StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Kolonija‘: Kolonizatorica, majka, kraljica

26. rujna 2021. - 19:00

"Sci-fi" žanr podijeljen je na dvije frakcije – visokobudžetni i niskobužetni filmovi. Jedno vrijeme je znanstvenom fantastikom mahom vladala samo prva frakcija. Od kraja sedamdesetih, "Star Warsa" i "Aliena", pa do kraja devedesetih, "Terminatora 2" i "Matrixa", prednjačili su proračunski izdašni SF filmovi.

Prije tog razdoblja takoreći su samo "Odiseja u svemiru" i "Planet majmuna" bili budžetiranija. Međutim, u novome mileniju mali ili manji SF-ovi u stopu prate velike. Dogodilo se to 2009., kad su iz sjene megaspektakla "Avatar" izišli "Distrikt 9" i "Mjesec".

FILM: Tides/The Colony; SF triler; Njemačka/Švicarska, 2021. REŽIJA: Tim Fehlbaum ULOGE: Nora Arnezeder, Sarah-Sofie Boussnina DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ***

U sljedećoj dekadi, 2010-ima, "low(er) budget" znanstvena fantastika nije posustajala s filmovima a la "Predodređenje", "Ispod kože", "Čudovišta", "Sigurnost nije garantirana", "Signal", "Ex Machina", "Misija: Duboki svemir", "Uništenje"...

Svaki od njih bio je alternativa skupim blockbusterima kao što su novi "Tronovi", "Planeti majmuna", "Ratovi zvijezda" i "Terminatori", "Zemlja: Novi početak", "Interstellar", "Na rubu budućnosti", "Blade Runner 2049", "Alita" ili "Ad Astra".

Da bi se slična situacija mogla nastaviti i u desetljeću pred nama, najavljuje još jedan mali SF koji je upravo stigao na kinorepertoar – postapokaliptična "Kolonija". Pristojno solidni film švicarskog redatelja i koscenarista Tima Fehlbauma izvorno je tajanstvenije naslovljen "Tides" ("Plime"), a za američko i australsko tržište preimenovan u "The Colony", nakon čega je tako preveden kod nas i u nekim drugim europskim zemljama.

Naslov zove u sjećanje postapokaliptični SF "Kolonija" iz 2013. godine s Laurenceom Fishburneom i Billom Paxtonom u glavnim ulogama. "Tides" je imao premijeru zimus na Berlinaleu, dakle krajnje neobično za jedan žanrovski film, ali moguće kako je tome kumovalo to da je nastao u njemačko-švicarskoj koprodukciji, pa makar ga producirao blockbuster-maher s hollywoodskom adresom Roland Emmerich.

"Kolonija" je sitan SF u usporedbi s Emmerichovim krupnim "sci-fi" i katastrofičnim spektaklima ("Zvjezdana vrata", "Dan nezavisnosti", "2012", "Dan nezavisnosti 2"), no njegove su ideje krupne i aktualne danas kad je čovječanstvo došlo na korak od apokalipse s pandemijom i klimom, a znanstvenici istražuju nastanjive planete, kamo će, dođe li do najcrnjeg scenarija, najprije poći bogati. Apokalipsa se i obistinila u ovom filmu.

Klimatske promjene, pandemija, ratovi. To su prve apokaliptične riječi ispisane u uvodnom natpisu koji ukratko ispisuje globalnu katastrofu. Zbog toga je Zemlja postala nenastanjiva i vladajuće elite odletjele su na planet Kepler 209. Dvije generacije kasnije, utopija Keplera 209 postala je distopija Cuaronove "Djece čovječanstva".

Ljudska rasa na Kepleru 209 izgubila je sposobnost prokreacije iz neodređenog razloga. Da se spasi civilizacija, letjelice s astronautima šalju se natrag na Zemlju, gdje su uvjeti za razmnožavanje potencijalno bolji u odnosu na Kepler 209. Možda su se u međuvremenu poboljšali i uvjeti za život pa je Zemlja nanovo naseljiva.

Znači, Zemlja kao novi-stari početak u inverziji Nolanova "Interstellara", samo bez "nolanovskih" temporalnih začkoljica. Prva misija, nazvana "Ulysses", bila je netragom izgubljena nedugo nakon slijetanja. Na redu je "Ulysses 2", ali i druga letjelica se skršila.

