StoryEditorOCM
Film & TVod 27. do 31.8.

Opatija u sljedećih pet dana živi za dokumentarce: danas počinje Liburnia Film Festival, a otvaraju ga ‘Naša djeca‘

Piše KULTURA SD
27. kolovoza 2024. - 14:08

Opatija će u sljedećih pet dana ugostiti kremu hrvatskog dokumentarnog filma, kao i nove autore i autorice s redateljskim prvijencima, te brojnu publiku koja vjerno prati hrvatski dokumentarni film. Danas počinje 22. Liburnia Film Festival, što će u Opatiji trajati do subote 31. kolovoza.

Ured za goste 22. LFF-a brine se za 70-ak gostiju koji u Opatiju stižu kako bi predstavljali svoje recentne radove te o njima razgovarali s brojnom publikom i kolegama iz branše, a među njima su i predstavnici i predstavnice alternativne distribucijske mreže KineDok. Među 37 filmova, koliko će ih ukupno biti prikazano u programu u konkurenciji i popratnim programu, publika će imati prilike premijerno pogledati 15 dokumentarnih filmova (3 naslova imaju svjetsku, 4 hrvatsku i 8 festivalsku premijeru). 

Festival otvara film „Naša djeca“ Silvestra Kolbasa koji se bavi složenim obiteljskim odnosima unutar redateljeve uže obitelji, a koju uz njega čine supruga Nataša, sin Jakov iz prvog braka, kćer Eva začeta procesom umjetne oplodnje (o čemu je autor snimio svoj debitanski dokumentarac „Sve o Evi“ 2003. godine), te posvojeni sin Ante. Film je plod jedanaestogodišnjeg rada, a na 71. Pulskom filmskom festivalu osvojio je i publiku i žiri (Zlatna arena za režiju i montažu). U konkurenciji za nagrade ove godine našlo se 26 filmova, među kojima ima nagrađivanih dokumentarnih filmova renomiranih dokumentarista i dokumentaristica, kao i debitanata_ica.

Filmovi će se gledati i o njima će se razgovarati na nekoliko festivalskih lokacija. Popratni festivalski program počinje prije svečanog otvaranja (zakazanog u 20:15 na Maloj ljetnoj pozornici) projekcijom filma „Kadence za vrt“ (Dane Komljen) pobjednikom ovogodišnjeg festivala Beldocs u nacionalnoj takmičarskoj kategoriji, čime se nastavlja višegodišnja suradnja razmjene pobjedničkih filmova između dva festivala. Projekcija je zakazana u 18 sati u Vili Antonio.

image

‘1001 noć‘

Eclectica

Vila Antonio u sljedećih će nekoliko dana ugostit edukacije za djecu (Filmska početnica), amatere (Prvi put snima) i profesionalce (LFF Rough Cut), kao i montažersku studiju slučaja renomirane autorice Jelene Maksimović koja će zainteresiranima u petak, 30. kolovoza, u 18 sati približiti kompleksnost svog rada na filmu „El Shatt – nacrt za utopiju“ za koji je lani dobila nagradu za montažu na LFF-u.

U Vili Antonio bit će prikazani filmovi autor(ic)a iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije u programu Regionale (srijeda i četvrtak u 18 sati), a posljednjeg dana festivala – subota 31. kolovoza – pozvani ste na poseban diskurzivni program ‘Kako otvoriti oči?’, koji je nastao u suradnji s Unseen Film Festivalom.

Program će započeti projekcijom filma ‘Via Dolorosa’ redateljice Oraib Toukan, u kojem autorica kombinira snimke pokojnog fotografa Hanija Jawharieha s materijalom pronađenim u odbačenim filmskim vrpcama u Jordanu, propitujući ulogu filma u revolucionarnim pokretima. Nakon projekcije razgovarat će se o militantnom kinu, a sve završava izvedbenim predavanjem ‘The Freedom Giver’ Margaux Chalançon.

Na glavnoj lokaciji, Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji, u prve četiri festivalske večeri u dva slota (prvi počinje u 20:15, a drugi u 22:30) gledat će se filmovi u konkurenciji za osam festivalskih nagrada a posljednjeg dana prije samog proglašenja (zakazano u 22:00) bit će prikazan portretni dokumentarac „Grandpa Guru“ Silvija Mirošničenka koji prati zanimljiv život, glazbu i umjetnost Srđana Gine Jevđevića pjevača i frontmena banda Kultur Shock. 

Organizatori ističu da u novoj festivalskoj lokaciji Lounge baru Monokini od srijede do subote u 16:30 publika može razgovarati s autori(ca)ma filmova u konkurenciji o njihovim filmovima. Na istom mjestu, svake večeri nakon projekcija slijedi glazbeni odabir DJ-eva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 00:27