StoryEditor

ZOOTROPOLA + KUNG FU PANDA 3 Zdrave porcije animacije

19. ožujka 2016. - 09:36
'ZOOTROPOLA' film

“Ne možeš praznog želuca spašavati svijet.“ - “Kung Fu Panda 3“ (2016.)

Jedva da se kasnosiječanjski uspjeh DreamWorksove “Kung Fu Pande 3“ slegao, američke i svjetske kinoblagajne na samom startu ožujka razvalila je “Zootropola“ u produkciji Walt Disney Picturesa. Disneyjev animirani film našao se, evo, drugi tjedan zaredom na vrhu gledanosti u Americi, baš kao DreamWorksov krajem siječnja i početkom veljače. Lijepo je vidjeti da jedan crtić doda box-office štafetu drugome i pogura ga da postigne još veće brojke.

Publika je odlično reagirala na “Zootopiju“ (izvorni naslov) privučena svježom pričom postavljenom u svijet antropomorfnih životinja, bez određenih repeticija kakve nude daljnji nastavci popularnih serijala. DreamWorks je, recimo, donekle razočarao publiku s trećim i četvrtim “Shrekom“ te “Madagaskarom 3“, koji mjestimice ostavljaju dojam da su nastali kako bi pospješili prodaju igračaka ili artikala s motivima omiljenih likova, pa su roditelji valjda postali oprezni kad vide broj veći od dva u naslovu nekog njihova crtića.

“Kung Fu Panda 3“ ne kreće tom “zdrpi i briši“ rutom, štoviše u njegovo je stvaranje uložena iskrena ljubav kao u prethodnike čije prekrasne živopisne animacijske tehnike, teme i motive ne ponavlja, nego produbljuje, od megamiksa japanske ručne i hollywoodske računalne animacije do vrijednosti obitelji kad Po upozna davno izgubljena oca (“kao da gledaš u debelo ogledalo“). Sada Zmajski borac Po mora poput superheroja naučiti da “s velikim moćima dolaze velike odgovornosti“ kad svijetu zaprijeti negativac Kai, vrhovni ratnik Kine željan oduzeti “chi“ svim kung fu majstorima. Unutarnje propitivanje skromnog junaka u vezi svog potencijala i njegovo (samo)otkriće s kojim će napraviti puni krug i od učenika postati učitelj, “pravi majstor za chi“, tiču se poruke o pretvaranju “sebe u sebe“, tj. unaprijeđenju vlastitih vrlina, bilo da je to rolanje ili pljucanje knedli.

Finalna bitka Poa i sela pandi protiv Kaija i zombija od žada, animirani odgovor na “Sedam samuraja“, fluidno je koreografirana i dječje maštovita, osobito kad se borba preseli u carstvo duhova. Konačni plus “Kung Fu Pandi 3“ pišemo zbog samosvijesti u vezi “merchandisinga“. U jednoj sceni simpatični Po se pod kupkom, poput razdraganog djeteta, igra s akcijskom figuricom Kung Fu Pande i rekreira svoju borbu protiv Snježnog leoparda iz prvog filma, a njegov otac pohvalit će se da je na štandu u sinovu selu kupio šalicu sa sinovim likom.

I linija figurica inspirirana likovima “Zootropole“ već je na tržištu, od zekolike policajke Hoplić do lisca Nikole Divljana, premda se s njima nitko u crtiću ne igra. Prerano je za to, ali ne znači da neće u nekom nastavku, kad budu naveliko poznati kao popkulturne figure na tragu Poa. Dotad, umjesto Pandine dječje igre, “Zootopia“ na samom početku nudi (školski) igrokaz koji predstavlja junakinju i postavlja priču/ton animiranog filma. “Svijet je bio podijeljen na okrutne grabežljivce i lovine“, pripovijeda Hoplićka na sceni dok je predator grabi i ona fingira stradavanje s konfetima krvi, prije nego istakne kako suprotstavljene životinje sada žive zajedno u harmoniji u megalopolisu iz naslova crtića, gdje “možeš biti što želiš“.

