StoryEditorOCM
Film & TVAkademija na djelu

Otkriven prvi dio selekcije za EU Oscar nominacije: jedan film je manjinska hrvatska produkcija, a dva igraju u kinima

Piše Marko Njegić
14. kolovoza 2024. - 16:34

Prvi dio ovogodišnje selekcije igranih filmova u utrci za nominacije za prestižne Europske filmske nagrade objavila je EFA. Europska filmska akademija selektirala je 29 filmova za početak, a ostatak će biti objavljen u rujnu.

Selektirani su europski dugometražni filmovi koji su doživjeli svoju prvu službenu projekciju između 1. lipnja 2023. i 31. svibnja 2024., a imaju europskog redatelja.

Kad selekcijski postupak završi, članovi EFA-e, njih 5000, glasat će za nominacije u kategorijama najbolji film, redatelj, glumac, glumica i scenarist, dokumentarac, europsko otkriće i nagrada mlade publike koje će biti objavljene 5. studenog. Tu su i kategorije kamere, montaže, scenografije, kostimografije, originalna glazbe, zvuka, vizualnih efekata te šminke i frizure.

Selekcija je u ovom prvom krugu uključila neke od najzvučnijih festivalskih filmova u posljednje vrijeme kao što su "Supstanca", "Emilia Perez", "Uvijek postoji sutra", "Vrste dobrote", "Grof Monte Kristo", "Kad svane dan"..., pa i jedan horor, "Đavolja kupka", što je rijetkost.

Jedan od njih je manjinska hrvatska koprodukcija ("Kad svane dan"), a dva trenutno možete pogledati domaćim kinima ("Uvijek postoji sutra", "Grof Monte Cristo"), dok uskoro stižu "Suptanca" i "Vrste dobrote".

Dodjela Europskih filmskih nagrada 2024. održava se 7. prosinca u Luzernu u Švicarskoj, gdje će EFA odati počast najvećim dostignućima europske kinematografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 00:52