StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Pobuna‘: Maorski buntovnik s razlogom

Piše Marko Njegić
7. listopada 2024. - 15:44

"Pobuna" ("Uproar"), novozelandski film premijerno na HBO Maxu, naizgled starta kao mladenačka humorna drama o odrastanju, ali vrlo brzo sugerira da će biti nešto više od "teen movie" djelca. Kamera prolazi preko sobe 17-godišnjeg Novozelanđanina maorskog podrijetla Josha Waake (Julian Dennison) i nakratko se zagledava u njegove VHS kasete s filmovima "Ralje", "Pasje popodne", "Istrebljivač", "Američki grafiti" itd.

No, kad Josh započne naraciju, on ne priča o školi, nekoj curi ili takvo što, nego daje uvid u društveno-politički kontekst filma ambijentiranog u prvu polovinu osamdesetih godina prošlog stoljeća, doduše kroz stripovsku optiku, svojstveno njegovoj dobi.

FILM: Uproar; tinejdžerska drama; Novi Zeland, 2023. REŽIJA: Paul Middleditch i Hamish Bennett ULOGE: Julian Dennison, Minnie Driver OCJENA: ***  ½

"Godine 1981. bili smo Nevjerojatni Hulk. Većina je vidjela Brucea Bannera, blagog čovjeka bez karizme, ali ispod površine vrebao je zeleni mišićavac čekajući da ga nešto razjari. U zimu 1981. stiglo je to nešto. Južnoafrička ragbi-reprezentacija, naš najveći rival, no to nije bio problem", pripovijeda Josh u uvodu filma.

"Južna Afrika legalizirala je rasizam. Polovina Novog Zelanda bila je ljuta što im je vlada dopustila da igraju kod nas. Druga polovina bila je ljuta što politika ometa ragbi. Zašto se bavimo njima kad imamo svojih nepravdi?", govori Josh i njegovo je pitanje na mjestu.

Dakle, "Pobuna" redateljskog i (ko)scenarističkog dvojca Paul Middleditch – Hamish Bennett odvija se u vrijeme burne novozelandske turneje južnoafričke ragbi-reprezentacije i njome izazvanih eskalirajućih prosvjeda, a Josh cilja na nepravedan odnos prema Maorima, novozelandskim ljudima tamnije puti, još od kolonizacije otoka.

Njegov pokojni otac bio je Maor, a on živi sa samohranom engleskom majkom Shirley (Minnie Driver) i starijim bratom Jamiejem (James Rolleston), ozlijeđenom ragbijaškom zvijezdom. U školi Josh doživljava rasizam i skriva se od bijelih vršnjaka u knjižnici.

Kad mu učitelj Madigan (Rhys Darby) ponudi da se okuša u glumi/drami, bit će razapet između toga i igranja ragbija za školski tim, koji će za natjecanje trenirati Jamie, sve to dok polako postaje svjestan svoje povezanosti s maorskom kulturom i odluči se pridružiti prijateljici Grace (Jada Fa’atui) na prosvjedima sa zajedničkim poklikom "Ne želimo vašu rasističku turneju".

Nećkanje između glume i ragbija reflektira Joshovu razapetost između dva svijeta, maorskog, kojemu dušom pripada, i bijelog, gdje se ne uklapa. Glavni lik u tom procesu otkriva svoj pravi identitet (Maor bliskiji glumi nego ragbiju) i podiže glas protiv rasizma.

Dennison je dojmljiv u glavnoj ulozi koja ga je vratila iz Hollywooda ("Deadpool 2", "Godzilla vs. Kong"), njegovoj najboljoj nakon nastupa u "Lovu na divljake" Taike Waititija, a scene između njega i prilično nadahnute Driver ("Dobri Will Hunting") u liku majke čine dušu filma.

Mladi glumac uspješno se prebacuje između ozbiljne drame i "riba izvan vode" komedije, uspješnije od samog filma. "Uproar" je bezrezervno dopadljiv "crowdpleaser" i ima srca, ali na momente je preopterećen političkom porukom i njome izazvanom katarzom, uključujući i tradicionalni haka ples na prosvjedu ispred policije. No treba pohvaliti da film u matičnom "teen" žanru pokazuje interes za dublje teme (borba protiv rasizma) i oslikava širu sliku. Joshova pobuna i potraga za identitetom isprepleće se na osobnoj i kolektivnoj razini. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:53