StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

EKSTRA OBIČNO Istjerivači i zastrašivači duhova (i đavola) ili horor komedija koja pita društvo, pizzu i pivo

5. kolovoza 2020. - 23:55

Duhovi mogu biti i duhoviti, ne samo strahoviti kao u "Poltergeistu" i nizu "haunted house" filmova. Pokazali su to "Istjerivači duhova" i "Zastrašivači" kao odlični primjerci hibridne SF/horor komedije. Istjerivanje duhova je, međutim, oduvijek bio muški posao, najstrože zabranjen za žene nakon kraha ženskih "Ghostbustersa".

Pozivajući se otvoreno na "Istjerivač(ic)e duhova", redateljski duo Micke Ahern-Enda Loughman u irskom filmu "Ekstra obično" subverzivno krši tu zabranu i glavnu riječ daje instruktorici vožnje u crvenoj Ford Fiestici Rose (Maeve Higgins), "ghostbustersici" iz sjene.

FILM: Extra Ordinary.; SF horor komedija; Irska/Belgija/Finska/Velika Britanija, 2019. REŽIJA: Enda Loughman i Mike Ahern ULOGE: Maeve Higgins, Will Forte OCJENA: ** ½

U slobodno vrijeme Rose se nevoljko bakće s paranormalnim pojavama, nastavljajući korake njezinom nenamjernom zaslugom pokojna oca (Risteard Cooper), poznatog lovca na duhove. Ne bi ona, ali je žitelji malog irskog grada zaskaču na ulici riječima "čujem da pričate s duhovima" i tu ne pomaže izvlačenje "ja sam instruktorica vožnje".

"Extra Ordinary." započinje vrlo živopisno u oslikavanju svijeta duhova i žitelja irskog gradića koji koegzistiraju, a da potonji toga baš i nisu svjesni. "Zašto svakog dana ne vidimo duhove", pitanje je upareno s prizorima (ne)vidljivih aveti koje koriste svaku priliku da privuku pažnju na svoje postojanje (vrludanje isključenog kabela, trzanje grane stabla), uključujući i najuopćeniju sliku eteričnog bića prekrivenog bijelom plahtom.

"Oni su samo ljudi koji su zapeli. Koji su usamljeni. Obični ljudi", slušamo i zamišljamo da će "Ekstra obično", kako je krenuo, postati duhovita, crnohumorna inačica divnog egzistencijalnog crnjaka "Priča o duhovima" ("Ghost Story") Davida Loweryja. Nažalost, to se ne događa.

Kad Rose kontaktira mještanin Martin Martin (Barry Ward) da mu izbavi kćer od "nekih čini" nekadašnjeg "one-hit wonder" glazbenika Christiana Wintera (Will Forte) koji je napravio sotonistički pakt s vragom da žrtvuje djevicu ispod krvava Mjeseca kako bi napokon snimio još jednu uspješnicu, film pokušava vjenčati "Istjerivače duhova", "Poltergeista" i "Istjerivača đavola" dok ih smrt (ne) rastavi.

Rose ne treba samo istjerati duhove, nego i napraviti "egženorcizam" nad Martinovom kćerkom koja treba izgubiti nevinost s vragom, a lebdi kao u "Exorcistu". Dakle, s jedne strane lakonotnija SF/horor komedija, s druge nadnaravni film strave na tragu "Istjerivača đavola".

I "The Exorcist" je višestruko citiran, uključujući i prizor kad Rose načas zastane prije ulaska u kuću gdje se nalazi Martinova kćerka, podsjećajući na ominoznu scenu s ocem Merrinom (Max Von Sydow). Teško je pomiriti tako suprotive žanrovske polove i "Extra Ordinary." djeluje polarizirajuće, premda se trudi da se "Ghostbusters" i "The Exorcist" sretnu na pola puta "Poltergeista", sjedinjeni scenama povraćanja ektoplazmične sluzi.

Cijenimo inicijalni filmofilski elan, zanos, strast i dobru "low budget" namjeru redateljskog dueta kao i njihovih glumaca (ističu se Higgins i Ward), no (jedinstveni) smisao za humor je dominantno "hit&miss" etikete unutar posvemašnje blesavoće i otkačenosti cjeline, uglavnom na krivoj međužanrovskoj valnoj duljini da dovodi do kratkog spoja SF-a, komedije i horora.

Više čudan i čudnovat, nego čudesan, "Ekstra obično" ima neke poprilično urnebesne dionice ("hit"), poput ukazanja duha Martinove pokojne žene koja je posesivna i stalno nešto zanovijeta s "onoga" svijeta, priječeći njegovu romansu s Rose. U najzabavnijoj sceni filma njezin duh će zaposjesti Martina.

Ipak, prednjači "miss" i u humoru i u hororu. Pokušavajući zadovoljiti (fanove) oba žanra, "Extra Ordinary." upada negdje između, bivajući humorno i hororski razasut da ih zadovolji pojedinačno, kamoli skupno, bude smiješan i strašan u jednakoj mjeri.

U konačnici prije ordinaran, nego ekstraordinaran, "Ekstra obično" svejedno ima kultni potencijal, kao i potencijal da na idući post-koronski susret ostvari bolju konekciju s ovim gledateljem koji ga je gledao sam u koronska (ne)vremena. Posrijedi je, naime, jedan od onih filmova za gledanje u većem društvu, s pivom u jednoj i komadom pizze u drugoj ruci.

Karikaturalni ‘MacGruber‘

Komičar Will Forte proslavio se ulogom u suludom "MacGruberu". Ovo je njegovo možda najkarikaturalnije izdanje dosad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 06:06