Preživjelih je dvoje, jedna žena po imenu Blake (Nora Arnezeder) i jedan muškarac, Tucker (Sope Dirisu). Blake i Tucker imaju što vidjeti kad iziđu iz kapsule. Zemlja je nalik našem planetu u vizionarskom "Vodenom svijetu" Kevina Reynoldsa, još jednom filmu utjecajnom za Fehlbaumovu viziju.

Plima je uništila gradove, a svako toliko se povlači i nastupa oseka, pretvarajući krajobraz u beskrajnu pješčanu plažu, pustopoljinu od blatnjava pijeska, sa zrakom prekrivenim maglom i morskom soli. Zamislite Bačvice (na "n-tu") dok oseka očekuje plimu i otprilike imate Zemlju u ovom filmu, oslikano vizualno pogođenim sivim koloritom i fotografijom/kamerom utopljenom u panoramski snimljen okoliš, suštom suprotnosti svijetlim (bijelim) flešbek kadrovima s Keplera 209.

"Ulysses 2" je aterirao na Zemlju baš kad je oseka, šest sati prije nove plime. Došljaci će otkriti i da nisu sami. Jer, preostali (siromašni) ljudi na Zemlji, koje su bogataši ostavili iza sebe, nisu posve izumrli, naprotiv razmnožavaju se i preživljavaju u kolonijama, točnije na plutajućim selima a la "Waterworld" ili ruzinavim (nasukanim) tankerima, kakve smo vidjeli i u Villeneuveovu nastavku Scottova "Istrebljivača".

I u starom svijetu ponovno je došlo do stare podjele među staležima i izrabljivanja, što će Blake shvatiti kad upozna pripadnike prve grupe, inferiornije onoj u tankerima koju predvodi Gibson u izvedbi Iaina Glena, znanog po serijalu "Resident Evil" i seriji "Igra prijestolja".

Maila (Bella Bading), njezina samohrana majka Narvik (Sarah-Sofie Boussnina) i njima slični "surrvivors" s dronjcima i neurednom kosom izgledaju tako da se mogu preseliti ne samo na set "Vodenog svijeta", već i Millerova "Pobješnjelog Maxa". "The Colony" nije posve originalan SF i pun je žanrovskih pozajmica, evidentno kako radnja ide dalje i tipologija postaje vidljivija.

Fehlbaumu, svejedno, polazi za rukom stvoriti vlastiti postapokaliptični svijet na čvrstim temeljima slavnijih prethodnika, dati nešto svoje i biti manje generičan, naročito u usporedbi s njegovim kolegom Romainom Quirotom u recentnom francuskom SF-u "Paulovo posljednje putovanje".

Uz ekološki podtekst, vrlo je zanimljiv kolonizacijski i majčinski/obiteljski. Narvink i njezina kolonija preživjelih razvili su vlastiti jezik, stoga Blake u interakciji s njima djeluje poput svojedobnih kolonizatora-konkvistadora na američkom tlu. Ipak, Blake je naizgledna mesijanska heroina filma, kao što je to bio Mad Max u drugom dijelu serijala, a njezin primarni motiv za dolazak na Zemlju bio je otkriti što joj se dogodilo s ocem (Sebastian Roché) iz neuspjele "Ulysses 1" misije.

S vremenom će se Blake, po uzoru na Ripley u Cameronovim "Aliensima", prometnuti u akcijsku junakinju probuđena majčinskog instinkta kad bude spašavala zatočenu Mailu, neovisno o tome što je prethodno prilično nesigurno uzela jednu bebu u ruke. No, redatelj tu ubacuje subverziju. Naime, Blake je, naknadno, uputila neočekivano čeznutljiv pogled prema Narvik... Pogled za neki novi-novi Zemljin obiteljski početak?

Nova akcijska heroina?

Nora Arnezeder je nedavno viđena u zombi akciji "Vojska mrtvih", a nakon ovog filma mogla bi se profilirati kao nova akcijska heroina.

item - id = 1130504
related id = 0 -> 1145461
related id = 1 -> 1145045
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 03:29