StoryEditor

DISTRIKT 9: Okrug gornji

Piše PSD.
1. listopada 2009. - 13:59

Film: DISTRICT 9; SF akcija; SAD/Južna Afrika, 2009.
Režija: Neill Blomkamp
Uloge: Sharlto Copley, Jason Cope
Distribucija: Continental
Ocjena: *****

Golemi svemirski brod natkriva nebo nad nekima od američkih gradova. To su obično New York, Los Angeles ili Washington. Izvanzemaljci će ih razoriti do temelja u seriji spektakularnih prizora (“Dan nezavisnosti”, “Dan kad se Zemlja zaustavila”). Nekad, a to je prilično rijetko, budu oni i dobre volje.

U tom slučaju letjelicu im znade obasjati “svjetlost i nebeska glazba” (“Bliski susreti treće vrste”, “E.T.”)... Procedura vam je vjerojatno poznata.

No, zamislite sad nešto sasvim drukčije. U filmu “Distrikt 9”, redatelja Neilla Blomkampa i producenta Petera Jacksona, alieni nisu sletjeli u Ameriku, niti im je krajnji cilj masivno pustošenje našeg malog planeta. Zaustavili su se poviše Johannesburga i samo se žele vratiti kući, premda ne izgovaraju eksplicitno ono “E.T. go home”.

A iako im pothranjena, gruba fizionomija dijelom sliči Predatorovoj, u kombinaciji s kukcima iz “Svemirskih vojnika”, zbog čega ih ljudi pogrdno zovu “škampi”, razlikuju se od svih prijašnjih svemiraca koji su aterirali na Zemlju.

Alieni “Distrikta 9” zapravo su ilegalni emigranti, slučajni namjernici sa kojima zemaljske vlasti postupaju gore nego s “nižim rasama” ili nekim etničkim manjinama, jer “nisu čak ni s istoga planeta”, reći će, pazi sad, jedan crnac.

Zato žive u neljudskim, pardon neizvanzemaljskim uvjetima, u Distriktu 9, svojevrsnom izbjegličkom kampu, po siromaštvu, prljavštini, neredu i nasilju nalik brazilskim favelama ili indijskim slumovima.

Tamo ih je smjestila vlada Južne Afrike, zemlje apartheida, a kad ih odluče (silom) preseliti u novi okrug, izvanzemaljci će im pokazati zube.

U tom trenutku Blomkampov film možda postaje megamiks akcije i horora, ponajprije horora od užasa preobražaja i truleži ljudskog tijela na što bi jedan Cronenberg bio ponosan, ali i “District 9” se, poput njegovih aliena, još uvijek razlikuje od svih SF-ova u ovoj dekadi i šire.

Oblikovno, s budžetom od 30 milijuna dolara Blomkamp uspješno oponaša “low budget” dokumentarizam, s kamerom iz ruke i arhivskim snimkama.

Značenjski je, pak, još dojmljiviji. Film je ubojita kritika suvremena društva, metafora rasizma i ksenofobije, stvarnih problema u kojima grca Južna Afrika, ali i čitav planet. Najkraće, “District 9” je gornji dom SF-a u novome mileniju.

item - id = 69630
related id = 0 -> 266728
related id = 1 -> 265166
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2021 21:40