StoryEditor
Film & TVNEMAMO SREĆE

EU Oscar ne voli ‘Mater‘: EFA objavila nominacije za najbolji debitanski film, ali među nominiranima, nažalost, nema kvalitetnog debija Jure Pavlovića

Piše Marko Njegić
9. listopada 2020. - 11:19

Europska filmska akademija objavila je listu nominacija za najbolji debitantski film, odnosno priznanje European Discovery 2020 – Prix FIPRESCI koje se dodjeljuje za prvi cjelovečernjak, a ove godine će se uručiti na 33. dodjeli EFA-inih nagrada zakazanoj za 12. prosinca.

O nominacijama za debitantskog EU Oscara odlučio je odbor sastavljen od članova EFA-e Valérie Delpierre (Španjolska) i Anite Juke (Hrvatska), selektora Tjedna kritike na Mostri Gione A. Nazzara (Italija), te filmskih kritičara Marte Balage (Finska/Poljska), Andreija Plakhova (Rusija) i Frédérica Ponsarda (Francuska) kao predstavnika FIPRESCI-ja.

Nominirani su talijansko-poljski "Sole" Carla Sironija, prikazan na FMFS-u, nizozemski "Instinct" Haline Reijn s Carice van Houten u glavnoj ulozi ("Crna knjiga", "Igra prijestolja"), francuski "Gagarine" dua Fanny Liatard-Jérémy Trouilh, litvanski “Isaac” Jurgisa Matulevičiusa, francusko-belgijsko-luksemburški “Jumbo” Zoé Wittock i bosansko-hercegovački “Pun Mjesec” Nermina Hamžagića.

Među šest filmova nominiranih za najboljeg debitanta samo je, dakle, jedan film iz regije (BiH), ali nažalost nema nijednog hrvatskog kandidata, iako se odlična "Mater" Jure Pavlovića nametala kao idealan, pa i "logičan" izbor, stoga izostanak nominacije baš čudi.

Osim kvalitete, koja nadmašuje barem dio nominiranih filmova, "Mater" je premijeru imala krajem prošle godine na poznatom festivalu u Talinnu, a i Pavlović je EU oskarovac. Podsjetimo, Pavlović je osvojio EU Oscara 2015. za svoj kratki film "Piknik", godinu dana nakon trijumfa u istoj kategoriji za također hrvatsku "Kokošku" Une Gujak.

Nominacija za debitanta bila bi, nakon osvojene nagrade za kratki film, očekivan korak dalje i za EFA-u i za Pavlovića, ali hrvatska kinematografija jednostavno nema sreće s dugometražnim filmovima kad je EU Oscar u pitanju. Najbliže što smo dosad došli nominaciji bilo je 2013. kad su se Brešanova "Svećenikova djeca" natjecala u kategoriji najbolje komedije, a samo je "Ta divna splitska noć" Arsena Antona Ostojića bila nominirana za najbolji debitantski film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. listopad 2020 11:06