StoryEditorOCM
Film & TVIzvanredni Mađar

Počasna nagrada Europske filmske akademije ove godine ide redatelju koji je bio čest gost Split Film Festivala

Piše Marko Njegić
11. listopada 2023. - 15:43

Mađarski redatelj Béla Tarr dobitnik je ovogodišnje počasne nagrade Europske filmske akademije koja će mu biti uručena na svečanoj dodjeli Europskih filmskih nagrada 9. prosinca u Berlinu.

S počasnom nagradom EFA želi odati posebnu počast izvanrednom redatelju i ličnosti snažnog političkog glasa, kojeg ne samo da duboko poštuju njegovi kolege, već ga slavi i publika diljem svijeta. Prijašnji dobitnici ovog priznanja su Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine, Andrzej Wajda i Costa-Gavras.

Rođen u Mađarskoj, Tarr je započeo prve amaterske eksperimente u snimanju filmova u dobi od 16 godina. Njegov dugometražni debi dogodio se 1979. s filmom "Obiteljsko gnijezdo" koji je odmah osvojio Grand Prix na Filmskom festivalu u Mannheimu.

Tri godine kasnije "Prefab People" je dobio posebno priznanje u Locarnu. Slijedila je komorna drama "Almanah pada" (1984.) i "Prokletstvo" (1988.), nominirano za Europsku filmsku nagradu na prvoj ceremoniji EFA-e.

Zasigurno najpoznatiji Tarrov film je "Sotonski tango", 450-minutna adaptacija romana Lászlóa Krasznahorkaija prikazana u sekciji Forum na Berlinaleu 1994., gdje je osvojila nagradu Caligari.

"Satantango" je osvojio i Grand Prix žirija na Tjednu mađarskog filma u Budimpešti i brzo dostigao kultni status, često nazivan jednim od najvažnijih filmova devedesetih. Također prilično dobro oslikava jedinstveni stil ovog redatelja čiji filmovi slijede vlastiti ritam, oduzimajući vrijeme u dugim crno-bijelim kadrovima.

Godine 2000. "Werckmeisterove harmonije" su osvojile glavnu nagradu na Tjednu mađarskog filma, a "Čovjek iz Londona" bio je u konkurenciji u Cannesu 2007. Dvije godine ranije, Cannes je Tarru uručio priznanje "foreign cineaste of the year".

Konačno, "Torinski konj" iz 2011. dobio je Grand Prix žirija, Srebrnog medvjeda i nagradu FIPRESCI u Berlinu te je bio nominiran za Europske filmske nagrade.

Tarr je, nadalje ističe EFA, počasni predsjednik Mađarske udruge filmaša i član Akademije za književnost i umjetnost Széchenyi. Dobitnik je najprestižnije mađarske nagrade za umjetnike, nagrade Kossuth, te mađarske nagrade za filmaše Balázs Béla, a ovjenčan je s nekoliko izvanrednih nacionalnih i međunarodnih nagrada, počasnih doktorata i priznanja za životno djelo.

Zanimljivo je istaknuti i da je Tarr od početka podupirao filmski festival u Sarajevu, utemeljen 1995., gdje je 2013. osnovao filmsku školu, poznatu kao film.factory, a bio je i čest gost Split Film Festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:51