Za razliku od “Kung Fu Pande 3“, “Zootropola“ nije za najmlađe okice koje bi se mogle prekrivati od bojazni u intenzivnim prizorima fizičkih ili psihičkih trauma iz djetinjstva za Hoplićku (kandžom je porezao “smrtni neprijatelj“ lisac) ili Divljana (ponižen i izopćen iz društva samo zbog svoje vrste), da ne spominjemo trenutke kad pobješnjele životinje iskeženih zubi iznenada iskoče iz tame. Mračnije tonove crtića osvjetljuju šarene teksture Zootropole najbolje dočarane kroz prozor vlaka kojim dolazi Hoplićka, spektakularne akcijske scene poput one u Mišogradu s “divovskom“ zečicom, te gegovi vezani za usporenog ljenjivca zaposlenog u birokraciji.

Vizualni vokabular filma blizak je “Metropolisu“ i “Blade Runneru“, a filmofiliju podcrtavaju “don corleonovski“ vođa mafije i “noirovski“ podzaplet vezan za vladinu zavjeru koju istražuje “buddy“ par Hoplić-Divljan u maniri “48 sati“ i “Tko je smjestio Zeki Rogeru“. Divljan će čak naglas primijetiti kako je Hoplićka dobila “48 sati“ da riješi slučaj. Samosvjesnost je, dakle, odlika i “Zootopije“, makar nešto drukčijeg tipa u odnosu na “Kung Fu Pandu 3“. “Život nije neki veseli crtić u kojem otpjevaš pjesmicu i svi se tvoji snovi ispune“, uvjerava zečicu šef policije, bivol Bogo. “Zootropola“ ne ide u ekstrem da Hoplićka neće doživjeti ispunjenje svojih snova i od obične “parkiruše“ (policajka za parkirne kazne) postati prava detektivka, no ovaj je crtić prilagodljiviji odraslijoj publici. Ne viđamo svaki dan animirani film s rasnom, etničkom i inom alegorijom na naš (stvarni) svijet obojen predrasudama i netrpeljivošću, kamoli likove vukova u ovčjim runima koji izazivaju agresiju kod predatorske svjetine za vlastitim političkim ciljevima.

Zatvaranje i širenje franšize

“Uskoro širimo franšizu“, kaže netko u “Kung Fu Pandi 3“, no prema svemu sudeći ovo je finalno druženje sa simpatičnim junakom ako bi se već možda mogao snimiti solo crtić o Tigrici. Odnosno, film je završen s Pandinim kompletiranjem jina i janga, budućnosti i prošlost kung fua, tako da se čini kao smisleno kraj trilogije i svaki novi nastavak bi pretvorio “Kung Fu Pandu“ u “Shreka“ ili “Madagaskar“, što bi ruiniralo njegov status kvalitativno najujednačenijeg DreamWorksova serijala (Po je dobio tu čast da na samom početku trojke upeca logo kompanije). Dvojka se napose izdvaja animacijskom superiornošću, no i trojka je zaigrana, od ispresijecanih podijeljenih ekrana do savršeno oslikanog “flashbacka“ u povijest negativca. “Zootropola“ je na trenutke “pixarovski“ vizualno ispeglan animirani blockbuster, no autori crtića više su pažnje usmjerili na podtekst od spektakla, vezan za zaostale stavove prema lisicama, manjom sklada u megalopolisu napučenom svim vrstama životinja i grabežljivcima koji po “defaultu“, kao, moraju podivljati zbog svoje prirode. S obzirom na silan uspjeh filma, veći i od “Kung Fu Pande 3“, nije isključeno da u dogledno vrijeme vidimo “Zootopiju 2“, a ako do nastavka dođe, nadamo se da će mu Disney pristupiti smisleno kao u slučaju “Kung Fu Pande“ ili “Toy Storyja“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2022 13:07