StoryEditor

KAKO IZDRESIRATI ZMAJA 3 Fantazija na raširenim krilima emocija

21. veljače 2019. - 22:01

"Bezubica ima curu!" – "Kako izdresirati zmaja 3" (2019.)

Desetogodišnjem izazovu na Facebooku,tzv. ten year challenge, priključio se i animirani fantazijski serijal "Kako izdresirati zmaja" u režiji Deana DeBloisa ("Lilo i Stitch") i produkciji DreamWorks Animationa ("Shrek", "Madagaskar", "Kung Fu Panda", "Obitelj Croods", "Trolovi"). Sa službene stranice DreamWorksove franšize naveliko se posljednjih dana "šerala" fotografija junaka Štucka i njegova zmaja Bezubice iz njihovog nastupnog crtića (2010.) i novog, ovogodišnjeg nastavka.

I plakati za "How To Train Your Dragon 3" usmjereni su na desetogodišnji protok vremena od prvog do trećeg dijela. "Friendship of a lifetime", stoji natpis na jednome. Na tom plakatu bradati Štucko leti sa Bezubicom iznad površine mora koja u odrazu zrcali njegovu mlađu inačicu iz izvornog "Kako izdresirati zmaja". Doista, prijateljstvo za cijeli život, ali i crtić(i).

Rijetko je neki animirani serijal ovako odrastao sa svojom publikom kao "How To Train Your Dragon" i bio ujednačen u kvaliteti. Zapravo, na pamet samo pada Pixarova "Priča o igračkama" i također DreamWorksov "Kung Fu Panda". Isto tako, rijetko je i neki treći dio animiranog serijala ovako dobar, pače ponajbolji u franšizi, a da se ne zove "Toy Story 3" (u "Kung Fu Pandi" je to ipak dvojka) na čiji će elegični završetak i podsjetiti.

Treći i posljednji dio "Kako izdresirati zmaja" djeluje kao prirodan progres u smislu razvoja likova i priče unaprijed smišljene trilogije, nipošto novčano motiviran nastavak, amenovan box-office uspjehom prethodnika. Na koncu, drugi "How To Train Your Dragon" je u američkim i svjetskim kinima zaradio manje od prvoga, a ovaj serijal ionako nije ni blizu hitoidan poput "Shrekova", ali se uvukao pod kožu kinoposjetiteljima, uključujući domaće.

Najnovijeg "Zmaja" dosad je u hrvatskim kinima vidjelo 83.449 gledatelja, a voli ga i svjetska publika budući da je na međuarodnom tržištu, pred premijeru u Americi, već zaradio 172 milijuna dolara. Ljudi su prepoznali emociju i kvalitetu, a ovo jest nešto najemotivnije i ponajbolje što je DreamWorks proizveo. Odlični izvornik je funkcionirao kao animirani "E.T." o prijateljstvu dječaka i neodoljiva zmaja iz vrste zvane Noćni bijes koji je u glavi nalikovao izvanzemaljskom Stitchu.

Bio je obojan sa "sense of wonder" sentimentom Stevena Spielberga, pa i Jamesa Camerona, osobito prilikom "avatarskih" scena letenja. Tek nešto slabiji drugi dio iz 2014. produbio je to prijateljstvo i govorio o sazrijevanju i nasljedstvu, a treći, o sudbini i slobodi, dovodi Štucka na korak od svijeta odraslih gdje se neke stvari moraju ostaviti iza sebe na putu prema novim horizontima.

Sva tri crtića su, dakle, priče o odrastanju i sazrijevanju njihovih likova. Preneseno s ove strane ekrana, od 2010. do 2019. obitelji su u pravom životu dobile prinove, a njihova djeca u međuvremenu također odrasla pa su klinci koji su gledali "Kako izdresirati zmaja" sada tinejdžeri i mogu voditi mlađu braću/sestre na novi nastavak dragog crtića iz djetinjstva da potencijalno obilježi njihovo djetinjstvo. Metafilmski, zar ne?

Najzreliji nastavak jest najmračniji, ali dovoljno svjetao da ne bude samo crtić za odraslu djecu. Mračnost svakako podcrtava novi negativac, zloglasni lovac na zmajeve Grimel. "Moj poziv je ubijanje zmajeva", kaže Grimel, "nova vrsta neprijatelja". Njegovi zmajevi imaju ubojite repove poput škorpiona i šprcaju zelenu kiselinu kao Alieni. Ipak, dobri zmajevi su iznimno živopisno oslikane fantastične zvijeri (i gdje ih naći), posebice oni pronađeni u Skrivenom svijetu.

Za njim sudbinski traga Štucko kojemu je otac kao djetetu govorio o pradomu svih zmajeva, tajnoj zemlji na kraju svijeta gdje zmajevi žive u miru. Kad Štucko i Astrid posjete Skriveni svijet koji se otvara iza vodopada, DeBois se potrudio da nadmaši fluorescentni kolorit Pandore iz "Avatara". Fotorealistična animacija izvan ovog svijeta uposlena je i u scenama zračnih bitki sa zmajevima koji bljuju vatru.

Napokon, tu je, kao "yin-yang" protuteža mraku, još jedan Noćni bijes, bijela ženka u koju će se Bezubica bezglavo zaljubiti. "Svijetli bijes", smišlja nadimak Štuckova djevojka Astrid. Jedna od najljepših scena crtića tiče se Bezubičina udvaranja Svijetlom bijesu na plaži, dok sve to sa strane promatra Štucko dajući neverbalne savjete prijatelju, istovremeno sretan zbog njega, ali i zabrinut što bi ga mogao napustiti, iako se i njegova romansa s Astrid nastavlja i logično vodi prema braku kralja i kraljice.

U nekoliko navrata crtić se žarko želi dopasti svim gledateljima na primjeru komičnih sporednih likova među ljudima i zmajevima s "hit-and-miss" humorom i "nisu li (pre)slatki?" animacijom. No, u odnosu Noćnog i Svijetlog bijesa "How To Train Your Dragon 3" djeluje nekako baš iskreno, posebice kad se sa zaljubljivanja vrati na prijateljstvo jednog zmaja i mladića koji su došli do točke rastanka u životu.

Oproštaj od najboljeg prijatelja iz djetinjstva nije lagan i u tom segmentu posljednje poglavlje DreamWorksova serijala biva na momente prilično kontemplativno nudeći neminovan i emotivan zaključak, po uzoru na "Priču o igračkama 3", premda ne i onako razoran. DreamWorks je, svakako, kao nikad prije prisvojio Pixarov/Disneyjev sentiment i raširio krila emocija za posljednje (?) zbogom omiljenih likova.

Šansa za četvrti dio

S obzirom da ove godine u kina izlazi "Priča o igračkama 4", iako je treći dio iz 2010. slovio kao posljednji, ne znači da u dogledno vrijeme nećemo gledati i "Kako izdresirati zmaja 4".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 19:09