StoryEditorOCM
Film & TVSPECIJALNI KIPIĆ

Počasni EU Oscar za životno djelo 2024. ide velikom njemačkom filmašu: ove smo godine gledali njegov novi sjajni film

Piše Marko Njegić
27. kolovoza 2024. - 16:40

Ovogodišnji dobitnik počasnog Europskog Oscara za životno djelo jest Wim Wenders. Veliki njemački redatelj dobio je značajno priznanje Europske filmske akademije/EFA za jedinstveni doprinos svijetu filma i izniman opus. 

"Ovom nagradom slavimo izvanredan opus Wima Wendersa koji nastavlja istraživati ​​i eksperimentirati znatiželjnog oka i otvorenog uma", rekao je Matthijs Wouter Knol, (izvršni) direktor EFA-e. 

“Kao jedan od osnivača Europske filmske akademije, njezin predsjednik od 1990. do 1995. i predsjednik do 2020., Wenders ima snažnu vezu s EFA-om i dodatno smo sretni što također možemo proslaviti njegovu iznimnu predanost i zahvaliti mu se”, dodao je Knol.

Tajming za nagradu je odličan s obzirom da je Wenders 2023. ostvario trijumfalni "comeback" filmom "Savršeni dani" o čistaču WC-a iz Tokija koji se ove godine natjecao za (američkog) Oscara u međunarodnoj kategoriji i gledali smo ga u kinima. 

Rođen je u Düsseldorfu 1945. kao Ernst Wilhelm "Wim" Wenders, pohađao je Akademiju za film i televiziju u Münchenu, radio kao filmski kritičar za razne njemačke publikacije... Godine 1975. u Berlinu je pokrenuo vlastitu producentsku tvrtku Road Movies. 

Često istican kao jedan od najvažnijih njemačkih redatelja na međunarodnoj sceni, Wenders je to potvrdio nagradama poput Zlatnog lava za "Stanje stvari", Zlatne palme i BAFTA-e za "Paris, Texas", Srebrnog medvjeda za "Hotel od milijun dolara" i dva EU Oscara ("Nebo nad Berlinom", "Pina"). Dobitnik je i Leoparda časti u Locarnu 2005. i počasnog Zlatnog medvjeda 2015.

image
Sameer Al-doumy/Afp

Tijekom svoje karijere Wenders je snimio i nekoliko nekonvencionalnih dokumentaraca, od kojih je najpoznatiji "Buena Vista Social Club" o skupini legendarnih kubanskih glazbenika osvojio Europsku filmsku nagradu i bio nominiran za Oscara, baš kao i njegov 3D plesni doks "Pina" o Pini Bausch te "Sol Zemlje" o brazilskom fotografu Sebastiãu Salgadu.

Objavio je i brojne knjige eseja i fotografija, a 2012. sa suprugom Donatom pokrenuo Zakladu Wim Wenders kako bi okupili sav njegov kreativni rad i učinili ga trajno dostupnim javnosti. U suradnji sa zakladom, institucija za financiranje filma Film- und Medienstiftung NRW svake godine dodjeljuje potporu za inovativno pripovijedanje kako bi podržala mlade filmaše.

Specijalni kipić bit će uručen velikom Wendersu na 37. dodjeli Europskih filmskih nagrada koja se održava 7. prosinca u švicarskom Luzernu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:04