StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Nestali u akciji III‘: Armija od jednog Chucka

Piše Marko Njegić
16. travnja 2023. - 22:51

“Usamljeni vuk McQuade” začudo nije dobio nastavak i postao serijal, ali zato jest idući akcijski film Chucka Norrisa “Nestali u akciji”, njegov prvi u suradnji s kompanijom Cannon. Cannon je kanonizirao Chucka i on je dobio novi “trade mark” lik u vidu pukovnika Jamesa Braddocka, vijetnamskog veterana kojeg je glumio u tri dijela “Missing In Action” serijala.

Braddock je bio Norrisov odgovor na Ramba Sylvestera Stallonea, s podjednakim naoružanjem (teški mitraljez uključen), ali uz manje karakterne psihologizacije. Sa sličnom pričom o junakovu povratku u Vijetnam u potrazi za američkim “MIA” zarobljenicima, “Nestali u akciji 1&2” su pokušali preduhitriti “Ramba II” i stići u kina 1984. i 1985. prije najavljenog Stalloneovog nastavka.

FILM: Braddock: Missing In Action III; akcija; SAD, 1988. REŽIJA: Aaron Norris ULOGE: Chuck Norris, Aki Aleong

Pritom, “Missing In Action 2: The Beginning” je snimljen u formi prednastavka koji kronicira Braddockovo zarobljeništvo u vijetnamskom logoru, inspiriran Rambovim košmarnim flešbekovima u prvom filmu. Zanimljivo, prvi i drugi “MIA” natjecali su se s “Rambom II”, a “Nestali u akciji III” (“Braddock: Missing In Action III”, 1988.) izašao je u kina u istoj godini kao “Rambo III”.

Dok je Rambo u trećem dijelu svoga serijala promijenio scenografiju i ratovao u Afganistanu, Braddock se ponovno vraća u Vijetnam. Međutim, “Nestali u akciji III” ne pridržavaju se kronologije prethodnika i djeluju kao svojevrsni zasebni, “rebootovski” nastavak godinama prije nego što je takav tip filmova postao trend, iako film djeluje kao “logična” kontinuacija Braddockova “one man army” lika i djela.

Podsjetimo, “Missing In Action III” započinje padom i evakuacijom Sajgona 1975., gdje se nalazi i Braddock, premda se nije prije spominjalo da je nazočio tome. No, to je ništa prema saznanju da Braddock ima ranije nespomenutu vijetnamsku suprugu Lin (Miki Kim). Očito je nakon bijega iz zarobljeništva u “Nestalima u akciji 2” ostao u Vijetnamu i tamo se zaljubio.

Tijekom kaosa u Sajgonu Braddock i Lin će se razdvojiti i on je uvjeren da je ona stradala u granatiranju kad vidi poznatu narukvicu na karboniziranom ženskom tijelu, mada je to bila njezina prijateljica koja je posudila nakit. Desetak godina kasnije, Braddock od velečasnog Polanskog (Yehuda Efroni) doznaje da je Lin živa i zatočena u Vijetnamu.

To nije sve jer, povrh toga, ona ima i sina (12-godišnjeg Vana; Roland Harrah III). Isprve Braddock metafilmski ne vjeruje u sve to, posebice nategnuti dio sa sinom, ali unatoč tome što priča načelno zvuči kao besmislica, ona ima višeg smisla unutar serijala i šire u kontekstu akcijskog žanra epohe.

Jer, inspiriran stvarnim podacima da je tisuće Amerazijske djece ostalo zatočeno u Vijetnamu, djece američkih vojnika i lokalnih azijskih žena iz miješanih brakova ili veza na koje vijetnamska vlada nije gledala blagonaklono, “Missing In Action III” djeluje kao apologija i nivelira rasizam prethodnih dvaju filmova (svi Vijetnamci su mrski neprijatelji).

Braddock je u “Nestalima u akciji 1&2” podizao američki moral i izvojevao pobjedu u Vijetnamu, odgovarajući potvrdno na Rambovo pitanje “Do we get to win this time?” u “Rambu II”. Radi on to i u “Missing In Action III”, ali ovaj put umjesto sunarodnjačkih vojnika spašava i njihovu vijetnamsku djecu, “miješanu američku kopilad” kako ih naziva novi sadistički negativac, general Quoc (Aki Aleong), koji će, scenaristički manipulativno, ubiti Braddockovu ženu nedugo nakon što se on vrati po nju u staru ratnu zonu te zatočiti njega i sina.

Sadističke igre iz zatočeništva drugog filma nastavljaju se i u trećem, pri čemu ovaj put nema štakora, ali sada je Braddockov sin uključen u tenzičnu i poremećenu psihološku torturu po mjeri Jigsawa. Ako stopala zavezanog Braddocka dodirnu tlo, sačmarica će opaliti hitac ravno u Vana koji je svezan u stolici ispred puške.

Patriotizam je sveprisutan, kao i sadizam, ali više nije toliko jednodimenzionalan, neovisno o tome što “Nestali u akciji III” nagoni na navijanje za neuništivog Braddocka (onako kao što za njega navijaju Amerikanci s druge strane tajlandske granice u finalu) kad izgovara pamtljive “one-linere” tipa “Ne stajem na prste, stajem na vratove” i radi ono što Chuck radi najbolje.

Braddock udara kružnima i “hi-tech” superstrojnicom raznosi ili mitraljira bataljone Quocovih vojnika, pritom se posebno ni ne trudeći izbjegavati njihove metke jer ga oni ionako sami izbjegavaju.  Akcija je uglavnom po “ps-u”, ali već viđena za one koji su gledali prijašnje “Missing In Action” filmove, “Ramba II”, “Komandosa” i “Predatora” (eksplozije drvenih koliba i tornjeva, kamiona itd.), pomalo i demodirana u borilačkom i akcijskom smislu u godini koja je iznjedrila “Krvavi sport”, “Iznad zakona” i, nadasve, “Umri muški”, prije usporediva s vršnjačkim “Crvenim škorpionom” nego “Rambom III”.

Ističe se Braddockov ulet kroz prozor s pucanjem iz kalašnjikova u “slow motionu” i eksplodirajući vojnik-pedofil u usporenom pokretu. Ipak, podzaplet čini “Nestale u akciji III” retroaktivno politički interesantnijim filmom u odnosu na vrijeme kad je obilježio odrastanje generacije osamdesetih. “Missing In Action III” je komad Norrisove akcijske apologije kao što su to “Rambo III” i “Suza boga sunca” za Stallonea i Brucea Willisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 16:00