StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Rokerica bez kontrole‘: Bijesne gliste rock zvijezde

22. svibnja 2021. - 14:51

Za razliku od Mirande July ("Trilijarderka"), američki nezavisni redatelj Alex Ross Perry radi bez većih pauza i od 2009. do 2018. godine snimio je čak šest dugometražnih filmova, "Impolex", "The Color Wheel", "Listen Up Philip", "Queen of Earth", "Golden Exits" i "Her Smell".

No, u hrvatsku ("online"/video) distribuciju stigao mu je samo potonji film, preveden kao "Rokerica bez kontrole", u kojem već treći put surađuje s popularnom glumicom Elizabeth Moss, zvijezdom "Sluškinjine priče" i "Nevidljivog čovjeka". Rokerska drama "Her Smell" gotovo da može proći kao neslužbena biografija kultne "90's" rokerice/pankerice Courtney Love, supruge pokojnog grungera i fontmena Nirvane Kurta Cobaina, fokusirana na turbulencije oko njezina benda Hole.

FILM: Her Smell; drama; SAD, 2019. REŽIJA: Alex Ross Perry ULOGE: Elizabeth Moss, Cara Delevingne OCJENA: ***

Love svakako djeluje kao poprilična inspiracija za lik autodestruktivne rokerice devedesetih Becky Something (Moss), frontmenice benda Something She, gdje je svirala s Ali i Mari (Agyness Deyn, Gayle Rankin).

Becky je jedna od onih "seks, drugs & rock 'n' roll" zvijezda većih od života, no daleko od nekadašnjeg sjaja koji je ugasila njezina ovisnost i teška narav.

Rock zvijezda je pregorjela, ali očajnički želi povratak, iako često izgleda da ne zna što hoće i da je danas luda, jučer isto i sutra također. "Ona je kraljica, malo je luda", precizno opisuju Becky koja nije "svoja" ako ne posjeti "druge stvarnosti", zbog čega, za duhovno putovanje, angažira šamana.

Samo malo, druge stvarnosti? Duhovno putovanje? Šaman? Dobro ste sve pročitali, a pročitano sugerira da "Rokerica bez kontrole" nije rokerski film kao, recimo, "The Runaways" o kultnom tinejdžerskom ženskom bendu Joan Jett, već da pokušava otvoriti vrata "The Doorsa" Olivera Stonea i pronaći se u šamanizmu i transcedentalnoj mistici frontmena legendarnog rock benda.

Mlade rokerice se pojavljuju u "Her Smell" u vidu benda Akergirls (Cara Delevingne, Ashley Benson, Dylan Gelula) čije članice obožavaju Becky i ona s njima pokušava ostvariti suradnju u "comeback" svrhe. No, film je centriran isključivo na Becky koja prečesto "izvodi bijesne gliste" i dovodi do ludila sve oko sebe, članice nekadašnjeg benda i Akergirls, producenta i vlasnika studija Howarda (Eric Stoltz), majku Aniju (Virginia Madsen) i (bivšeg) dečka Dannyja (Dan Stevens) s kojim ima kćerku Tamu (Daisy Pugh-Weiss).

Ludilo se polako, ali sigurno seli i s ove strane ekrana, i to na način da ne postaje zarazno, već repetitivno i naporno tijekom dvo-i-kusur-satnog trajanja filma (predugih 135 minuta) koji ispada više psihološko-hororska i košmarna drama na konstantnom rubu živčanog sloma nego klasična rokerska, s preforsiranom emotivnom patnjom agresivne, nasilne i paranoične protagonistice, sklone verbalnim ispadima, vrištanju i deranju.

Moss je odlična, posvećena glumica i daje sve od sebe u ulozi Becky, no ona i redatelj odveć žarko, pod svaku cijenu, žele napraviti "drukčiji" film o rock zvijezdi, ući u rokeričin um i povesti gledatelja s sobom, da to većim dijelom rade na silu i samosvrhovito, uz pomoć eskalirajuće glumačke i audiovizualne kakofonije darovitog direktora fotografije Seana Pricea Williamsa, koji bi po izboru mračnijih boja mogao snimati idući film Gaspara Noea i uspješno simulira sliku kućnog videa devedesetih, te autora glazbe Keegana DeWitta.

Ekipa je na visini zadatka i gledatelj im isprve daje ruku da ga provedu kroz studio, hodnike i "backstage" kao preslik mračnog, klaustrofobičnog uma glavnog ženskog lika. Pa ipak, gledatelj bi s vremenom mogao (is)pustiti ruku i promatrati zbivanja sa sigurnosne distancije na koju ga tjeraju, pretvarajući izljeve autodestrukcije Jima Morrisona iz Stoneovih "The Doorsa" u cjelovečernjak.

Pred kraj, naizgled u iskupničke svrhe, trijezna Becky će kćerkici nježno i dirljivo zapjevati pop-rock baladu osamdesetih "Heaven" Bryana Adamsa, prije "reunion" povratka na pozornicu, ali komadić raja ne može nadomjestiti prethodni pakao. "Rokerica bez kontrole" bolje izgleda kad se prati iz srednjih ili zadnjih redova Beckyna povratničkog koncerta.

Elizabeth Moss na sve strane

Istovremeno s "Her Smell" u "online" videotekama, Elizabeth Moss je i u četvrtoj sezoni "The Handmaid's Tale", čekamo njezin prošlogodišnji film "Shirley", a do kraja godine bi je trebali gledati u "French Dispatch" Wesa Andersona.

item - id = 1100559
related id = 0 -> 1129960
related id = 1 -> 1129911
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 03:03