StoryEditor

OBITELJ ADDAMS + MLADI JETI Čudno, čudovišno, čudesno

9. studenog 2019. - 12:00
Obitelj-Addams-Jeti

"Oni su samo obitelj." - "Obitelj Addams" (2019.)

Iz godine u godinu, američka, svjetska i hrvatska kina se nalaze pod sve većom invazijom animiranih filmova. Na domaćem kinorepertoaru istodobno se prikazuju dva nova animirana hita – "The Addams Family" i "Abominable". Ovo nije samo zlatno doba superjunaka. Živimo i u zlatom dobu crtića.

A započelo je otprilike istovremeno, početkom novog milenija. "Shrek" je bio "Spider-Man" za animirane filmove i inicirao "boom" blockbusterskih crtića, nakon čega su uslijedili "Ledeno doba", "Potraga za Nemom" i drugi megahitovi. Svakim idućim crtićem sve se više mislilo i na roditelje.

Moderni animirani filmovi, kao "Obitelj Addams" i "Everest: Mladi jeti", više nisu samo za klince, premda zadržavaju primarnu funkciju "kids friendly" zabave, osobito u hrvatskim kinima, gdje su mahom sinkronizirani, što je za masovnu obiteljsku gledanost dobitna formula od "Shreka 2" naovamo.

Prvi od ova dva crtića, koji se otvara logom MGM-a, definitivno u kino poziva stariju publiku koja zna zviždukati zaraznu "The Addams Family" temu Vica Mizzyja s pucketanjem prstiju i gledala je igrane filmove (1991., 1993.) Barryja Sonnenfelda s Raulom Juliom, Anjelicom Huston, Christinom Ricci i Christopherom Lloydom u glavnim ulogama.

Mlađim klincima bi makabričan crtić mogao isprve biti i malčice strašan zbog likova i gotičke "hororske" ikonografije, barem dok ne upoznaju likove. Što ih više upoznavaju, skužit će da bi i oni mogli napraviti "check-in" u jedan od tri "Hotela Transilvanija", posebice "frankeinsteinovski" Lurch, ali eto, smjestili su se u jezivu vilu na brdu.

"Strašno, stravično, savršeno", kliču Gomez i Morticija Addams kad otkriju kuću duhova kao iz horor filma koja reži dok ne popije jutarnju kavu (kuća, ne Morticia). Predlažući film za Halloween gledanje, zapisali smo kako bi Tim Burton bio idealan redatelj za animiranu inačicu "Obitelj Addams".

Redateljski duo Conrad Vernon ("Shrek 2", "Čudovišta protiv vanzemaljaca", "Madagaskar 3") i Greg Tiernan ("Sausage Party") sigurno su, uz stare Sonnefeldove filmove, gledali "Predbožićnu noćnu moru", "Mrtvu nevjestu" i "Moje najdraže čudovište" za zagrijavanje i pokupili vizualne utjecaje, samo što su "stop-motion" zamijenili računalnom animacijom.

Da je Burton režirao film, vjerojatno bismo pucketali prstima od sreće. U njegovim rukama "The Addams Family" bi bio nedvojbeno bolji, pa i "osobniji" film budući da on osjeća čudake i čudaštvo, te ih pretvara u nešto čudesno, dok su Vernon i Tiernan ipak samo najamnici u prenošenju istoga na ekran.

Burton bi zapravo oženio Morticiju Addams, a Vernon i Tiernan samo režiraju njezino vjenčanje s Gomezom. "Sada vas proglašavam...", svećenik započne ceremoniju koja biva prekinuta riječju "čudovište" iz usta svjetine naoružane vilama i bakljama, jer Addamsi su "nepoželjni" i nisu "dobrodošli" kao drukčiji pa bježe preko brda s krvavo-crvenim Mjesecom u pozadini.

