StoryEditor
Film & TVPETAK U SPLITU

Pretposljednji dan Mediteran film festivala donosi magični kostarikanski uradak Clara Sola, te francusku dramu u kojoj život ovisi o štrajku

Piše KULTURA SD
24. lipnja 2022. - 10:32

KINOTEKA ZLATNA VRATA, 17 SATI

KRALJICA KOMEDIJE (Švedska)

Sanna Lenken

Sasha ima 13 godina i želi postati stand-up komičarka. Želja joj je nasmijavati ljude, a posebno svog oca koji plače pod tušem kada misli da ga nitko ne čuje. Ono što Sasha ne želi je postati kao svoja majka. Za to je čak napisala i posebni tajni popis: prestati čitati knjige, izbjegavati kućne ljubimce, obrijati glavu. Dok je neke stvari s popisa jednostavno izvršiti, plan joj remeti poklon koji dobiva za rođendan: preslatki mali psić… Film u režiji Sanne Lenken, poznatoj po nagrađivanom dječjem filmu "Moja sestra mršavica", premijerno je prikazan u programu Generation Kplus filmskog festivala u Berlinu, gdje je i nagrađen Kristalnim medvjedom za najbolji film.

REPRIZNA PROJEKCIJA - AMERICA LATINA (Italija), 19 SATI

Damiano & fabio D'innocenzo

Masimo Sisti je u životu postigao sve što je mogao poželjeti: vlasnik je prekrasne vile na mirnoj lokaciji, vodi uspješnu privatnu stomatološku ordinaciju i, najvažnije od svega, ima obitelj koju voli. Supruga Alessandra i kćeri Laura i Ilenia njegova su najveća sreća. Međutim, jednoga proljetnog dana, naizgled istog kao i svakog drugog, Masimo silazi u podrum i ostaje šokiran onime što je zatekao…

Mračni psihološki triler koji donose braća D'Innocenzo, redateljski duo splitskoj publici poznat po filmu "Mračne priče", prikazanom na 13. FMFS-u, cijenjenom talijanskom glumcu Eliju Germanu dao je još jednu priliku da zablista u glavnoj ulozi.

image

Nova pozornica na Tvrđavi Gripe pokazala se punim pogotkom

Maja Prgomet

LJETNO KINO BAČVICE, 19.30

KLIMANJE - kratki film

Paula Skelin

Nestašna šestogodišnja Antonija provodi jutro na balkonu igrajući se i špijunirajući susjede. Kada joj rasklimani zub i nepozvani gosti poremete rutinu, Antonija će formalni proces deložacije iskoristiti za igru i predstavu.

PUNO RADNO VRIJEME (Francuska)

Eric Gravel

Julie, majka dvoje djece, živi u okolici Pariza, a radi u pariškom luksuznom hotelu. Uz iznimne napore i duge svakodnevne tranzite na relaciji selo-grad, jedva izdržava iscrpljujući životni ritam. Kada je pozovu na razgovor za posao kojem se dugo nadala, izbija nacionalni štrajk koji paralizira sustav javnog prijevoza. Krhka životna ravnoteža koju je uspostavila sada je ozbiljno ugrožena, a Julie započinje utrku s vremenom kako bi uspjela izbalansirati sve obaveze…

Redatelj je snimanju drame o samohranoj majci koja se bori za bolji život pristupio kao snimanju trilera, time dodatno angažirajući gledatelja i stvarajući napetost koja ne popušta do zadnje sekunde filma. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji.

image
Maja Prgomet

TVRĐAVA GRIPE, 21.30

CLARA SOLA (Kostarika, Švedska)

Nathalie Álvarez Mesén

40-godišnja Clara živi u kostarikanskom selu u kojem je smatraju povezanom s Bogom i nadarenom iscjeliteljskim moćima. Clara radom kao iscjeliteljica uzdržava svoju obitelj, sumještanima nudi utjehu i nadu, dok vlastiti mir pokušava pronaći u prirodi. Čitav život sputana majčinom represivnom skrbi te religijskim i društvenim konvencijama, Clara nakon upoznavanja novog dečka svoje nećakinje počinje osjećati snažnu privlačnost i mijenjati se.

Dotad nepoznate emocije postepeno je osnažuju i vode ka oslobođenju od nametnute uloge svetice… Impresivna izvedba Wendy Chinchille Araya u glavnoj ulozi nosi ovu snažnu dramu smještenu u egzotični krajolik zelene Kostarike. Film je premijerno prikazan na Cannes Film Festivalu.

DOM MLADIH

Kratki u gostima: Filmski festival Slobodna Zona

Filmski festival Slobodna Zona, osnovan 2005. godine u Beogradu, svojim društveno angažiranim filmskim programima nastoji potaknuti na debate, preispitivanje i razumijevanje ljudskih prava i srodnih pitanja, kao i društvenih pojava i problema u svijetu i regiji. Od svog osnutka potiče publiku na preispitivanje predrasuda, vlastitih vrijednosti i podjele odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi. Festival u svom programu prikazuje 30 do 40 igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, a od 2013. godine organizira se istovremeno u tri grada (Beograd - Novi Sad - Niš).

Festival Slobodna Zona na ovogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split gostuje s kratkometražnim programom Slobodna Zona Junior, posvećenom filmu mladih:

Epitaf zaboravljenima, Adem Tutić, Srbija, 2021., 25'

Ispod kruške, kruška, Nebojša Resanović, Srbija, 2021., 20'

Priče iz života tri žene, Tamara Zelenak, Srbija, 2021., 21'

Oprati pre korišćenja, Lena Trifunović, Srbija, 2021., 12'

*filmovi se prikazuju na originalnom jeziku s engleskim titlovima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 06:42