StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

TROLOVI: SVJETSKA TURNEJA Pozitivno ‘trolanje‘

30. listopada 2020. - 17:45

"Svijet u kojem svi izgledamo isto nije harmonija." – "Trolovi: Svjetska turneja" (2020.)

"Eno iiiiih", vrisnulo je od sreće jedno dijete u kinu proteklog vikenda na pretpremijernoj projekciji crtića "Trolls: World Tour" kad su se u kadru pojavili animirani likovi, nekoć princeza, sada kraljica Lala, sivkasti Granko i ekipa.

Klinka je očito upoznata s Trolovima i zasigurno poznaje priču prvog filma koju će u solidnom nastavku, po uzoru na snjegovića Olafa u "Frozenu II", ukratko iznijeti Oblačić (Cloud Guy) prije nego što Daft Punk na trolovskom techno partyju zapjeva "One More Time" i najavi još jedno druženje s omiljenim likovima.

FILM: Trolls: World Tour; animirani; SAD, 2020. REŽIJA: Walt Dohrn i David P. Smith GLASOVI: Renata Sabljak, Pavao Fabijan Medvešek DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: *** ½

Od prvog hit-crtića iz 2016. Trolovi su se zavukli u srce klinaca i kućanstva njihovih roditelja, jednako vješto kao što se u uho uvukla zarazna stvar Justina Timberlakea "Can't Stop The Feeling" s pjevno-plesnim refrenom "Just dance, dance, dance", nominirana za Oscara, koja je sada i sama dobila nastavak "Just Sing".

Da zaustavite prosječnog klinca na ulici i pitate za omiljeni crtić novog milenija, "Trolovi" vjerojatno ne bi puno zaostajali za "Snježnim kraljevstvom", "Shrekom", "Ledenim dobom", "Gruom", "Kung fu Pandom" ili "Kako izdresirati zmaja", a njihovi su likovi sad već sigurno nadaleko prepoznatljivi gotovo kao Munjeviti Jurić, Nemo ili (možda najbolja "grupna" usporedba) Malci.

Studio Universal Pictures toga je postao svjestan i zato je snimio nastavak koji je slovio za jedan od najočekivanijih animiranih blockbustera godine. Međutim, dogodila se korona i poremetila travanjsku kinodistribuciju filma. Universal je brže-bolje prebacio "Trolls: World Tour" na VOD ("video-on-demand") i ostavio kinodistribuciju za jesen tamo gdje kina budu otvorena.

"Trolovi: Svjetska turneja" postali su VOD hit kao prvi veći blocbuster godine prebačen "online", prije "Greyhounda" i "Mulan". Baratalo se ciframa od 100 milijuna dolara zarade na VOD-u u prva tri tjedna, ali konačni utržak nije poznat, dok je originalni film ostvario promet od 153 milijuna dolara u američkim kinima i ukupno 346 milijuna u svjetskima.

Potpisnik ovih redaka nije htio gledati "Trolove" na VOD-u, "online", kamo caruju internet trolovi. Čuvao se za kino znajući da će crtić kad-tad doći, a drago mu je da nije jedini. Pretpremijerne vikend-projekcije crtića privukle su roditelje i klince koji znaju da je kino najveći zakon za filmove.

"Trolls 2" pita veliki, najveći ekran svom silinom boja i vizualnim spektaklom. "Kako lipooo", uzviknulo je ono dijete s početka teksta kad su Lala, Granko i društvo krenuli na put kroz Trololand i kamera prikazala svijet izvan svijeta viđena u prethodniku. Naime, animirani protagonisti doznaju da nisu sami i postoji drugi svijet, bolje reći svjetovi/kraljevstva, s drukčijim Trolovima.

Svjetova je šest, koliko i stilova glazbe po kojima su trolovska plemena nazvana sukladno njihovom muzičkom ukusu – (hard) rock, techno, klasika, country, funk i pop kojemu pripadaju izvorni Trolovi. Naši pop Trolovi se njišu u ritmu "Girl Just Wanna Have Fun" Cyndi Lauper ("Trolls Wanna Have Good Time"), technjaci plešu na Daft Punk, dugokosi, tetovirani hard rokeri "petaju" rogove i sviraju zračne gitare na Scorpionse i "Rock You Like a Hurricane"...