Zarana se, dakle, izlaže (crno)humorna, vizualna i sadržajna srž crtića koji dinamiku čudovišne obitelji čudaka suprotstavlja "normalnom" svijetu, slaveći (pravo na) individualnost. Dom obitelji Addams je kontrastiran šarenom gradiću naizgled "savršene" vanjštine, smještenom ispod brda, otprilike kao kad Wednesday, animirana crno-bijelo kao Morticia, uzme crveni balon u ruke ili stavi ružičastu ukosnicu prilikom interakcije s "normalnim" svijetom.

Od takvih stvari će se Morticia zacrveniti da joj šišmiš mora popiti krv kako bi nanovo bila crno-bijela i "svoja".    "Addamsovi" opetovano šalju poruke koliko je važno biti svoj, a ne kao netko drugi, te prihvatiti drukčije od sebe koji ne moraju biti "čudovišta" samo zato što su drukčiji.

Pitajte samo Everesta ili mladog Jetija. U tom pravom čudovištu ima više ljudskosti u odnosu na one koji ga prate i žele uloviti nakon što je pobjegao iz njihova zatočenštva u crtiću "Abominable". To je već treći animirani film o mitskom biću u kratkom vremenskom roku nakon "Stopalića" i "Gospodina Linka".

"Everest: Mladi jeti" šalje slične poruke kao "Obitelj Addams" uz čudesniju animaciju i staru dobru "sense of wonder" filmsku magiju. Svatko tko je gledao "E.T.-ja", "Željeznog diva", "Kako izdresirati zmaja" ili "Bumblebeeja" dobro zna što može očekivati od crtića nastala u koprodukciji hollywoodskog DreamWorksa i kineskog Pearl Studija.

Iako nije antologijski kao "E.T.", "Abominable" će ući u povijest bar kao prvi crtić koji je (ko)režirala žena s junakinjom u glavnoj ulozi, a više-manje isporučuje očekivano, ali i znade oduševiti emotivnim i lijepo animiranim scenama koje nadilaze prvoloptašku kalkuliranost po pitanju "merchandisinga" (igračke, plišanci) iznimno dopadljive snježne i nježne beštijice kao nove božićne/rođendanske želje vaših mališana.

Za emocije je zaslužna mlada heroina koja je odlučna vratiti Everesta na, hm, Everest čim shvati da je bezopasan. Ona je violonistica i još uvijek se hrva s očevom smrću pa tugu projicira na žice violine, kao u sceni kad zasvira na krovu s panoramom Šangaja u pozadini.

Nakon što krene u avanturu s Everestom i dvojicom dječaka-susjeda, cura će zasvirati i ispod divovskog kipa Bude u još emotivnijoj sceni ozvučenoj Coldplayevom "Fix You". Savršena animacija i glazba toliko su sinkronizirani da bi crtić bio i bolji lišen "objašnjavačkih" dijaloga i općih mjesta. Samo slike i muzika.

Recimo, kad Everest i mali junaci surfaju niz valove cvijeća na livadi zahvaljujući njegovim čarobnim moćima. Vjerojatno bi jedan takav animirani film od ovog materijala napravio veliki Miyazaki (njemu bi se svidjeli oblaci u obliku dupina), ali režija je dopala duo Jill Culton-Todd Wilderman koji je, pojedinačno, radio na Columbijinoj "Sezoni lova 1&2" i morao je slušati producente za danu priliku.

Ipak, Azija je crtiću u krvi i on objeručke prihvaća lokalnu (kinesku) kulturu kao film "The Farewell" s kojim dijeli neodoljivu "nai nai" (bakica). A Culton i Wilderman nisu radili tipične humoristične ustupke i tako se dodvoravali publici, već su nešto suptilniji i filmofilskiji nastrojeni. Zgodna referencija na trećeg "Indianu Jonesa" humorni je mt. Everest "Mladog jetija".

Zvijezde daju glasove

U izvornoj verziji "Mladog jetija" glasove su, među inima, dali Eddie Izzard i Sarah Paulson, a vokalne uloge u "Obitelj Addams" odigrali su Charlize Theron, Oscar Isaac, Chloe Grace Moretz, Snoop Dogg, Bette Middler, Allison Janney, Martin Short, Catherine O'Hara...

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 14:45