StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Loši momci‘: Oceanovih 11 iz Zootropole

24. lipnja 2022. - 09:45

Razina animiranih očekivanja svakako je manja za "Loše momke" ("The Bad Guys") u odnosu na "Svjetlosnog". "Loši momci" nemaju povijest u vidu nekog prethodnog serijala, a i iza crtića stoji DreamWorks Animation koji već neko vrijeme nije iznjedrio nešto istinski sjajno na tragu Pixara.

Najbolji DreamWorksovi animirani filmovi u posljednjih pet-šest godina su "Kung Fu Panda 3" i "Kako izdresirati zmaja 3", definitivno iznad "Trolova", "Malog šefa", "Mladog jetija", "Trolova 2" i "Croodsa 2". Sve to je išlo, tj. ide u prilog crtiću "The Bad Guys". Tko god ode u kino na "Loše momke", bio mališ ili veliš, teško da će se razočarati, a lako bi se mogao dobro zabaviti.

FILM: The Bad Guys; animirana krimi komedija; SAD, 2022. REŽIJA: Pierre Perifel GLASOVI: Amar Bukvić, Goran Malus DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ***

Ovaj animirani film nije briljantan, ali je sasvim solidan s povremenim iskricama briljantnosti u animaciji i konceptu. Ako ste se ikad pitali kako bi izgledao spoj crtića "Zootropola" (priča iz svijeta antromofriziranih životinja) i "Oceanovih 11" (koketiranje s pljačkaškim žanrom), upravo ste dobili odgovor.

Protagonisti DreamWorksova htića su lopovi poznati kao "zloglasna petorka" – Vuk, Zmija, Pirana, Morski pas i Tarantula. Svako od njih ima neku svoju specijalnost u pljački, bilo da je džeparoš, obijač sefova, majstor prerušavanja, haker... Vuk i Zmija u uvodnoj sceni nonšalantno pljačkaju banku nakon čega se daju u bijeg pred policijom s ostatkom ekipe.

Vidjeli smo na stotine ovakvih lopovluka, ali ne u animiranoj formi i to "novo ruho" je forte filma koji ne bježi od usporedbe sa serijalom o pljačkaškim avanturama Dannyja Oceana i njegovih partnera, budući da želi da publika na približno isti način navija za Vuka i društvo. Naprotiv, Vuka kao vođu škvadre i Oceana ovog filma uspoređuju s Georgeom Clooneyjem.

"Baš ko pravi Clooney", čujemo u jednom trenutku. U drugom eto rečenice "Nemoj mi izvoditi Clooneyja". Međutim, slijedi "twist". Jer, iako publika očekuje da će "The Bad Guys" biti skoncentriran isključivo na planiranje i izvedbu najveće pljačke Vuka i co., "Sveti gral lopovluka", nakon koje će biti "najveći zločinci ikad", crtić nije samo o tome.

Naime, "loši momci" koji su sinonim za "dobar zločin" ("Možda smo loši, ali smo tako dobri u tome") žele da ih ljudi ne vide samo kao čudovišta, naročito Vuk koji u svakoj priči uvijek ispada "big bad wolf". Preokret nastupa kad Vuk spasi neku staricu da ne padne i ona mu kaže "Ti si baš dobar dečko", nakon čega on zamahne repom poput kućnog psa.

"Biti dobar tako je dobar osjećaj", veli Vuk koji ne nailazi na odobravanje ostatka kompanije, stoga kad ih uhvate u pljački pada plan da će pristati na pripitomljavanje od strane zamorca, Profesora Marmelata, te glumiti dobrotu "prema van" kako bi izbjegli zatvor, ali ostati loši momci u duši.

Znači, doslovno i simbolično vuk u janjećoj koži, što Vuk i postaje kad odjene pidžamu u rehabilitacijske svrhe, ali i obratno. "Loši momci" uče da dobro može postojati ili se pronaći čak i na najgorim mjestima i da ne treba ljude, u ovom slučaju životinje, svoditi na stereotipe i suditi ih po izgledu.

Dobrota čuči u svakome i svatko voli biti voljen i "počeškan", pa i zamahati repom od sreće. Crtić je animacijski živahan s nekoliko kreativnih kadrova (podijeljeni ekrani) pljačkaške i ine akcije te "slapstick" komedije (prirodni instinkti životinja izlaze na površinu), na momente čak i preživahan prema kraju, ali poruka je ono što ga uzdiže iznad prosjeka. Ono što pretvara "The Bad Guys" u "The Good Guys".

Izvorni glasovi

Glasove u originalnoj verziji posudili su Sam Rockwell, Awkwafina, Craig Robinson, Zaazie Betz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 21:54