StoryEditor
Film & TV10 DANA MEDITERANA

Gužva će biti manja, kvaliteta filmova ista: FMFS otkrio plan i program za post-koronsko 13. izdanje, od kapaciteta kina do fešti iza projekcija

Piše Marko Njegić
16. lipnja 2020. - 18:24
Saša Burić/Cropix

Hrvatskom premijerom filma "Mater" Jure Pavlovića započet će 13. izdanje FMFS-a. Tempiran za otvaranje 2. srpnja, FMFS će biti prvi post-koronski filmski festival u Hrvatskoj i jedan od prvih u Europi i svijetu koji će filmove prikazivati na velikom platnu pred publikom, ne "online".

Sukladno tome, a i preporukama HZJZ-a, FMFS-ovci napominju kako je kapacitet ljetnog kina "Bačvice" smanjen zbog propisanog razmaka između sjedala, no više osoba koje zajedno stignu u kino moći će sjediti zajedno jer sjedala nisu numerirana.

Također, kako bi se izbjegle gužve na ulazu, kino će svaki dan biti otvoreno 60 minuta prije početka projekcije, a umjesto fešti nakon filma, predviđena su druženja uz glazbu i piće, te "Ćakulu posli" s protagonistima prikazanih filmova. Ova druženja, ističe se, bit će otvorena samo za gledatelje s ulaznicom koji su tog dana bili na projekcijama u ljetnom kinu "Bačvice" ili Domu mladih.

A gledatelji će moći vidjeti niz premijernih naslova selektiranih sa svjetskih festivala. Ističe se tuniski film "Sin", nagrađen za najboljega glavnoga glumca na Veneciji, odakle stiže i talijanski "Sole". Još jedan talijanski uradak, "Mračne priče", dolazi iz Berlina gdje je osvojiio Srebrnog medvjeda za scenarij, a FMFS-ovci ga najavljuju kao film "prave mediteransku atmosfere".

Sa Sundancea je FMFS osigurao premijeru jednog od njegovih laureata "Yalda, noć oprosta", francuski film "utemeljen na stvarnoj iranskoj TV emisiji u kojoj se odlučuje o životu ili smrti", s Rotterdama, pak, "vizualno fantastični" portugalski "Mosquito", a s Toronta još jedan film iz Francuske – "Nas dvije".

Program "Druga strana Mediterana", fokusiran na kinematografije Južne Amerike, bit će u znaku meksičkog filma "Bez posebnih obilježja", osvajača nagrade publike Sundancea, zatim gvatemalske drame s elementima horora, nagrađene od žirija kritičara na Veneciji, te argentinskog kinohita "Pljačka stoljeća".

"Ješke", program s kratkim hrvatskim filmovima, otvara "Njemački inat" Silve Ćapin, nastao na FMFS radionici 2018., a tu su i "Arka" Natka Stipaničeva, "Porvenir" Renate Poljak, "Santa Cruz/Cruise" Igora Jelinovića, "Sedra" Judite Gamulin, "Kućica" Jakova Nole, "Tina" Dubravke Turić, "Sigurno mrtvi" Ivana Grgura i "Druker" Rina Barbira.

FMFS-ovci su najavili i besplatno kino na platou ispred Doma mladih, rezervirano za konkurenciju filmova srednjeg metra Višnje Skorin, Gorana Devića i Renate Lučić, ali i kratkometražni međunarodni program koji otvara "Nimic" Yorgosa Lanthimosa.

– Zahvalio bih svima koji nas podržavaju i koji su uz nas cijelo ovo vrijeme. Kada smo prije dvije godine bili u "ludnici" zbog situacije s Ljetnim kinom "Bačvice" mislili smo da ne može luđe od toga, ali evo može. Zato nam puno znači podrška i nestrpljenje publike, podrška Grada Splita i HAVC-a, koji su unatoč financijskoj krizi uz FMFS, kao i većina naših sponzora, partnera i predstavnika medija.

Bit će izazov ovakav manji festival i bez jako velike gužve, koja mu ipak daje jednu draž, ali vas uvjeravam da će se program, kvaliteta filmova i gosti koji nam dolaze pobrinuti da onaj duh i energija FMFS-a ostanu isti kao i ranijih godina. Presretan sam što napokon na Festivalu imamo i premijeru domaćeg dugometražnog filma, ali i što među "Ješkama" gotovo polovicu filmova gledamo premijerno – izjavio nam je direktor Alen Munitić.

Autentični dalmatinski film: ‘Mater‘ na FMFS-u prije Pule

Jako mi je drago da će ovaj film imati hrvatsku premijeru u Dalmaciji jer je to jedan autentični dalmatinski film koji u sebi ima sve karakteristike Dalmacije: od "grezog" humora koji se u Dalmaciji pojavljuje i u najtežim situacijama, osebujnih likova i specifičnog mentaliteta.

Pošto je ove godine situacija jako specifična i FMFS je ove godine jako blizu Puli, mislimo da će projekcija na FMFS-u pomoći da se proširi neki "buzz" oko filma prije same svečane premijere u Puli, a odmah nakon Pulskog filmskog festivala zajedno s Kino Mediteran planiramo filmsku turneju po ljetnim kinima. Tako da će uskoro biti prilike da "Mater" dođe do šire publike – kazao nam je Jure Pavlović.

#FMFS#FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT#JURE PAVLOVIĆ

Izdvojeno

04. srpanj 2020 19:54