StoryEditorOCM
Film & TVIsabella Rossellini

Posebni EU Oscar 2024. ide poznatoj glumici: bila je Lynchova muza i ikona stila, a njezin otac i majka su legende

Piše Marko Njegić
2. listopada 2024. - 14:36

Nagrada za izvanredan europski doprinos svjetskoj kinematografiji ove godine će pripasti glumici Isabelli Rossellini. Europska filmska akademija/EFA je povukla dobar potez kad je odabrala Isabellu za recipijenta spomenute nagrade koju će preuzeti 7. prosinca u Luzernu.

Kćerka legendarne švedske glumice Ingrid Bergman i čuvenog talijanskog redatelja Roberta Rossellinija odigrala je mnoštvo uloga u svjetskom filmu, od čega je zasad posljednja u "Konklavi" s Ralphom Fiennesom koja uskoro stiže u kina.

Rossellini je odrasla u Parizu i Rimu, da bi se preselila u New York kad je imala 19 godina. Radila je kao prevoditeljica i novinarka na talijanskoj televiziji RAI, a okušala se i kao model, i to u dobi od 28 godina, pojavljujući se na brojnim naslovnicama časopisa poput "Voguea", "Ellea", "Harper‘s Bazaara" i "Vanity Faira", što joj je priskrbilo titulu "ikone stila".

Kao glumica Isabella je debitirala 1979. u "Livadi" braće Taviani i od tada se pojavila u brojnim drugim filmovima koji su joj osigurali status međunarodne, ne samo europske glumice i zvijezde.

image
Geoff Robins/Afp

Lista je impresivna: "Plavi baršun", "Bijele noći", "Divlji u srcu", "Smrt joj dobro pristaje", "Lice straha", "Moja besmrtna ljubavi", "Rodger Dodger"... pa sve do friške "Himere" i "Spacemana". Radila je dvaput s Davidom Lynchom i slovila za njegovu muzu.

Za svoj izvanredan glumački rad Rossellini je dobila "special mention" na Berlinaleu za izvedbu u filmu "Left Luggage", priznanje za životno djelo na Stockholm Film Festivalu i posebnu talijansku nacionalnu filmsku nagradu "David di Donatello". Europski doprinos svjetskoj kinematografiji prirodno se nastavlja na taj niz i trijumfalno će okruniti Isabellinu bogatu karijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 16:51