StoryEditorOCM
PanoramaDAVID LYNCH

Legendarni filmaš otkrio da mu je dijagnosticirana bolest, ali ne planira prestati snimati: Nikad se neću povući

Piše Marko Njegić
7. kolovoza 2024. - 06:33

Kratkotrajni šok za filmofile uslijedio je kad je legendarni David Lynch objavio da će zbog dijagnoze emfizema pluća biti "vezan za dom". Filmofili su se načas prepali da bi to moglo značiti Lynchevo povlačenje iz svijeta filma.

No, to je ipak Lynch i povlačenje nije opcija za redatelja kultnih filmova kao što su "Dina", "Plavi baršun", "Izgubljena cesta", "Straightova priča", "Mulholland Drive"...

Lynch se preko društvene mreže X ubrzo obratio obožavateljima i izjavio da ga bolest neće prisiliti da se povuče.

– Dame i gospodo, da, imam emfizem zbog dugogodišnjeg pušenja. Moram reći da sam jako uživao u pušenju i volim duhan, njegov miris, paljenje cigareta, pušenje, ali postoji cijena za to uživanje, a cijena za mene je emfizem. Prije više od dvije godine prestao sam pušiti. Nedavno sam imao puno pretraga i dobra je vijest da sam u izvrsnoj formi osim emfizema. Ispunjen sam srećom i nikad se neću povući. Želim da svi znate da stvarno cijenim vašu brigu – zapisao je.

Dijagnozu je redatelj otkrio u intervjuu za časopis "Sight and Sound", izjavivši da živi u relativnoj izolaciji i rijetko napušta svoju kuću.

– Vezan sam za kuću, sviđalo mi se to ili ne. Ne mogu izaći. I mogu hodati samo na kratkoj udaljenosti prije nego što ostanem bez kisika. Pušenje je bilo nešto što sam apsolutno volio, ali na kraju me je ugrizlo. To je za mene bio dio umjetničkog života: duhan i njegov miris, paljenje duhana i pušenje. Sjediti, pušiti i gledati svoj rad, ili razmišljati o nečemu; ništa slično na ovom svijetu nije tako lijepo. U međuvremenu, to me ubija pa sam morao prestati – rekao je Lynch u intervjuu i nastavio...

image
Valery Hache/Afp

– Sada bi zbog COVID-a bilo jako loše da se razbolim, pa makar to bila i prehlada, tako da bih vjerojatno režirao iz svoje kuće. Ne bih to toliko volio. Volim biti na setu i tamo dobivati ​​ideje, ali pokušao bih to učiniti na daljinu, ako do toga dođe – zaključio je Lynch, koji je posljednji put režirao 2017., i to nastavak "Twin Peaksa".

Nakon toga, dobio je počasnog Oscara 2019. i stao je ispred kamere: gledali smo ga u Spielbergovu filmu "Fabelmanovi" iz 2022. u sjajnoj maloj ulozi legendarnog redatelja Johna Forda

Kao redatelj i producent Lynch u planu ima nekoliko projekata, a neki od njih su misteriozna serija "Unrecorded Night" i filmovi, kao što je "The Happy Worker", te drama "A Fall From Grace". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 22:10