 8. do 15. studenoga. Ista meta, različito odstojanje. Na pragu punoljetnosti ZFF je prisiljen promijeniti način održavanja i prilagoditi se trenutačnoj epidemiološkoj situaciji.

Radije to nego da festival preskoči jednu godinu, što nije bila opcija za direktora Borisa T. Matića i njegov tim, koji je spremno zasukao rukave za nove izazove.

– Ovo je dosad bio zasigurno najveći izazov od samih početaka ZFF-a. Imali smo spremljeno nekoliko različitih scenarija još od proljeća i pozorno smo pratili što se događa na domaćoj i na stranoj festivalskoj sceni. Prije dva i pol mjeseca, opcija kombiniranja online sadržaja i "normalnog" održavanja festivala bila nam je najprihvatljivija. Htjeli smo se ponovno vratiti u SC kao najveće kino u Hrvatskoj, koje je prema epidemiološkim mjerama s više od tisuću mjesta smanjeno na tristotinjak, te se održati u još tri dvorane u Zagrebu. No, kako je u posljednja tri tjedna rastao broj zaraženih, zbog naše publike i zbog ekipe koja sprema festival, a nakon konzultacija s kolegama iz HAVC-a, Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture, odlučili smo se za kompletno "online" izdanje. Otkazivanje nije dolazilo u obzir, a odgoda nije imala smisla – otkriva nam Matić.

Jeste li mogli slutiti da će vaš tinejdžer ovako ući u svijet odraslih?
– Već prošle godine, zbog nesuvislog zatvaranja kina "Europa", prolazili smo svojevrsno mladenačko otrežnjenje te smo festival bili produljili na 11 dana i prilagodili ga novonastaloj situaciji. Uza sve naše strahove festival je prošao kao jedno od boljih izdanja dotad i sve su projekcije bile rasprodane. Tako da je ovo, kako se sad popularno kaže, drugi val novih izazova. No, mi smo spremni i vjerujem da za našu publiku, ovaj put iz cijele Hrvatske, imamo odličan program.

Može li ZFF biti ZFF kad nije "uživo", u smislu popratnih događanja itd.?
– Festivali podrazumijevaju slavljenje filma u mraku kinodvorane i uz druženja gledatelja te prisutnost autora, tako da je zasigurno ovakav festival neko prinudno rješenje uvjetovano cijelom ovom situacijom. No, već su i drugi kolege tako organizirali svoje festivale, poput Cannesa i Sarajeva, i dobro su prošli. Tako da će ZFF sigurno opet biti ZFF i ove godine, ali s nadom da se sljedeće opet vraćamo na staro, uz prilagodbu prema svemu što će ovogodišnja situacija dovesti u svijet festivala.

Ipak, ono najvažnije, filmovi, srećom su još uvijek tu. Brojka je impresivna, oko stotinu naslova. Je li korona načinila nabavu kompliciranijom?
– Ove je godine bilo puno filmova u ponudi i vrlo smo zadovoljni izabranim programom. Nekoliko naslova morali smo zamijeniti jer distributeri nisu bili skloni "online" prikazivanju, ali to nije naštetilo kvaliteti programa. Više me brine što će biti sljedeće godine, s obzirom na to da se trenutačno snima jako malo novih filmova.

Jesu li festivalski filmovi ugroženi manje od blockbustera? Ima straha da će ih pofaliti do 2021. zbog nemogućnosti snimanja?
– Straha ima, ali smo na njega već navikli (smijeh). Zasigurno će "filmska žetva" sljedeće godine biti manje plodonosna, ali i tome ćemo se prilagoditi.

Dotad zvučnih filmova još uvijek ima dovoljno – novi Radu Jude ("Velika slova"), Xavier Dolan ("Matthias & Maxime") i Christian Petzold ("Ondine"), filmovi s Cannesa ("Sirotište", "Slalom", "Influencerica"), Venecije i Berlinalea ("Slušaj", "Pari")...
– Ovim pitanjem podcrtavate moj prijašnji odgovor. Za našu publiku spremili smo zaista odlične naslove. Neki od njih su vrlo "friški" i pojavili su se tek prije dva mjeseca, a neki su s početka godine. Imamo i dva naslova koja smo htjeli prikazati na prošlogodišnjem ZFF-u, ali nije bilo mjesta, pa smo ih s radošću izabrali za ovogodišnji program.

