StoryEditor
Film & TVprigodna gesta

Tri dokumentarca o jakim ženama, ‘Usidjelice‘, ‘Odvjetnica‘ i ‘Sjene bez sunca‘, kao poklon Dokukina za 8. mart

Piše R.K.
3. ožujka 2021. - 08:10
'Usidjelice', ručak s roditeljima  Dokukino KIC

U povodu 8. marta, Dokukino KIC u Zagrebu u petak otvara vrata s tri filma koja u središtu imaju snažne žene što se opiru tekovinama patrijarhata.

Ključni dio trolista su "Usidjelice" Shosh Shlam i Hille Medalije. Tu se kroz priče triju obrazovanih i modernih Kineskinja u tridesetima i s uspješnim karijerama istražuje fenomen neudanih žena. Njih kineske vlasti smatraju prijetnjom biološkom opstanku nacije jer zbog dugogodišnje politike jednog djeteta u Kini je "manjak" žena, a 30 milijuna muškaraca "viška".

Zato ženama u Kini gotovo da nije dopušteno biti bez partnera; ili će uploviti u brak ili u život pun predrasuda, što im uporno daju do znanja članovi obitelji, kao i šira zajednica.

Drugi dokumentarac je "Odvjetnica" Rachel Leah Jones i Philippe Bellaïche, o izraelskoj odvjetnice Lee Tsemel koja je na zlu glasu u domovini zbog borbe za prava Palestinaca.

Treći film je "Sjene bez sunca" Mehrdada Oskueija, kontroverzni iranski dokumentarac koji donosi priču o skupini adolescentica koje u kazneno-popravnom domu služe kazne za teška ubojstva muških članova obitelji, očeva, supruga, rođaka. Povremeno zatvorenice preuzimaju kameru u svoje ruke te vode imaginarne razgovore sa svojim majkama i očevima, u kojima se nerijetko dotiču i posljedica, pa čak i povoda svojih činova. Kino prima tek 25 mjesta pa ulaznice treba rezervirati na vrijeme. R.K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 15:29