Međutim, kraljica hard rock kraljevstva Roxy želi pokoriti ostale svjetove Trolova, oduzimajući im matičnu glazbenu žicu za svoju metalsku gitaru."Kad skupim svih šest žica i zasviram akord moći, rock će ujediniti svijet", prijeti Roxy. "Moramo čuvati našu pop žicu", kaže Lala i odluči spriječiti Roxy kretanjem do ostalih kraljevstava prije nego što ih ona osvoji, kao što je osvojila techno svijet i svijet klasične glazbe.

Svaki svijet je drukčije animirano stiliziran i obojan, a kraljevstvo klasičara, Simfonija grad, napose je sjajno vizualizirano u crtiću koji se uvlači u oko kao što se pop-glazba uvuče u uho. Prethodnik je, zapisao je vaš kritičar 2018., bio "možda i najraskošnije animiran DreamWorksov crtić u smislu raznolikosti i neobičnosti tehnika izuzetnog umjetničkog dojma", a nastavak je još raskošniji, šareniji, sve.

Šećerna vata, konci, gline, pamuk, šljokice, konfeti, prah... uposleni su najmodernijom računalnom animacijom koja na momente izgleda kao "stop-motion" s potpisom Aardmana ("Wallace i Gromit", "Pirati! Banda nepoželjnih", "Janko Strižić") ili Laike ("Koralina i tajna ogledala", "Kubo i čarobni mač", "Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom"). "Stop-motion" u tisuću eksplodirajućih boja i reflektirajućih čestica, može se dodati.

Pred nama je valjda najšareniji (animirani) film svih vremena, zaraznog hiper kolora, hiperaktivne "glitterske" animacije i raznolike palete boja, kao da je nastao u tvornici bombona, balona, šljokica ili konfeta. "Trolovi 2" su nešto najbliže što klinci mogu doći dućanu sa "Skittles" ili "M&M's" bombonima, a da ne kušaju slatkiše i dobiju šećernu groznicu ili da urone u pijesak šljokica a da roditelji ne provedu par sati skidajući svjetlucavi prah s njihove odjeće.

Vizualno zaigranom crtiću baš nekako odgovaraju projekcije u šarenoj "Kids" dvorani s igraonicom u splitskom "CineStaru Joker" i svakako je pogodniji za klince nego njihove roditelje koji, svejedno, mogu naći nešto "zrelije" za sebe (sprdanje s glazbenim žanrovima) ili barem guštati u "juke-box" mentalitetu mjuzikla, dječjeg odgovora na "Mamma Mia" u formi poziva na ples do najbližeg kino "plesnjaka".

Odgovara "Trollsima 2" i sva ta boja u kadru. Boja je neraskidivo povezana s "United Colors of Benetton" porukom crtića. Treba nam raznolikih boja, glazbe, filmova itd., jer "svijet u kojem svi izgledamo isto nije harmonija" i "Trol je Trol, ali razlike jesu bitne". Boje, simbolično, trebaju ujedinjavati, a ne udaljavati svijet, kao što ga može ujediniti glazba i film.

Zašto simbolično? Zato što je svijet 2020. izgubio boju kao nikad prije. Bezbojan je ili, ajde, siv, kao svijet u završnici crtića, kad hard rockerica Roxy oduzme svu glazbu. Jedan "korporativni" animirani blockbuster, koji je nesumnjivo nastao i da pospješi prodaju "mercha" (nova linija igračaka itd.), šalje poruku o potrebi za diverzitetom i prihvaćanjem drukčijih Trolova ili ljudi, vjera, glazbenih i filmskih ukusa, kultura.

Radi to manje nametljivo u odnosu na neke filmove i stiže u pravo vrijeme, kad je koronski svijet podijeljen i tjeskoban, prepun negativnog "trolanja", a ljudi kao da su "prestali jedni drugima tolerirati glazbu" – prisiljeni na međusobno otuđenje, tj. socijalnu distanciju i izolaciju, strahuju od drukčijih od sebe, što se s odraslih automatski seli na djecu. Klinci, ali i njihovi roditelji, zaslužili su pozitivu i sreću kakvu pokreće "najsretniji (animirani) film ikad". Zaslužili su malo pozitivnog "trolanja".

Ozzy Osbourne kao rock kralj

Sinkronizacija je odlična, premda bi bilo dobro da u kinima igra i izvorna verzija crtića s glasovima Anne Kendrick, Justina Timberlakea, Sama Rockwella..., ali i Ozzyja Osbournea u vokalnoj ulozi Roxyna oca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 03:34