StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

SVI ĐAVOLJI LJUDI Akcijska jabuka zasad pala daleko od stabla: sin legendarnog Mela Gibsona sliči na ćaću, ali nije se iskazao u svom prvom akciću

1. lipnja 2020. - 12:44

Praktički istodobno s prvim foršpanom za novi akcijski film legendarnog Mela Gibsona "Force Of Nature" puštenim na internet, u hrvatsku digitalnu videoteku premijerno je stigao slično žanrirani "All The Devil's Men" njegova sina Mila. Gibson stariji još uvijek praši i akcijaši, iako je početkom 2020. proslavio 64. rođendan.

U odličnoj je kondiciji, sav nabildan, možda i jači nego prije kad je bio u naponu akcijske snage ("Hrabro srce"). Reklo bi se da proživljava novu akcijsku mladost. Pa ipak, kako je u Hollywoodu teško ostati "zauvijek mlad", čak i ako glumite u tako naslovljenom filmu ("Forever Young", 1992.), filmska industrija traži nova lica, poput Gibsona mlađeg.

FILM: All the Devil's Men; akcijski triler; Velika Britanija, 2018. REŽIJA: Matthew Hope ULOGE: Milo Gibson, Sylvia Hoeks OCJENA: **

Milo se prvi put našao upravo pred Melovom kamerom u "Grebenu spašenih", a sada ga producenti pokušavaju pretvoriti u ćaćina akcijskog nasljednika zvučnog prezimena. U prvoj sceni filma "Svi đavolji ljudi" mišićavi Milo u ulozi lovca na glave Jacka Collinsa radi zgibove bez majice, kao da želi pokazati i dokazati sebi, producentima i gledateljima da može preuzeti očev akcijsko-junački legat.

Momak je rođen 1990., u godini kad je Mel postao bradati Hamlet u istoimenoj drami Franca Zeffirellija. Da li zbog toga ili ne, Gibson mlađi u filmu ima sličnu bradu i sa njom je, ovisno o kutu kamere, pljunuti otac izgledom, ali baš ne i glumom, ni u akcijskom, a posebice ne u dramskom i humornom smislu.

Poziva se "All The Devil's Men" u liku Milova Collinsa i na omiljenog Martina "Smrtonosno oružje" Riggsa u izvedbi Gibsona starijeg prije nego je ovaj sreo Murtaugha – bivši specijalac (SEAL) koji je služio na Bliskom istoku umjesto Vijetnama, povučen je i pere ga PTSP zbog čega na momente "otkucava" kao "tempirana bomba".

Čujemo i izraz "expendable" iz usta negativca koji možda zna da je Mel bio dio akcijskog "all-star" ansambla u "Plaćenicima 3" ("The Expendables 3"). I to je više-manje to od ćaćine ostavštine koju Milo nažalost ne uspijeva ponijeti na plećima, niti izgraditi vlastiti akcijski izričaj.

Krivnja leži i na redatelju i scenaristu Matthewu Hopeu – napisao je krajnje klišeiziran lik ("Radim sam!"), ali s puno kvazi-dramske pretenzije i bez trunke samoironije. Izuzetak je jedna posveta "Predatoru" ("Deightone, kučkin sine!") i rečenica koju izgovara stari plaćenik (William Fichtner) "Moram ubijati zlikovce da otplatim alimentaciju", kao da ironično podbada ostarjele akcijske zvijezde poput Brucea Willisa i Nicolasa Cagea, nekadašnje kraljeve kinoakcije spale "direktno-na-video".

Hope se nije iskazao ni kao režiser, tj. demonstrirao je možda iskricu talenta u egzekuciji (završne) akcije i koreografije u hangaru i na aerodromu, a plus zavrjeđuje jer nije "Sve đavolje ljude" snimio na istočnoeuropskim lokacijama, nego u Istočnom Londonu.

Mogla bi mu se, ukratko, dati još poneka prilika, premda nije uspio dovesti film do približne razine Melovih veteranskih akcića, snimljenih pod glumčeve stare dane, tipa "Get The Gringo" i "Blood Father", kamoli klasika poput "Lethal Weapon" i "Mad Max". Slično se može zapisati i za Gibsona mlađeg, da dobije još jednu šansu u nekom boljem (akcijskom) filmu od ove drugo/trećerazredne tipologije iz sfere "bourneovske" akcije s dvostrukim tajnim agentima i prevarama.

Cinici bi mogli reći da Hollywood angažmanom Mila može ušparati na CGI-ju u slučaju da Gibsona "seniora" bude trebalo pomladiti na sliku i priliku njegovih nekadašnjih likova, što je danas u modi ("Blizanac", "Irac"), ako već ne da George Miller može uzeti "juniora" umjesto Toma Hardyja za nastavak filma "Pobješnjeli Max: Divlja cesta".

Nakon zgibova, Collins ima neloše predstavljanje u prvoj akciji, prije nego što ga vrbuje misteriozna Leigh (Sylvia Hoeks; "Blade Runner 2049"). Collins pomoću laptopa zaključa centralnu bravu na limuzini svoje mete u Marakešu, nonšalantno došeta do vozila s prigušivačem, otključa auto na daljinski i – bang!

Međutim, Milo ne uspijeva načiniti lik zanimljivim i svojim ili demonstrirati nešto ekstra. Kad ne sliči na Mela, on izgleda kao svaki drugi prosječan glumac i ni po čemu se ne izdvaja u kadru, za razliku od oca koji je prštao od energije i bio akcijski nepredvidljiv. Akcijska jabuka je zasad pala daleko od stabla.

U idućem filmu sa Scottom Eastwoodom

Idući film Mila Gibsona je ratna akcija "Outpost" o borbi male grupe američkih vojnika protiv stotina talibana u Afganistanu. Milo glumi s Orlandom Bloomom i sinom Clinta Eastwooda (Scott).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 18:35