Regionalna kinematografija fino je zastupljena ("Otac", "Pun mjesec", "Oaza"). Kako ona danas stoji, a i hrvatska unutar nje? Je li spas u koprodukcijama?
– Regionalna kinematografija je vrlo živa i donosi niz vrlo kvalitetnih naslova prepoznatih i na drugim festivalima. Žao mi je što s filmom "Otac" nećemo imati otvaranje "uživo" jer taj naš film to svakako zaslužuje nakon pobjede u Berlinu i nagrade publike u Puli, koja ga je ocijenila s 5.0, što se dogodilo prvi put u 67 godina postojanja festivala. "Oaza" nam dolazi nakon svježe nagrade u Veneciji, a "Pun mjesec" je kandidat za nagradu za novog autora Europske filmske akademije. U programu "Ponovno s nama" prikazat ćemo i novi film Pjera Žalice te tri hrvatska filma – "Tereza 37", "Mare" i "Mater". I u programu "Festivali pod reflektorima" imamo još dosta regionalnih naslova, poput "Ajvara" ili "Grudi". Situacija je zasad odlična, ali što će biti u budućnosti, nemam pojma. Koprodukcije su zasigurno nužne, no moramo se okrenuti i sebi u ovoj situaciji, jer će u idućim godinama koprodukcijski fondovi zbog predstojeće krize sigurno biti smanjeni.

Svake godine ZFF ima neku poveznicu odabranih filmova. Što je zajedničko ovim filmovima i ima li koji vizionarsko-pandemijski?
– Mogu govoriti samo o glavnom programu. Filmovi su prilično različiti, ali možemo ih podijeliti u nekoliko skupina – priče o junakinjama koje se mijenjaju i sazrijevaju, takva su nam tri filma. Imamo dvije socijalne drame koje progovaraju o problemima korumpiranog sustava i oduzimanja djece. Prikazujemo i dva filma iz našoj publici gotovo nepoznatih kinematografija, Afganistana i Palestine, gdje se kroz humor, fantaziju i ljubav provlače vrlo jake povijesne i političke teme.

Strahujete li za budućnost filmskih festivala i kina, tj. mislite li da će 19. ZFF biti u duhu starog normalnog, a ne "novog (ne)normalnog", bez "svečane dekice i kokica iz kućne radinosti" za gledanje kod kuće?
– Iskreno se nadam i beskrajno želim da naše izdanje sljedeće godine bude u duhu prethodnih. Sigurno će sve ovo donijeti promjene u festivalskom svijetu i u kinoprikazivaštvu. Na njih se već spremamo, ali trudit ćemo se festival vratiti "na staro". Da filmove prikazujemo u kinima, da nam dolaze autori i ostali gosti, da se publika druži i razgovara o filmu te da se ponekad malo i zabavimo. Vjerujem da će naša vjerna publika i ove godine biti "online" s nama, ali sam siguran da svi jedva čekaju da se sljedeće godine vidimo ispred velikoga kinoplatna.

JUŽNE SLIKE
Ništa bez Splićana

Na "Kockicama" su opet zastupljeni i splitski autori, poput Josipa Lukića...
– Jako smo sretni što kontinuirano pratimo novu generaciju splitskih autora, i to već dugo vremena. Zahvaljujući "Kockicama", ali i našim kolegama iz FMFS-a, talentirani splitski autori dolaze do svoje publike, ali oduševljavaju i žirije. Uz Josipa, koji je već prije svoje radove prikazivao na ZFF-u, spomenuo bih i Rina Barbira kao prošlogodišnjeg pobjednika "Kockica", koji će ove godine biti u našem žiriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 13:58